Γκιουλσίν Ονάι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκιουλσίν Ονάι
Βιογραφικό
Γέννηση12 Σεπτεμβρίου 1954 (1954-09-12) (69 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
ΕίδηΚλασική μουσική
Ιδιότητεςπιανίστα κονσέρτων
Μουσικά όργαναΠιάνο

Η Γκιουλσίν Ουνάι (τουρκικά: Gülsin Onay, 12 Σεπτεμβρίου 1954) είναι Τουρκάλα πιανίστα. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη σε μουσική οικογένεια και ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο ήδη από τα τρία της χρόνια με τη μητέρα της.[1][2] Παππούς της ήταν ο γνωστός επιστήμονας στην Τουρκία Κερίμ Ερίμ. Σε ηλικία έξι χρονών έδωσε το πρώτο της κονσέρτο στον ραδιοφωνικό σταθμό TRT Radio Istanbul. Σε ηλικία δέκα ετών πήρε μία ειδική υποτροφία από την τουρκική κυβέρνηση και πήγε να σπουδάσει στην Άγκυρα, ενώ δύο χρόνια αργότερα στο Ωδείο του Παρισιού, όπου μαθήτευσε στο πλευρό των Μονίκ Χαάς, Πιερ Σανσάν και Νάντια Μπουλανζέ. Σε ηλικία 16 ετών έλαβε το Premier Prix de Piano..[3] Αργότερα σπούδασε στη Μουσική Σχολή του Ανόβερο.[2]

Αργότερα ακολούθησαν πολλοί διαγωνισμοί, από τους οποίους έλαβε βραβεία, παρευρισκόμενη σε διαγωνισμούς όπως το Marguerite Long-Jacques Thibaud Piano Competition και Ferruccio Busoni International Piano Competition. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της έχει δώσει κονσέρτα σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 80 χώρες, συνεργαζόμενη με δημοφιλείς ορχήστρες όπως η Αγγλική Ορχήστρα Δωματίου, η Φιλαρμονική της Ιαπωνίας, η Βασιλική Φιλαρμονική, η Συμφωνική της Βιέννης και η Συμφωνική της Αγίας Πετρούπολης μεταξύ άλλων. Επίσης έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μαέστρους, όπως ο Βλαντίμιρ Ασκενάζι, ο Νέεμε Γιάρβι, ο Έσα-Πέκα Σάλονεν και ο Στάνισλαβ Βισλόφσκι, μεταξύ άλλων. Έχοντας επίσης εμφανιστεί και σε διάφορα φεστιβάλ όπως στο Βερολίνο, τη Βαρσοβία και τη Γρανάδα.

Θεωρούμενη μία από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες του Σοπέν, έλαβε από την πολωνική κυβέρνηση κρατικό βραβείο. Θεωρείται επίσης η σπουδαιότερη ερμηνεύτρια του Τούρκου συνθέτη Αχμέντ Αντνάν Σαϊγκούν, πολλές από τις εκτελέσεις της έχουν, επίσης, ηχογραφηθεί.[1] Μεταξύ των βραβεύσεων που έχει πάρει είναι αυτό του Τουρκικό Κράτους για του Καλλιτέχνες, το 1987. Επίσης, είναι η σολίστ της Προεδρικής Συμφωνικής Ορχήστρας στην Άγκυρα.[4] Το 2011, ονομάστηκε καλύτερα πιανίστα της χρονιάς από το Donizetti Classical Music Awards. Πρόσφατα άρχισε να παραδίδει διαδικτυακά μαθήματα στο iClassical Academy.[5] Η Ονάι είναι παντρεμένη με τον Τόνι Σολ, ο οποίος είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Gülsin Onay, pianist (interview)». Talent-unlimited.org.uk web sie. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2016. 
  2. 2,0 2,1 «Gülsin Onay». Turkish Culture Foundation web site. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2016. 
  3. «Piano Recital by Gülsin Onay acclaimed Turkish pianist». Massachusetts Institute of Technology web site Music Theater Arts News. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2016. 
  4. «Gulsin Onay Piano Recital». Kaufman Music Center web site. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2016. 
  5. Foundation, iClassical. «Gülsin Onay». iClassical Academy (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]