Βραχιόσαυρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βραχιόσαυρος
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Ύστερο Ιουράσιο 154–153Ma
Αντίγραφο σκελετού βραχιόσαυρου
Αντίγραφο σκελετού βραχιόσαυρου
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Ερπετά (Reptilia)
Υπερτάξη: Δεινοσαύρια (Dinosauria)
Υποτάξη: Σαυρόποδα (Sauropoda)
Οικογένεια: Βραχιοσαυρίδες (Brachiosauridae)
Γένος: Βραχιόσαυρος (Brachiosaurus)
Είδος: B. altithorax

Ο Βραχιόσαυρος (Brachiosaurus) είναι είδος τεράστιου φυτοφάγου δεινόσαυρου, που έζησε κατά την Ύστερη Ιουρασική περίοδο. Το όνομά του σημαίνει "ερπετό με μεγάλους βραχίονες" (βραχίονας+σαύρα). Ήταν ένα από τα ελάχιστα σαυρόποδα που μπορούσαν να κρατήσουν όρθιο το λαιμό τους, για να φτάνουν και να τρέφονται ακόμα και από τα ψηλότερα κωνοφόρα. Ο δεινόσαυρος ανακαλύφθηκε το 1903 στο Κολοράντο των ΗΠΑ από τον Αμερικανό παλαιοντολόγο και κυνηγό απολιθωμάτων Έλμερ Σ. Ριγκς. Σήμερα είναι γνωστό ένα είδος του γένους, το Brachiosaurus altithorax.

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Βραχιόσαυρος αποτελείται από τα συνθετικά βραχίονας και σαύρα. Ονομάστηκε έτσι χάρις στα ασυνήθιστα μεγάλα μπροστινά άκρα του. Μία άλλη σπανιότερη μορφή του ονόματος στα ελληνικά είναι το Βραχιονόσαυρος.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μέγεθος του βραχιόσαυρου δεν είναι επακριβώς γνωστό. Τα περισσότερα που ξέρουμε για αυτόν και το μέγεθός του τα γνωρίζουμε από το συγγενικό είδος Τζιραφατιτάνα, ο οποίος αρχικά θεωρούταν μέλος του γένους Βραχιόσαυρος. Γενικά, υπολογίζεται ότι ζυγίζει 30-80 τόνους. Για να υποστηρίζει αυτό το βάρος είχε τεράστια πόδια σαν κολόνες, όμοια με αυτά του ελέφαντα. Αντίθετα με ορισμένες απεικονίσεις του (κυρίως σε ταινίες όπως το Τζουράσικ Παρκ ο Βραχιόσαυρος μάλλον δεν θα μπορούσε να σηκωθεί στα πίσω του πόδια, κυρίως λόγω του τεράστιου βάρους του και του σχετικά μικρού μεγέθους των πίσω ποδιών του. Το μήκος του υπολογίζεται στα 23-30

μέτρα, και το ύψος του στα 9-16 μέτρα. Με τέτοιο μέγεθος, μάλλον κανένα σαρκοφάγο δε θα μπορούσε να τον απειλήσει. Ένα από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά του ήταν το λοφίο του, που χρησιμοποιούνταν μάλλον ή για επίδειξη ή για να ενισχύει τον ήχο από τα καλέσματά του. 
Το μέγεθος του Βραχιόσαυρου σε σχέση με τον άνθρωπο

Συγγενείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε το Βραχιόσαυρο, τα ξέρουμε από τον Τζιραφατιτάνα, ένα κοντινό του συγγενή. Ο Βραχιόσαυρος, εκτός από τον Τζιραφατιτάνα, είχε πολλούς συγγενείς, όπως ο Σαυροποσειδώνας, ένα τεράστιο σαυρόποδο που πιστεύεται πως ήταν ο ψηλότερος δεινόσαυρος. Εκτός από αυτόν, είχε και άλλους, μικρότερους, όπως ο Αστρόδοντας και ο Βοθριοσπόνδυλος. Όλοι οι συγγενείς του είχαν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά: ήταν όλοι τεράστιοι, είχαν λαιμό που μπορούσαν να τον κρατήσουν όρθιο, και είχαν μεγαλύτερα μπροστινά πόδια. Μέχρι αρκετά πρόσφατα, δεν υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ Τζιραφατιτάνα και Βραχιόσαυρου, αφού ο πρώτος θεωρούνταν αφρικανική μορφή του δεύτερου, και ονομαζόταν Brachiosaurus brancai. Ωστόσο, το 2009 μελέτες έδειξαν πως υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους και ο Τζιραφατιτάνας τώρα είναι ταξινομημένος ως Giraffatitan brancai.