Δανική ναυτική αεροπορική μοίρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελικόπτερο τύπου "Westland Super Lynx Mk.90B" προσγειώνεται σε φρεγάτα τύπου " Thetis" υπερπόντιας επιτήρησης του δανικού πολεμικού ναυτικού.
Ελικόπτερο τύπου "Alouette III" προσγειώνεται σε περιπολικό πλοίο τύπου αρκτικής επιτήρησης του δανικού πολεμικού ναυτικού (1962-1982).

H Δανική ναυτική αεροπορική μοίρα (δανικά: Søværnets Helikoptertjeneste‎‎) ήταν ένας από τους εναέριους σχηματισμούς του δανικού πολεμικού ναυτικού, από το 1977 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η μοίρα, αν και αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα της ναυτικής διοίκησης της Δανίας, συνεργαζόταν εκτενώς με την πολεμική αεροπορία της χώρας, που είχε αναλάβει το έργο της συντήρησης και της εκπαίδευσης του προσωπικού της. Τα ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την ναυτική επιτήρηση σε περιπτώσεις παρόνομης αλιείας, για την υποστήριξη των πλοίων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και για τις αποστολές έρευνας και διάσωσης. Σήμερα αποτελεί μονάδα της πολεμικής αεροπορίας και φέρει υπηρεσιακά την ονομασία Μοίρα 723 ("Eskadrille 723").

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σμήνος είχε αρχικά την ονομασία Μοίρα 722 ("Eskadrille 722") και αποτελούσε μονάδα της πολεμικής αεροπορίας, όταν παραλήφθησαν για πρώτη φορά το 1982, τα οκτώ ελικόπτερα γαλλικής κατασκευής τύπου "Alouette III". Το 1977 η μοίρα απέκτησε την δική της αυτοτέλεια και αποτέλεσε στρατιωτική μονάδα της δανικής ναυτικής αεροπορίας και μετονομάστηκε σε Ναυτική Αεροπορική Υπηρεσία ("Søværnets Flyvetjeneste"). Την περίοδο από το 1980 έως το 1982, τα οκτώ ελικόπτερα τύπου "Alouette III" αντικαταστάθηκαν με τα επιχειρησιακά ανώτερα για την εποχή, τα βρετανικής κατασκευής "Westland Lynx".

Το 2000, αποφασίστηκε η υπαγωγή της Ναυτικής Αεροπορικής Υπηρεσίας στην πολεμική αεροπορία της σκανδιναβικής χώρας, αποτελώντας έτσι την 728η μοίρα, εν παράλληλα τέθηκε υπό την επιχειρησιακή διοίκηση της διοίκησης αεροπορίας και το αντίστοιχο αερομεταφερόμενο τμήμα της Αεροπορίας Στρατού, ("Hærens Flyvetjeneste") ως την 724η μοίρα αεροπορίας, αλλά μεταφέρθηκαν μόνο οι στρατιωτικές της μονάδες κατόπιν πολιτικής απόφασης.[1] Την ίδια στιγμή, όλα τα ελικοφόρα τμήματα της αεροπορίας που μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν έδρα στις στρατιωτικές βάσεις στο Βαρλούζε (Værløse) και στο Βάντελ (Vandel), μεταφέρθηκαν στο πολιτικό και στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Καρούπ (Karup). Τα ελικόπτερα της αεροπορίας εκείνη την περίοδο αποτελούνταν από 8 πολιτικά ελικόπτερα "Sikorsky S-61", 13 στρατιωτικά ελικόπτερα "Eurocopter Fennec" σειράς "AS555 Fennec 2", 16 υπηρεσιακά ελικόπτερα "Hughes OH-6 Cayuse" και 8 "Westland Lynx" σειράς "Mk.90B" έρευνας και διάσωσης, ενώ αν συμπεριλάβουμε τη συμφωνία για την αγορά 14 ελικοπτέρων μάχης και μεταφοράς τύπου "AgustaWestland" σειράς "EH101", η συνολική δύναμη έφτανε τα 59 αεροσκάφη.

Ιστορικό απόκτησης αεροσκαφών
Αεροσκάφος Σε υπηρεσία Τύπος Ποσότητα Σημειώσεις
Sud Aviation Alouette III 1962–1982 SE3160 8
Westland Lynx 1987–2006 Mk.23 1 Ως εκπαιδευτικό αεροσκάφος.
Westland Lynx 1980–2004 Mk.80 8
Westland Lynx 1987–2003 Mk.90 2 Αντικατέστησαν δύο Mk.80s που συνετρίβησαν.
Οργάνωση και βάση επιχειρήσεων

Στα τέλη του 2010, η υπηρεσιακή δυνατότητα της μοίρας ήταν ως εξής:

Αεροσκάφος Είδος Τύπος Σε υπηρεσία Σημειώσεις
Westland Super Lynx ελικόπτερο μεταφοράς/έρευνας και διάσωσης Mk.90B 8

Την πρώτη περίοδο της υπαγωγής της μοίρας στο πολεμικό ναυτικό, η βάση επιχειρήσεων ήταν στο Βαρλούζε, 20 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Κοπεγχάγης. Το αεροδρόμιο ήταν αρχικά στρατόπεδο του στρατού ξηράς από το 1910 έως τη δεκαετία του 1930, οπότε ανακατασκευάστηκε σε στρατιωτικό αεροδρόμιο. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το αεροδρόμιο εξυπηρετούσε κυρίως αεροσκάφη μεταφοράς. Από το 1962, αποτέλεσε τη κύρια αεροπορική βάση του πολεμικού ναυτικού. Την 1η Απριλίου 2004, το στρατιωτικό αεροδρόμιο έκλεισε για λόγους εξοικονόμησης πόρων, ενώ από το 2008, λειτουργεί ως πολιτικό αεροδρόμιο. Τα τμήματα του ναυτικού και του στρατού που ενσωματώθηκαν στην αεροπορία, μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο του Καρούπ, που βρίσκεται ανάμεσα από τις πόλεις Χέρνινγκ και Βίμποργκ στην κεντρική Δανία. Αποτελεί ένα πολιτικό και στρατιωτικό αεροδρόμιο και κατασκευάστηκε αρχικά κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και χρησιμοποιήθηκε μεταπολεμικά από την δανική πολεμική αεροπορία. Από το 2004, αποτελεί τη βάση των ελικοπτέρων των δανικών ενόπλων δυνάμεων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]