Γενοκτονία των Ασσυρίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης της ασσυριακής / χαλδαϊκής / συριακής γενοκτονίας .
Πόλεις όπου διαπράχθηκε η γενοκτονία.
Πόλεις που υποδέχθηκαν πρόσφυγες.
Άλλες σημαντικές πόλεις.
  Περιοχές με ασσυριακό πληθυσμό (επίσης γνωστό και ως, συριακό, νεστοριανό, και χαλδαϊκό πληθυσμό).

Η Γενοκτονία των Ασσυρίων αναφέρεται στην μαζική σφαγή του ασσυριακού / χαλδαϊκού / συριακού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και την περίοδο του 1922-1925. Ο πληθυσμός των Ασσυρίων της άνω Μεσοποταμίας (Tur Abdin, Hakkari, Van, Siirt της σημερινής νοτιοανατολικής Τουρκία και της Urmia του σημερινού βορειοδυτικού Ιράν) είχε εκτοπιστεί διά της βίας και σφαγιάστηκε από Οθωμανικές και κουρδικές δυνάμεις μεταξύ 1914 και 1920 κατά τον ίδιο τρόπο όπως οι Αρμένιοι και οι Έλληνες[1] αφού με την άνοδο του εθνικισμού, θρησκευτικές ομάδες έχασαν την αυτονομία που τους παρείχε το σύστημα των μιλλιέτ.[2]. Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη με την άνοδο των εθνικιστών «νεότουρκων». Με την πολιτική τους άνοδο, κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ένα πετυχημένο πραξικόπημα το 1913 και εφάρμοσαν στρατιωτική δικτατορία στην χώρα. Το σύνθημα τους ήταν με «η Τουρκία στους Τουρκους» Μετά την είσοδο της Τουρκίας στον Α' ΠΠ, οι εθνικιστές Τούρκοι εξαπέλυσαν τα γενοκτονικά τους σχέδια. [2]

Οι εκτιμήσεις σχετικά με το συνολικό αριθμό των νεκρών είναι ποικίλες. Σύγχρονες εκθέσεις εκτιμούν τον αριθμό των νεκρών στις 250.000. Ορισμένες πηγές που δεν διαθέτουν λεπτομερή στατιστικά στοιχεία υποστηρίζουν μέχρι και 750.000 νεκρούς.

Η γενοκτονία των Ασσυρίων πραγματοποιήθηκε στο ίδιο πλαίσιο με την Γενοκτονία των Αρμενίων και την Γενοκτονία των Ελλήνων. Σε αυτά τα γεγονότα, κοντά στα τρία εκατομμύρια Χριστιανοί της Συριακής, Αρμενικής και της Ελληνικής εκκλησίας δολοφονήθηκαν από το καθεστώς των Νεότουρκων.

Διεθνής αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γενοκτονία των Χριστιανών Ασσυρίων έχει αναγνωριστεί από ορισμένα κράτη και ομόσπονδες Πολιτείες, από κοινού με αυτή των Ελλήνων και των Αρμενίων, Συγκεκριμένα, έχει αναγνωριστεί από τη Βουλή της Ολλανδίας [3], τη Βουλή της Αυστρίας [4] και τη Βουλή της Σουηδίας [5]. Επίσης, από τις Πολιτείες της Νότιας Αυστραλίας και της Νότιας Νέας Ουαλίας της Αυστραλίας. Στην αναγνώριση από τις Αυστραλιανές Πολιτείες συνέβαλε και ο Ελληνο-αυστραλός μελετητής γενοκτονιών Παναγιώτης Διαμαντής.[6]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • On August 7 Assyrians Remembered Their Martyrs, Assyrian International News Agency (AINA) News, 8 Αυγ. 2013. Φωτογραφίες από μνημεία και τελετές μνήμης της Γενοκτονίας των Ασσυρίων, 7 Αυγούστου 2013, Αρμενία, Αυστραλία, ΗΠΑ.

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]