Βύβων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βύβων
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλητής[1]
Περίοδος ακμής6 π.Χ.
Η επιγραφή στον λίθο του Βύβωνος όπου καταγράφεται η επίδοσή του.

Ο Βύβων ήταν αθλητής που έζησε στην Αρχαία Ελλάδα τον 6ο αι. π.Χ. Η μοναδική πηγή πληροφόρησης για αυτόν είναι μια επιγραφή χαραγμένη σε λίθο που εντοπίστηκε στην περιοχή του Πελόπιου, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία. Από την επιγραφή προκύπτει πως ο Βύβων ήταν αθλητής άρσης βαρών με αξιωσημείωτες επιδόσεις. Η επιγραφή που φέρει το όνομά του βρέθηκε σε έναν ογκόλιθο από γρανίτη με δύο βαθιές εγκοπές λαξευμένες σε αυτόν, ώστε να σχηματίζουν λαβή με σκοπό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πέτρα ως ελεύθερο βάρος. Το βάρος της πέτρας υπολογίζεται στα 143,5 κιλά και φέρει την εξής επιγραφή:[2]

ΒΥΒΟΝ ΤΕΤΕΡΕΙ ΧΕΡΙ ΥΠΕΡΚΕΦΑΛΑ Μ ΥΠΕΡΕΒΑΛΕΤΟ ΟΦΟ[Λ]Α
Ο Βύβων με ανύψωσε με το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι

Στην συγκεκριμένη απόδοση ο λίθος φαίνεται σαν να μιλά σε πρώτο πρόσωπο, ενώ με μια εναλλακτική προσέγγιση η επιγραφή μπορεί να αποδοθεί ως "...ΥΠΕΡΚΕΦΑΛΑΣ ΥΠΕΡΕΒΑΛΕΤΟ..." που θα μεταφραζόταν ως Ο Βύβων τον ανύψωσε με το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι. Κατ' άλλους το τελευταίο σημείο της επιγραφής "...ΟΦΟ[Λ]Α" μπορεί να αποδοθεί ως ο [υιός του] Φόλα.

Στους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες η άρση βαρών δεν αποτελούσε ολυμπιακό άθλημα, αλλά χρησίμευε ως άσκηση προθέρμανσης για τους αθλητές και συμπεριλαμβανόταν μόνο σε τοπικούς αγώνες. Το κατόρθωμα του Βύβωνα ωστόσο κρίθηκε αξιοθαύμαστο και επιλέχθηκε να αποτυπωθεί πάνω στον λίθο.[3] Ο λίθος σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.[4][5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. odysseus.culture.gr/h/4/gh430.jsp?obj_id=11001.
  2. Galakoutis, Chris (2006-04-23). «Hellenic Athletes Welcomes Greek Weightlifter Giorgos Markoulas». HellenicAthletes.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-10-29. https://web.archive.org/web/20071029082645/http://www.hellenicathletes.com/print_news.php?news_id=37. Ανακτήθηκε στις 2008-10-31. 
  3. «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας». odysseus.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022. 
  4. «The collection of the olympic games (Stone offerings - L191 - The stone of Bybon)». Olympia Archaeological Museum. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2008. 
  5. «Milo of Kroton». Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2008.  Photo of stone halfway down.