Γενικές εκλογές των Νήσων Μάρσαλ (2015)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γενικές εκλογές διεξήχθησαν στις Νήσους Μάρσαλ στις 16 Νοεμβρίου 2015.[1]

Εκλογικό σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα 33 μέλη της Βουλής (μαρσαλέζικα: Nitijeļā) εξελέγησαν για θητεία τετραετή σε 19 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες και σε 5 πολυεδρικές περιφέρειες μεταξύ των 2 και 5 εδρών.[2] Επίσημα δεν εκλέγονται ανεξάρτητοι βουλευτές, ωστόσο τα περισσότερα μέλη της βουλής είναι προσκείμενα σε κάποιο από τα τέσσερα πολιτικά κόμματα των νήσων: Aelon Kein Ad (AKA), Kien Eo Am (KEA), Ενωμένο Λαϊκό Κόμμα (UPP) και Ενωμένο Δημοκρατικό Κόμμα (UDP).

Πλαίσιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μαρσαλέζοι του εξωτερικού ψήφισαν με το ταχυδρομείο, γεγονός που οδήγησε στην καθυστέρηση να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για 2 εβδομάδες.[3] Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν πολύ υψηλή και κυρίως στην πρωτεύουσα Ματζούρο.[4]

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τη Διακοινοβουλευτική Ένωση, από τους 33 γερουσιαστές που εξελέγησαν, οι 23 φέρονται να ανήκουν στο Kien Eo Am (KEA).[5] Ωστόσο, δημοσίευμα του Marianas Variety αναφέρει ότι ούτε το KEA ούτε η ομάδα υποστηρικτών του προέδρου Κρίστοφερ Λόικ κέρδισαν την πλειοψηφία. Επίσης, αναφέρθηκε από την ίδια πηγή ότι μια ομάδα αποτελούμενη από 6 ανεξάρτητους ελέγχει τις ισορροπίες στην εξουσία. [6] Πολλά σημαίνοντα μέλη του μέχρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος Aelon̄ Kein Ad (AKA) έχασαν τις έδρες τους, συμπεριλαμβανομένου του μισού υπουργικού συμβουλίου. Ο αριθμός των γυναικών γερουσιαστών αυξήθηκε από μία σε 3, σημειώνοντας ρεκόρ.

Eκλογή προέδρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκλογή του Προέδρου ορίστηκε από το Κοινοβούλιο για τις 4 Ιανουαρίου 2016.[6] Πρόεδρος εξελέγη ο Κάστεν Νέμρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]