Γιούζεφ Γκάρμπιεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιούζεφ Γκάρμπιεν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11  Δεκεμβρίου 1896
Γουούπκουφ
Θάνατος3  Μαΐου 1954
Τσιέσιν
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά
ΣπουδέςThe Faculty of Medicine of the Jan Kazimierz University in Lviv
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποδοσφαιριστής[1]
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςλοχαγός
Πόλεμοι/μάχεςΑ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΣταυρός της Ανεξαρτησίας (Πολωνία)
Χρυσός Σταυρός της Αξίας[2]
Σταυρός της Ανδρείας (Πολωνία)
Lwów Defence Cross
Badge "For faithful service"
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιούζεφ Ντάνιελ Γκάρμπιεν (πολωνικά: Józef Daniel Garbień) (11 Δεκεμβρίου 1896 — 3 Μαΐου 1954) ήταν Πολωνός ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν ως επιθετικός, τόσο για την Πόγκον Λβουφ όσο και για την Εθνική Πολωνίας.[3] Ήταν μέρος των θρυλικών επιθετικών της Πόγκον, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ήταν ανώτερη από όλους τους αντιπάλους της χώρας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκάρμπιεν γεννήθηκε στο Γουούπκουφ (κοντά στο Σάνοκ). Εκτός από το ποδόσφαιρο, ήταν ιατρός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Γιαν Καζίμιες του Λβουφ το 1924.

Η καριέρα του ξεκίνησε στην Πόγκον Στρίι. Το 1916 μετακόμισε στην Πόγκον Λβουφ, όπου παρέμεινε μέχρι το 1928 (στη συνέχεια, μέχρι το 1933, έπαιξε για την Ολντμπόγιε Λβουφ, μια ομάδα βετεράνων παικτών). Με την Πόγκον, ήταν πολλάκις πρωταθλητής Πολωνίας (1922, 1923, 1925, 1926). Έπαιξε επίσης 8 παιχνίδια με την Εθνική Πολωνίας. Το παρατσούκλι του Γκάμπριεν, «Τανκ», αντανακλούσε πλήρως τη σωματική διάπλαση και το στυλ παιχνιδιού του. Ήταν δυνατός και δυναμικός, αλλά κάποιες πηγές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι πολύ εγωιστής στο γήπεδο. Μετά την αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο, το 1933 μετακόμισε στο Χσάνουφ, όπου ήταν διευθυντής του νοσοκομείου.

Ήταν μέλος των Πολωνικών Λεγεώνων του Γιούζεφ Πιουσούτσκι, πολέμησε στο Ιταλικό Μέτωπο στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια τραυματίστηκε σοβαρά το 1919, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με την Ουκρανία για το Λβουφ. Συμμετείχε στην πολωνική εκστρατεία Σεπτεμβρίου ως αξιωματικός του Πολωνικού Στρατού. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Πολωνίας ήταν ενεργό μέλος του υπόγειου κινήματος, συνελήφθη από την Γκεστάπο και πέρασε αρκετούς μήνες στη διαβόητη φυλακή Μοντελούπιχ στην Κρακοβία.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνελήφθη από τους κομμουνιστές και φυλακίστηκε για την υποτιθέμενη αντισοβιετική του στάση. Απελευθερώθηκε, εγκαταστάθηκε στο Χόζουφ, όπου μέχρι το 1949 ήταν διευθυντής του νοσοκομείου. Πέθανε στο Τσιέσιν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Πολωνικά) 90minut.pl. 38582. Ανακτήθηκε στις 23  Σεπτεμβρίου 2022.
  2. Ανακτήθηκε στις 8  Μαρτίου 2021.
  3. «Józef Garbień». worldfootball.net. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]