Γαλλική καμπύλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
γαλλικές καμπύλες
Ένα σετ, από τις τρεις πιο κοινές γαλλικές καμπύλες, επίσης γνωστό ως σετ Burmester. Το κάτω αντικείμενο χρησιμοποιείται πιο συχνά για υπερβολές. Το μικρότερο πάνω είναι κατάλληλο για ελλείψεις. Το μεγάλο χρησιμοποιείται κυρίως για παραβολές[1].

Μια γαλλική καμπύλη ή Καμπύλες του Burmester, είναι ένας τύπος καμπυλόγραμμου που κατασκευάζεται συνήθως από μέταλλο, ξύλο ή πλαστικό και ο οποίος αποτελείται από πολλά διαφορετικά τμήματα της σπείρας του Euler. Χρησιμοποιείται στο γραμμικό σχέδιο και στον σχεδιασμό μόδας για τη σχεδίαση ομαλών καμπυλών με διαφορετικές ακτίνες. Η καμπύλη τοποθετείται στο υλικό σχεδίασης και ένα μολύβι, μαχαίρι ή άλλο εργαλείο σημαδεύει γύρω από τις καμπύλες, για να παράγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Γαλλική Καμπύλη εφευρέθη από το Γερμανό μαθηματικό Ludwig Burmester. Είναι γνωστή και ως σετ Burmester.

Σχεδιασμός ρούχων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γαλλική καμπύλη χρησιμοποιείται τακτικά στον αυθεντικό σχεδιασμό υψηλής μόδας και από οικιακούς ράπτες, (όπως και από άλλους τύπους τεχνιτών). Είναι ποιο χρήσιμο σε διάφορα είδη λαιμών, μανικιών, στήθους και μέσης. Οι ποικίλες ακτίνες της Γαλλικής καμπύλης επιτρέπουν τον σχεδιασμό ομαλών και κομψών, εξατομικευμένων προσαρμογών, των τυπικά αγορασμένων ενδυμάτων. Οι σχεδιαστές μόδας και οι ράπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια επιλογή από γαλλικές καμπύλες, καμπύλες γοφού, καμπυλόγραμμα με ίσια άκρα και χάρακες ορθής γωνίας σχήματος L. Οι Γαλλικές καμπύλες, μπορούν να είναι κατασκευασμένες από μέταλλο ή διαφανές πλαστικό, με μετρήσεις που σημειώνονται σε μετρικό ή αυτοκρατορικό σύστημα μέτρησης απόστασης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Drawing tools». www.daube.ch. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2021.