Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Генеральный Прокурор Российской Федерации
Έμβλημα της Γενικής Εισαγγελίας
Κάτοχος
Ίγκορ Κράσνοφ

από 22 Ιανουαρίου 2020
Διάρκεια θητείαςΠέντε έτη
Αρχικός κάτοχοςΒαλεντίν Στεπανκόφ
Δημιουργία28 Φεβρουαρίου 1991
Ιστοσελίδαgenproc.gov.ru

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας[1] (ρωσικά: Генеральный Прокурор Российской Федерации) αποτελεί τον επικεφαλής του συστήματος διώξεων στα δικαστήρια και διευθύνει τη Γενική Εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Генеральная прокуратура Российской Федерации). Ο Γενικός Εισαγγελέας παραμένει ο πιο ισχυρός θεσμός του ρωσικού δικαστικού συστήματος.[2]

Διορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γενικός Εισαγγελέας προτείνεται για το αξίωμα από τον Πρόεδρο της Ρωσίας και διορίζεται από την πλειοψηφία του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας (την άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου). Αν ο διορισμός αποτύχει, ο Πρόεδρος οφείλει να προτείνει άλλον υποψήφιο εντός 30 ημερών (άρθρο 12 του ομοσπονδιακού νόμου σχετικά με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας).[3] Η διάρκεια της θητείας του Γενικού Εισαγγελέα είναι πενταετής. Η παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα πριν από το τέλος της θητείας του, πρέπει να εγκριθεί τόσο από την πλειοψηφία του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, όσο και από τον Ρώσο Πρόεδρο.

Συνταγματική Ανεξαρτησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα είναι ανεξάρτητος από την εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία. Η Διερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, η οποία ορισμένες φορές περιγράφεται ως το «ρωσικό FBI», είναι η κύρια ομοσπονδιακή διερευνητική αρχή στη Ρωσία, που αντικατέστησε τη Διερευνητική Επιτροπή του Γενικού Εισαγγελέα (Следственный комитет при прокуратуре Российской Федерации) το 2011.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αποσταθεροποιητές καταγγέλλει η Ρωσία skai.gr[νεκρός σύνδεσμος]
  2. Terrill 2009, σελ. 433.
  3. «genproc.gov.ru». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]