Γιανίνα Λεβαντόφσκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιανίνα Λεβαντόφσκα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Janina Antonina Lewandowska (Πολωνικά)
Γέννηση22  Απριλίου 1908
Χάρκοβο
Θάνατος22  Απριλίου 1940
Κάτιν
Αιτία θανάτουτραύμα από πυροβολισμό και Τυφεκισμός
Χώρα πολιτογράφησηςΔεύτερη Πολωνική Δημοκρατία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός
αεροπόρος
Οικογένεια
ΓονείςΓιούζεφ Ντόβμπορ-Μουσνίτσκι
ΑδέλφιαΑγκνιέσκα Ντόβμπορ-Μουσνίτσκα (αδελφή)
Οικογένειαοικογένεια Μουσνίτσκι
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςανθυπολοχαγός και ανθυπολοχαγός (σλαβόφωνες χώρες)/Polish Air Force (1918-1939)
Πόλεμοι/μάχεςΒ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και Σοβιετική εισβολή στην Πολωνία
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Γιανίνα Αντονίνα Λεβαντόφσκα (πολωνικά: Janina Antonina Lewandowska‎‎, 22 Οκτωβρίου 1908 - 1940) ήταν Πολωνή πιλότος και αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας. Ήταν η μοναδική γυναίκα αιχμάλωτη πολέμου που εκτελέστηκε από την NKVD στη σφαγή του Κατύν[1].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1908 στο Χάρκοβο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (νυν έδαφος της Ουκρανίας) και ήταν ένα από τα τέσσερα παιδιά του Πολωνού στρατηγού Γιούζεφ Ντόφμπορ-Μουζνίτσκι[2], ο οποίος σταδιοδρόμησε πρώτα στον Ρωσικό και αργότερα στον Πολωνικό στρατό.

To 1918 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στο Λούσοβο κοντά στο Πόζναν[3]. Εξαιρετικά ανεξάρτητη προσωπικότητα, ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με την οδήγηση ανεμόπτερων και με την ελεύθερη πτώση (συγκεκριμένα έγινε η πρώτη γυναίκα αλεξιπτωτίστρια που πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση από ύψος ανώτερο των 5.000 μέτρων[4]) και ήταν ενεργό μέλος της αερολέσχης του Πόζναν[3]. Το 1937 εκπαιδεύτηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ραδιοτηλεγραφητών του Λβιβ, ενώ τον Ιούνιο του 1939, λίγο πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παντρεύτηκε τον εκπαιδευτή της πολεμικής αεροπορίας Μιέτσισλαφ Λεβαντόφσκι. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, μετά την επιστράτευση έλαβε τον βαθμό της υποσμηναγού και τοποθετήθηκε σε αεροπορική βάση του Πόζναν και την 1η Σεπτεμβρίου μετά την γερμανική επίθεση κατά της Πολωνίας κατευθύνθηκε στα ανατολικά της χώρας[2][3].

Στις 22 Σεπτεμβρίου αιχμαλωτίστηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα που είχαν εισβάλει με τη σειρά τους στην Πολωνία λίγες μέρες νωρίτερα. Κατά τη διάρκεια της ομηρίας της φέρεται να έδωσε ψευδή στοιχεία στους ανακριτές της, λόγω του γεγονότος πως ο πατέρας της ήταν μισητή προσωπικότητα για τους Σοβιετικούς εξαιτίας της αντικομμουνιστικής δράσης του. Αφού μεταφέρθηκε διάφορα στρατόπεδα αιχμαλώτων πολέμου υπολογίζεται πως εκτελέστηκε από την NKVD στο δάσος του Κατύν την 21η ή 22α Απριλίου του 1940[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Michael Parrish, The Lesser Terror. Soviet State Security, 1939-1953, Greenwood Publishing Group, Westport Connecticut, 1996, σελ. 53.
  2. 2,0 2,1 Walter J. Boyne (επιμ.), Air Warfare. An International Encyclopedia: A-L, ABC-CLIO, 2002, σελ. 366.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «Janina Lewandowska». polishairforce.pl (στα Πολωνικά). Polish Air Force. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2018. 
  4. George Sanford, Katyn and the Soviet Massacre of 1940. Truth, Justice and Memory, Routledge, 2007, σελ. 49.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Janina Lewandowska στο Wikimedia Commons