Γλώσσες της Ισλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η δίγλωσση πινακίδα μπροστά από το Εθνικό Μουσείο της Ισλανδίας, στα ισλανδικά και τα αγγλικά

Η Ισλανδία είναι ιστορικά πολύ απομονωμένο και γλωσσικά ομοιογενές νησί, αλλά ωστόσο έχει γίνει σπίτι για πολλές γλώσσες. Η γαελική γλώσσα ήταν η μητρική γλώσσα πολλών από τους πρώιμους Ισλανδούς. Αν και η Ισλανδική ή η Σκανδιναβική γλώσσα κυριαρχεί, οι βόρειες εμπορικές διαδρομές έφεραν τα γερμανικά, αγγλικά, τα ολλανδικά, τα γαλλικά και τα βασκικά στην Ισλανδία. Ορισμένοι έμποροι και κληρικοί εγκαταστάθηκαν στην Ισλανδία κατά τη διάρκεια των αιώνων, αφήνοντας την επιρροή τους στον πολιτισμό, αλλά γλωσσικά κυρίως με εμπορικούς, ναυτικούς και θρησκευτικούς όρους. Εκτός από αυτά και τις λατινικές λέξεις, τα Ισλανδικά έχουν αλλάξει εντυπωσιακά λίγο από την αρχή της εγκατάστασης ανθρώπων στη χώρα (γύρω στον 9ο-10ο αιώνα).

Τα Ισλανδικά δεν είναι μόνο η εθνική γλώσσα, αλλά είναι τώρα «η επίσημη γλώσσα στην Ισλανδία» βάσει του Νόμου Αριθ. 61/2011, που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο το 2011.[1] Η Ισλανδική Νοηματική Γλώσσα επίσης αναγνωρίστηκε επίσημα από το νόμο το 2011 ως μειονοτική γλώσσα με συνταγματικά δικαιώματα και η πρώτη γλώσσα της κοινότητας κωφών της Ισλανδίας. Κατά τη διάρκεια της δανικής κυριαρχίας, η δανική ήταν μια μειονοτική γλώσσα στην Ισλανδία,[2] αν και σήμερα ομιλείται μόνο από ένα μικρό αριθμό μεταναστών.

Η μελέτη των αγγλικών και των δανικών (ή άλλης σκανδιναβικής γλώσσας) είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης[3] και επίσης σε πολλά προγράμματα δευτεροβάθμιων σπουδών, και έτσι η γνώση των δύο γλωσσών είναι ευρέως διαδεδομένη. Άλλες ξένες γλώσσες που μελετώνται συχνά είναι τα γερμανικά, τα ισπανικά και τα γαλλικά.

Οι προσωρινοί επισκέπτες και κάτοικοι αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Act [No 61/2011] on the status of the Icelandic language and Icelandic sign language» (PDF). Ministry of Education, Science and Culture. σελ. 1. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2014. Article 1; National language – official language; Icelandic is the national language of the Icelandic people and the official language in Iceland. 
  2. «Iceland And The Rest Of The World» (PDF). The Reykjavík Grapevine. σελ. 1. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2014. Icelandic towns were essentially turning Danish; the merchant class was Danish and well off Icelanders started speaking their language. 
  3. The Icelandic National Curriculum Guide for Compulsory Schools (PDF). Ministry of Education, Science and Culture. σελ. 50. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 16 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2018.