Βικιπαίδεια:Προχωρήστε παρακάτω

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένας εκ των τελευταίων Σταυροφόρων, πλέον γηραιός και εξουθενωμένος, κατά την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη με την κεφαλή σκυμμένη, έπειτα από πολυάριθμα χρόνια πολέμων.

Έπειτα από την επίτευξη σαφούς συναίνεσης, συνήθως μετά από επί μακρόν συζητήσεις, δεν είναι καλή ιδέα η οποιαδήποτε συνέχιση της συζήτησης. Αντί του εκ νέου ανοίγματος ήδη επιλυμένου ζητήματος, προτιμότερο είναι, στις περισσότερες εκ των περιπτώσεων, να προχωρήσετε παρακάτω και να συνεισφέρετε στην περαιτέρω βελτίωση της εγκυκλοπαίδειας, εντός ενός πλαισίου συνεργατικότητας.

Στην περίπτωση κατά την οποίαν μία αντιπαράθεση, μία συζήτηση, η οποιασδήποτε μορφής ανταλλαγή απόψεων εντός της Βικιπαίδειας καταλήξει στο φυσικό τέλος της, με τη «νίκη» μίας εκ των δύο συμμετεχουσών παρατάξεων - ή, όπως συμβαίνει συνήθως, απλούστερα λόγω της ατόνησης οποιουδήποτε ενδιαφέροντος εκ μέρους της κοινότητας αναφορικά με το υπό συζήτηση ζήτημα - τότε, οποιαδήποτε κι αν είναι η προσωπική άποψή σας, παρατήστε το συγκεκριμένο θέμα και προχωρήστε παρακάτω.

Εάν κάτι τέτοιο δεν το κάνετε, εφόσον επιμένετε στον διάλογο, εφόσον επιχειρείτε την εκ νέου επανεκκίνησή της, εφόσον χρησιμοποιείτε εκ νέου τα ίδια ήδη ειπωμένα επιχειρήματα, εφόσον επιδεικνύετε τον «θρίαμβο» της άποψή σας με τρόπο αυθάδη, τότε, δεν πρόκειται να αποκτήσετε ούτε φιλίες, ούτε και να επηρεάσετε οποιονδήποτε και οτιδήποτε εντός του εγχειρήματος. Στην πραγματικότητα, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να προκαλέσετε την ενόχληση όσων βλέπουν τις επεξεργασίες σας.

  • Εφόσον η συζήτηση είχε το αποτέλεσμα το οποίο επιθυμούσατε: τόσο το καλύτερο για εσάς. Τώρα, προχωρήστε παρακάτω, χωρίς να επαναλαμβάνετε αδιάκοπα πως ο «αντίπαλός» σας δεν πέτυχε το αποτέλεσμα το οποίο επιθυμούσε.
  • Εφόσον η συζήτηση δεν είχε το αποτέλεσμα το οποίο επιθυμούσατε: τόσο το χειρότερο για εσάς. Τώρα, προχωρήστε παρακάτω, χωρίς να επαναλαμβάνετε αδιάκοπα πως ο «αντίπαλός» σας στην «πραγματικότητα» δεν πέτυχε το αποτέλεσμα το οποίο επιθυμούσε, ανεξαρτήτως του λόγου.
  • Εφόσον η συζήτηση ολοκληρώθηκε από μόνη της: με την εκκινείτε εκ νέου. Ολοκληρώθηκε, προχωρήστε παρακάτω. Ουδείς ενδιαφέρεται πλέον. Είναι σκληρό, όμως, πρέπει να το αποδεχθείτε.

Μην ξεκινάτε Σταυροφορία[επεξεργασία κώδικα]

Είναι δυνατό κανείς να υπερασπιστεί την άποψή του εντός της Βικιπαίδειας, χωρίς, ωστόσο, να ξεκινήσει ολόκληρη Σταυροφορία υπέρ αυτής.

Το να προχωρήσετε παρακάτω δεν είναι εύκολο πράγμα. Πιθανώς, βραχυπρόθεσμα, να νιώσετε απογοήτευση, καθώς «χάσατε μία μάχη». Ή, πιθανώς, αισθάνεστε ως μία ακλόνητη πεποίθηση πως, επί συγκεκριμένου ζητήματος, η προσωπική άποψή σας αποτελεί μονόδρομο για την περαιτέρω βελτίωση της εγκυκλοπαίδειας. Ως αποτέλεσμα, δεν βλέπετε τον εαυτό σας ως ταραχοποιό στοιχείο, αλλά, αντιθέτως, ως έναν ενάρετο αγωνιστή ο οποίος μάχεται υπέρ του ευγενούς σκοπού της «καταπολέμησης της αδικίας» - και αυτό, με πάσα ειλικρίνεια.

Εάν αισθάνεστε την επιτακτική ανάγκη «συνέχισης του αγώνα», πιθανώς, έμπνευσή σας αποτελούν σημαντικοί ακτιβιστές οι οποίοι σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία. Ωστόσο, εντός της Βικιπαίδειας, ο αγώνας σας κατά της αδικίας είναι πιθανό να μετατραπεί σε μάχη επίπονη κατά του συνόλου της κοινότητας, γεγονός το οποίο δεν πρόκειται να αφήσει ανεπηρέαστη την εκτός Βικιπαίδεια ζωή σας, καθώς αυτή θα κυριαρχείται από το άγχος και τις ανησυχίες.

Κάντε διακοπές[επεξεργασία κώδικα]

Εάν ειλικρινώς αισθάνεστε πως η βικιπαιδική κοινότητα, ορισμένοι διαχειριστές με επιρροή εντός του εγχειρήματος ή η συμπεριφορά άλλων χρηστών δεν είναι συμβατή με τη συμμετοχή σας εντός της Βικιπαίδειας, τότε, ίσως να χρειάζεστε Βικιδιακοπές. Αποσυνδεθείτε και αφιερωθείτε σε ασχολίες και δραστηριότητες εκτός του εγχειρήματος.

Ανακαλύψτε διαφορετικές θεματολογίες[επεξεργασία κώδικα]

Εάν βρίσκεστε σε πλήρη διαφωνία - για παράδειγμα - με άλλους συμμετέχοντες σε συγκεκριμένη βικιεπιχείρηση ή κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με την πολιτική εγκυκλοπαιδικότητας προσώπων του αθλητισμού, είναι, πιθανώς, προτιμότερο να αποστασιοποιηθείτε μερικώς από τη συγκεκριμένη θεματολογία στο σύνολό της. Είναι δυνατό να εξερευνήσετε μέχρι πρότινος λιγότερο γνωστούς θεματικούς τομείς, να επεκτείνετε λήμματα τα οποία χρίζουν επέκτασης, να προχωρήσετε σε αναδιοργάνωση σελίδων κατηγοριοποίησης, καθώς και να συμβάλλετε στην περαιτέρω επέκταση της γνώσης, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται και παρουσιάζεται εντός της Βικιπαίδειας.

Εφόσον πάραυτα επιθυμείτε να συνεχίσετε τον αγώνα[επεξεργασία κώδικα]

Η υπεράσπιση των ιδεών σας μπορεί να είναι απαραίτητη...[επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ διακηρύσσοντας «έχω ένα όνειρο» εμπρός στο Μνημείο του Λίνκολν, το 1963. Φαντάζεστε να παραιτείτο του αγώνα κατά των νόμων υπέρ των διακρίσεων, προκειμένου να προχωρήσει παρακάτω;

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, αριθμός προσωπικοτήτων αφιέρωσαν τις ζωές τους στον αγώνα κατά ισχυρών οργανισμών και καθιερωμένων πρακτικών. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα καθοδηγούνταν από την πεποίθηση σύμφωνα με την οποία υπερασπίζονταν θεμελιώδη ζητήματα. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1960, οι ακτιβιστές υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων ξεσηκώθηκαν κατά πρακτικών διακρίσεων εντός αριθμού πολιτειών. Σήμερα, ποιες θα ήταν οι συνέπειες εφόσον, έπειτα από την αποτυχία τους σε πρώτο βαθμό ενώπιον της δικαιοσύνης, οι συγκεκριμένοι ακτιβιστές αποφάσιζαν να «προχωρήσουν παρακάτω»; Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακτιβιστές προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες προς την κοινωνία, καθώς, μέσω της επιμονής τους στον αγώνα, πέτυχαν την κατάργηση νόμων άδικων.

Εκείνη την περίοδο, τα συγκεκριμένα άτομα ήταν δυνατό να θεωρηθούν ως «ταραχοποιά στοιχεία» απέναντι στην καθεστηκυία τάξη. Παρομοίως, ορισμένοι συνεισφέροντες στη Βικιπαίδεια είναι πιθανό να θεωρήσουν ως «ταραχοποιά στοιχεία» τυχόν συνεισφέροντες οι οποίοι εκκινούν εκ νέου συζητήσεις, ενώ, προηγουμένως, υπήρξε σχετική απόφαση μη αρεστή προς τους ίδιους. Πάραυτα, εφόσον οι συγκεκριμένοι ακτιβιστές, με κάθε δυνατή ειλικρίνεια, εφαρμόζουν τους κώδικες καλής συμπεριφοράς (ευγένεια, σύμφωνες προς την πολιτική του εγχειρήματος μέθοδοι και ειλικρινής συμπεριφορά) προκειμένου να εκφράσουν και να μοιραστούν τις ανησυχίες τους, είναι δυνατό να θεωρηθεί πως διαδραματίζουν ρόλο στην ομαλή λειτουργία της Βικιπαίδειας. Ωστόσο, η κατάσταση είναι, απεναντίας, διαφορετική ως προς τους ακτιβιστές οι οποίοι επιδεικνύουν επιθετικότητα, κακή πίστη, παρενόχληση, αποδιοργάνωση του εγχειρήματος ή προσωπικές επιθέσεις εις βάρος άλλων συνεισφέροντων. Εν ολίγοις, οι «ειλικρινείς ακτιβιστές» είναι, κατά πάσα πιθανότητα, συνεισφέροντες οι οποίοι διακατέχονται από καλή πίστη, δυνητικοί μεταρρυθμιστές, ακόμη και σύγχρονοι Σωκράτες - πρόκειται για ταραχοποιά στοιχεία ιδεών, τα οποία, ωστόσο, οδηγούν στον προβληματισμό σχετικά με τη λειτουργία της Βικιπαίδειας, καθώς και προτείνουν μία νέα οπτική εντός του εγχειρήματος. Αντί της απόρριψης, από τα ξεκινήματά τους εντός του εγχειρήματος, των ακτιβιστών, πιθανώς καλύτερη επιλογή να ήταν η υποδοχή των απόψεών τους με ανοχή.

...ωστόσο αυτό δεν ισοδυναμεί με εγκλωβισμό και επιμονή σε στείρες εμμονές[επεξεργασία κώδικα]

Προκειμένου να συζητήσετε εντός της Βικιπαίδειας, μην μιμείστε τα τρία περίφημα μαϊμουδάκια: το να ακούτε τους συνομιλητές σας (οι οποίοι δεν αποτελούν ενσάρκωση του Κακού) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατ'οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή σας εντός της Βικιπαίδειας.

Ωστόσο, η υπεράσπιση των απόψεών σας, εντός πνεύματος καλής πίστεως, ορισμένες φορές ενάντια στην άποψη του συνόλου των συμμετεχόντων στη συγκεκριμένη συζήτηση συζήτηση, δεν ισοδυναμεί με εγκλωβισμό και επιμονή σε στείρες εμμονές: η συνεργατική στάση η οποία αναμένεται εντός της Βικιπαίδειας από το σύνολο των χρηστών της προϋποθέτει την προσεκτική κατανόηση των επιχειρημάτων των υπολοίπων, καθώς και την συνυπολόγησή τους εντός των ιδίων απαντήσεων. Αυτός αποτελεί τον μοναδικό τρόπο μέσω του οποίου οι ιδέες και των δύο πλευρών είναι δυνατό να εξελιχθούν φτάνοντας, σταδιακά, στην επίτευξη συναίνεσης.

Ωστόσο, εάν υπάρξει επιμονή στην αλλεπάλληλη επανάληψη των ίδιων επιχειρημάτων, δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι απαντήσεις οι οποίες έχουν δοθεί, στην προκειμένη περίπτωση, η συγκεκριμένη στάση είναι δυνατό να θεωρηθεί ως διαταρακτική συμπεριφορά, ζημιογόνα ως προς την ομαλή λειτουργία του εγχειρήματος. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, είναι ώρα να προχωρήσετε: η περαιτέρω επιμονή θα ήταν και χρονοβόρα και στείρα, ενώ το πλέον πιθανό ενδεχόμενο είναι οι υπόλοιποι συνεισφέροντες να οδηγηθούν στη διατύπωση σχετικού αιτήματος εις βάρος σας προκειμένου να δοθεί ένα τέλος.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Wikipédia:Passer à autre chose της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]