Γλυκά Νερά Κωνσταντινούπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Γλυκά Νερά (τουρκικά: Καγιτχανέ) είναι βόρειος-βορειοδυτικός εξοχικός συνοικισμός στη Κωνσταντινούπολη στο μυχό του Κεράτιου Κόλπου, στο σημείο εκβολής των μικρών ποταμών Βορβύσου (Κεατχανέ σουγιού) και Κύδαρη (Αλή Μπεήκιοϊ σουγιού).

Ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β' είχε κτίσει εκεί το 1814 μικρό περίπτερο (κιόσκ) αραβικού ρυθμού στο οποίο μετέβαιναν εκεί κάθε χρόνο τις πρώτες μέρες της άνοιξης οι Σουλτάνοι με τις ακολουθίες τους. Σήμερα το μικρό εκείνο ανάκτορο έχει καταστραφεί, ο δε εξοχικός χαρακτήρας της περιοχής έχει χαθεί, οι δε κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης έπαυσαν να συχνάζουν όπως άλλοτε εκεί. Πλην όμως υφίσταται σήμερα λόγω της ανάπτυξης της πόλης τουριστικό περίπτερο το "Καφέ Πιέρ Λοτί απ΄ όπου δίνεται θέα από το Βορρά στην Κωνσταντινούπολη.

Μπροστά από το σημείο αυτό διέρχεται σήμερα μεγάλος περιφερειακός αυτοκινητόδρομος όπου δια της 3ης γέφυρας του Κεράτιου Κ. (μετά τις γέφυρες Γαλατά και Ατατί(ου)ρκ) οδηγεί περιφερειακά στη σύγχρονη πρώτη μεγάλη γέφυρα του Βοσπόρου, προς την ασιατική ακτή.