Γουλιέλμος Α΄ του Μομφερράτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γουλιέλμος Α΄ του Μομφερράτου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας
Πεδεμόντιο
Θάνατος933
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΤέκναΑλεράμο του Μομφερράτου
ΟικογένειαΟίκος των Αλεράμιτσι

Ο Γουλιέλμος Α΄, ιταλ. Guglielmo I (απεβ. πριν το 933) από τον Οίκο των Αλεράμιτσι είναι ο προπάτορας της δυναστείας, που κυβέρνησε το Μομφερράτο το διάστημα 924-1305.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τα Πεπραγμένα τού αυτοκράτορα Βερεγγάριου Α΄ (Gesta Berengarii Imperatoris), ο Γουλιέλμος Α΄ ήταν Φράγκος, που πέρασε τις Άλπεις με 300 ακολούθους το 888/9 για να πολεμήσει στο πλευρό τού Γουίδων Γ΄ των Γουιδονιδών δούκα τού Σπολέττο ενάντια στον Βερεγγάριο Α΄ των Ουνρουοτσιδών μαρκήσιο τού Φρίουλι για το σιδηρούν στέμμα της Λομβαρδίας. Προφανώς εγκαταστάθηκε στη βορειοδυτική Ιταλία, μάλλον με την υποστήριξη τού Γουίδωνα Γ΄ και έλαβε τελικά τον τίτλο τού κόμη. Όταν απεβίωσε ο Γουίδων Γ΄, φαίνεται πως υποστήριξε τον Βερεγγάριο Α΄, διότι το 921 οι εκλαμπρότατοι κόμητες (illustres comites) Γουλιέλμος Α΄, Λάμπερτ, αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Γκίζελμπερτ και Σάμσον αποκαλούνται αγαπητοί πιστοί (dilectissimi fideles) τού βασιλιά. Αντιτέθηκαν στον Άνταλμπερτ της Ιταλίας, που εξεγέρθηκε εναντίον τού Βερεγγάριου Β΄.

Ο Γουλιέλμος Α΄ μετέφερε τη συμμαχία του πάλι μετά την αποβίωση τού βασιλιά: εμφανίζεται για τελευταία φορά το 924, παρεμβαίνοντας υπέρ τού επισκόπου της Πλακεντίας στον Ροδόλφο Β΄ των Παλαιών Γουέλφων της Βουργουνδίας, που ήταν διεκδικητής τού στέμματος. Δεν εμφανίζεται ξανά και το δίπλωμα τού γιου του το 933 θέτει την αποβίωσή του το διάστημα 924-933. Η άποψη ιστορικών ότι ζούσε το 961, οφείλεται σε λανθασμένη ερμηνεία τού καταστατικού ίδρυσης της μονής τού Γρατσάνο από τον Άλεραμ το έτος αυτό.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εικασίες καταγωγής της δικής του ή της συζύγου του από τη Σαξονία ή το Κεντ δεν ερείδονται σε έγγραφα. Είχε γιο:

  • Αλεράμο απεβ. 991, μαρκήσιος τού Μομφερράτου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Caravale, Mario, ed. (2003), "Guglielmo I", Dizionario Biografico degli Italiani, 60 Grosso – Guglielmo da Forlì, Rome: Instituto della Enciclopedia italiana.