Δίσκος (σκεύος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επάργυρος ορειχάλκινος δίσκος, Αίγυπτος ή Συρία, 19ος αι.

Δίσκος είναι ένα ρηχό σκεύος σχεδιασμένο για τη μεταφορά αντικειμένων. Μπορεί να κατασκευαστεί από διάφορα υλικά, όπως ασήμι, ορείχαλκος, σίδηρος, χαρτόνι, ξύλο, μελαμίνη και χαρτοπολτό. Οι δίσκοι ποικίλλουν από φθηνούς, μιας χρήσης δίσκους από χαρτοπολτό και μελαμίνης που χρησιμοποιούνται σε καφετέριες, μέχρι μεσαίου κόστους ξύλινοι δίσκοι για οικιακή χρήση και ακριβοί ασημένιοι δίσκοι που χρησιμοποιούνται σε πολυτελή ξενοδοχεία. Ορισμένοι δίσκοι έχουν λαβές και/ή ποδαράκια στήριξης.

Οι δίσκοι είναι επίπεδοι, αλλά με υπερυψωμένα άκρα, για να μη γλιστρούν τα πράγματα που βρίσκονται πάνω τους. Κατασκευάζονται σε διάφορα σχήματα, αλλά συνήθως είναι οβάλ ή ορθογώνιοι.

Μια πιο περίτεχνη συσκευή είναι ο δίσκος-τραπέζι, που αποτελείται από ένα τραπέζι σχεδιασμένο για να χωράει έναν δίσκο ή χρησιμεύει το ίδιο ως δίσκος. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι δίσκος-τραπέζι τηλεόρασης, που είναι συνήθως ένα μικρό τραπέζι, με πόδια που διπλώνουν για να μεταφέρεται σαν δίσκος. Ο δίσκος-τραπέζι αεροπλάνου είναι ένας δίσκος ενσωματωμένος στο πίσω μέρος ενός αεροπορικού καθίσματος, ο οποίος διπλώνει έτσι ώστε το άτομο που κάθεται στο κάθισμα πίσω από αυτό που περιέχει το τραπέζι να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως επιφάνεια στην οποία τρώει τα γεύματα που σερβίρονται στο αεροπλάνο. Η συχνότερη ονομασία αυτού του αντικειμένου είναι τραπεζάκι.

Παραδείγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σερβιτόρος με δίσκο σερβιρίσματος στη Βιέννη
  • Ο δίσκος μπάτλερ έχει συχνά λαβές στις μακριές του πλευρές για τη διευκόλυνση της μεταφοράς και φορητή βάση με πτυσσόμενα πόδια. Χρησιμοποιείται για το σερβίρισμα ποτών και γενικά χρησιμεύει και ως τραπεζάκι.
  • Ο δίσκος καφετέριας χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αντικειμένων σε μια καφετέρια. Είναι συνήθως κατασκευασμένος από πλαστικό ή υαλοβάμβακα που έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται απευθείας, χωρίς πιάτα - ενσωματώνει διακριτά τμήματα στα οποία τοποθετούνται διάφορα είδη τροφίμων.
  • Ο δίσκος χαρτοπολτού είναι ένας δίσκος μιας χρήσης (ή ανακυκλώσιμος) που παρέχεται από εστιατόρια φαστ φουντ, καφετέριες, κινηματογράφους κλπ. Ο δίσκος έχει σχεδιαστεί για να χωράει τέσσερα ποτήρια μιας χρήσης.
  • Ο χειρουργικός δίσκος χρησιμοποιείται για τη μεταφορά χειρουργικών εργαλείων, είναι ορθογώνιος και κατασκευασμένος από ανοξείδωτο χάλυβα για να αντιστέκεται στη θερμότητα της αποστείρωσης χωρίς να διαβρώνεται.
  • Ο δίσκος σποράς χρησιμοποιείται για τον πολλαπλασιασμό λαχανικών, λουλουδιών και άλλων φυτών από σπόρους.[1] Χρησιμοποιούνται επίσης για τη λήψη μοσχευμάτων φυτών. Οι δίσκοι για την παραγωγή δενδρυλλίων είναι κατασκευασμένοι από διογκωμένη πολυστερίνη ή πολυαιθυλένιο. Κατασκευάζονται σε πολλά μεγέθη. Οι δίσκοι σποράς μπορούν στοιβάζονται συχνά σε ειδικές σχάρες για να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο.[2][3]
  • Ο δίσκος κερμάτων χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ή τη συλλογή κερμάτων.[4][5] Χρησιμοποιούνται σε τράπεζες, εστιατόρια, καταστήματα, καζίνα κλπ.[6]
  • Ο δίσκος εγγράφων χρησιμοποιείται για την αρχειοθέτηση εγγράφων σε γραφείο.

Συλλογή εικόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Use of seed trays». Bifurcatedcarrots.eu. 14 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2019. 
  2. «Shelving & Seed Tray Racks : Greenhouse Equipment and Accessories». Allotment & Gardens (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2024. 
  3. «Shelves & Seedracks | Rhino Greenhouses Direct». Rhino Greenhouses Direct - UK (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2024. 
  4. Gerry Bailey· Felicia Law (2006). Cowries, Coins, Credit; The History of Money. Compass Point Books. σελ. 16. ISBN 9780756516765. 
  5. Avery Cardoza. Secrets of Winning Slots. Cardoza Publishing. σελ. 26. ISBN 9781580424424. 
  6. Alice Gordenker (23 Μαΐου 2015). «Change trays». The Japan Times. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2022.