Γατοτροφή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Η γατοτροφή είναι για κατανάλωση από γάτες. Οι γάτες έχουν απαιτήσεις για τα συγκεκριμένα διαιτητικά θρεπτικά συστατικά τους. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών βιταμινών και αμινοξέων, υποβαθμίζονται από τις θερμοκρασίες, τις πιέσεις και τις χημικές επεξεργασίες που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή και επομένως πρέπει να προστεθούν μετά την παρασκευή τους για να αποφευχθεί η διατροφική ανεπάρκεια. Η ταυρίνη αμινοξέων, για παράδειγμα, η οποία βρίσκεται μέσα στο κρέας, αποικοδομείται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, έτσι συνθετική ταυρίνη προστίθεται συνήθως μετά. Η μακροχρόνια ανεπάρκεια ταυρίνης μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλισμό του αμφιβληστροειδούς, απώλεια όρασης και καρδιακή ανακοπή.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιδέα της παρασκευής εξειδικευμένου φαγητού για γάτες ήρθε αργότερα από ότι για τα σκυλιά. Αυτό οφείλεται πιθανώς στην ιδέα ότι οι γάτες θα μπορούσαν εύκολα να ταϊστούν. Το 1837, ένας γάλλος συγγραφέας Mauny de Mornay επικρίνει αυτή την ιδέα. Το 1844 ένας άλλος Γάλλος συγγραφέας διεδοσε αυτήν την ιδέα.

Ο Spratt, ο οποίος ξεκίνησε κάνοντας μπισκότα σκυλιών, φαίνεται να ήταν και ο πρώτος εμπορικός παραγωγός τροφών για γάτες. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα, το κρέας για γάτες και σκύλους στο Λονδίνο, συχνά κρέας αλόγου, πωλείται από πλανόδιους εμπόρους, γνωστούς ως Cats 'Meat Men.

Είδη γατοτροφών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα περισσότερα είδη γατοτροφών που αγοράζονται από το κατάστημα έρχονται είτε σε ξηρή μορφή, επίσης γνωστή στις ΗΠΑ ως κροτίδες ή σε υγρή κονσέρβα. Μερικοί κατασκευαστές πωλούν κατεψυγμένες πρώτες δίαιτες και προϊόντα προμίγματος για να καλύψουν τους ιδιοκτήτες που τρώνε ωμά.

Ξηρά τροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ξηρή τροφή (8-10% υγρασία) γίνεται γενικά με μαγειρική εξώθησης υπό υψηλή θερμότητα και πίεση. Στη συνέχεια, το λίπος μπορεί να ψεκαστεί στα τρόφιμα για να αυξηθεί η γευστικότητά του και μπορούν να προστεθούν άλλα δευτερεύοντα συστατικά, όπως οι θερμότητα, που θα καταστρέφονται κατά τη διεργασία εξώθησης. Τα ξηρά τρόφιμα συσκευάζονται συνήθως σε χαρτοσακούλες πολλαπλών τοίχων, μερικές φορές με πλαστική μεμβράνη. Παρόμοια στυλ σακουλάκια με ελασματοποιημένα φύλλα ή συνεξωθήσεις χρησιμοποιούνται επίσης.

Υγρό φαγητό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα (υγρασία 75-78%) διατίθενται γενικά σε δοχεία αλουμινίου ή χάλυβα σε μεγέθη 85 g, 156 g και 369 g. Επίσης πωλείται σε μορφή θήκης από φύλλο αλουμινίου.

Χορτοφαγία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που οι γάτες υποχρεώνονται τα σαρκοφάγία, υπάρχουν χορτοφαγικές και γατοτροφές. Η χορτοφαγική τροφή για γάτες πρέπει να ενισχυθεί με θρεπτικά συστατικά όπως η ταυρίνη και το αραχιδονικό οξύ. Ορισμένες μάρκες χορτοφαγικών τροφίμων για γάτες στις Η.Π.Α. χαρακτηρίζονται από τους κατασκευαστές τους ως ανταποκρινόμενοι στο προφίλ διατροφής Nutrient Cat Food του AAFCO.