Βικιπαίδεια:Σχετικά με το πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το πρόχειρο είναι ειδική σελίδα της Βικιπαίδειας που έχει σχεδιαστεί ώστε οι χρήστες μπορούν να πειραματίζονται στην επεξεργασία σελίδων.

Το πρόχειρο δημιουργήθηκε σαν χώρος με λιγότερους κανόνες και πολιτικές από άλλες σελίδες της Βικιπαίδειας. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να ακολουθείτε το εγχειρίδιο μορφής ή να υπάρξει συναίνεση πριν κάνετε μια αλλαγή. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για κακόβουλους σκοπούς και εξακολουθούν να ισχύουν πολιτικές όπως οι προσωπικές επιθέσεις, η ευγένεια και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (όπως τα κριτήρια μη-ελεύθερου περιεχομένου).

Αν έχετε όνομα χρήστη, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας πρόχειρο στο χώρο χρήστη σας. Μπορείτε να βρείτε το πρόχειρο χρήστη εδώ (και αν δεν υπάρχει ακόμα, μην διστάσετε να το δημιουργήσετε!). Για εύκολη πρόσβαση υπάρχει ένας σύνδεσμος με την ένδειξη «Το πρόχειρό μου» στην επάνω δεξιά πλευρά κάθε σελίδας ανάμεσα στους συνδέσμους «Οι συζητήσεις μου» και «Οι προτιμήσεις μου». Μπορείτε επίσης να βάλετε το {{πρόχειρο χρήστη}} στη σελίδα χρήστη σας.

Εάν θέλετε περισσότερα πρόχειρα, κάντε μια υποσελίδα στο δικό σας χώρο χρήστη και ορίστε την ως πρόχειρό σας τοποθετώντας το: {{πρόχειρο χρήστη}}.

Για να δημιουργήσετε ένα νέο πρόχειρο (ονομάστε το όπως θέλετε, για παράδειγμα «άλλο πρόχειρο»), και πληκτρολογήστε το πλαίσιο αναζήτησης, (χρησιμοποιώντας το δικό σας όνομα χρήστη):

Χρήστης:Τοόνομαχρήστησας/άλλο πρόχειρο

Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο αναζήτηση και μπορείτε να επιλέξετε τη δημιουργία τη σελίδας είτε με επεξεργαστή κώδικα είτε με οπτικό επεξεργαστή (VE)!.

Σε αντίθεση με το κύριο πρόχειρό σας, η Βικιπαίδεια δεν έχει αυτόματο τρόπο να σας τα δείξει. Οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει συνδέσμους στη σελίδα σας χρήστη που να πηγαίνουν στα άλλα πρόχειρά σας.

Ιδιαιτερότητες[επεξεργασία κώδικα]

Στο πρόχειρό σας δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουτιά πληροφοριών που αντλούν αυτόματα πληροφορίες από τα Βικιδεδομένα με τη χρήση του ονόματος της σελίδας. Πρότυπα όπως το {{Πληροφορίες προσώπου}} δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να δοθούν οι παράμετροι οι οποίες ίσως να είναι περιττές όταν το κείμενο μεταφερθεί σε σελίδα που μπορεί να πάρει αυτά τα δεδομένα με βάση το όνομα.

Ειδικά πρόχειρα[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει το πρόχειρο {{ΑμμοδοχείοΠροτύπου}} στο οποίο μπορείτε να πειραματιστείτε δημιουργώντας προσωρινό Πρότυπο το οποίο να χρησιμοποιήσετε προσωρινά στη σελίδα σας.