Βοήθεια:Αναζήτηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Βικιπαίδεια σας δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσετε μία σελίδα που σας ενδιαφέρει. Σε οποιαδήποτε σελίδα της Βικιπαίδειας, πάνω δεξιά κάτω από τους συνδέσμους "Εγγραφή" και "Σύνδεση" υπάρχει το πεδίο αναζήτηση.

Το κουμπί Μετάβαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εάν γράψετε κάτι στο πεδίο κειμένου της αναζήτησης και πατήσετε Μετάβαση, δύο πράγματα μπορούν να συμβούν:

  • εάν υπάρχει σελίδα με το ακριβές όνομα που πληκτρολογήσατε, θα μεταβείτε σε αυτήν.
  • εάν δεν υπάρχει, θα μεταβείτε σε μια σελίδα αναζήτησης (δείτε παρακάτω).

Πρέπει να προσέξετε ώστε το όνομα της σελίδας στην οποία θέλετε να πάτε να είναι γραμμένο με ακρίβεια, ακόμα και τα κεφαλαία γράμματα όπου χρειάζεται (εκτός από το πρώτο, που όπως και στους εσωτερικούς συνδέσμους κεφαλαιοποιείται αυτόματα). Επιπλέον, κάθε ειδικός χαρακτήρας ή χαρακτήρας με διαλυτικά ή τόνους πρέπει να γραφεί ακριβώς όπως είναι στο όνομα της σελίδας, ειδάλλως η Μετάβαση δε θα βρει τη σελίδα που θέλετε.

Το κουμπί Αναζήτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εάν γράψετε κάτι στο πεδίο κειμένου της αναζήτησης και πατήσετε το κουμπί Αναζήτηση, θα μεταβείτε σε μία σελίδα αναζήτησης, όπου δηλαδή θα σας δίνεται η επιλογή να χρησιμοποιήσετε τις μηχανές αναζήτησης του Google και του Yahoo! για να βρείτε αυτό που θέλετε.

Έχοντας επιλεγμένο το "el.wikipedia.org" κάτω από τη μηχανή αναζήτησης που αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε, εάν πατήσετε αναζήτηση, θα οδηγηθείτε σε μια σελίδα αποτελεσμάτων της αντίστοιχης μηχανής αναζήτησης, με αποτελέσματα μόνο μέσα από την ελληνική Βικιπαίδεια.

Εάν επιλέξετε "WWW", τα αποτελέσματα θα είναι από όλο το διαδίκτυο, ακριβώς όπως θα ήταν αν είχατε αναζητήσει τον ίδιο όρο με τη μηχανή.

Υπάρχουν επίσης διάφοροι εναλλακτικοί τρόποι αναζήτησης όπως:

  • ο ίδιος ο φυλλομετρητής σας για αναζήτηση μέσα στο κείμενο της σελίδας που βλέπετε. Δοκιμάστε Ctrl+F είτε F3 είτε Command+F.

Εσωτερικά εργαλεία αναζήτησης:

Εξωτερικά εργαλεία ειδικευμένα στην αναζήτηση στη Βάση Δεδομένων της Βικιπαίδειας:

  • Αναζήτηση σε ονόματα άρθρων (Article title search): κάνει αναζήτηση στους τίτλους των σελίδων (όλων των Βικιεγχειρημάτων σε όλες τις γλώσσες) χρησιμοποιώντας κανονικές εκφράσεις. Αυτή η αναζήτηση είναι πολύ πιο αργή από την κλασική αναζήτηση. Το εργαλείο όμως μπορεί να κάνει αναζήτηση για την ακριβή συμβολοσειρά (που μπορεί να περιέχει για παράδειγμα μια συγκεκριμένη στίξη ή ένα μόνο γράμμα κεφαλαίο). Για παράδειγμα η κανονική έκφραση \(& Co\. Ltd\. θα βρει τίτλους άρθρων που περιέχουν ακριβώς το (& Co. Ltd..
  • PetScan:
  • WikiBlame: Αναζήτηση κειμένου σε προηγούμενες εκδόσεις των σελίδων
  • User Contribution Search: Αναζήτηση των συνεισφορών συγκεκριμένου χρήστη σε συγκεκριμένη σελίδα
  • whichsub: