Βέλγικος ποιμενικός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βέλγικος Ποιμενικός)
Βελγικός ποιμενικός

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Κύνιδες

Ο Βέλγικος Ποιμενικός είναι ράτσα σκύλου, γνωστή στην καθημερινότητα ως Βέλγικο Λυκόσκυλο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tervueren

Η καταγωγή του είναι από το Βέλγιο. Η φυλή αυτή έχει τέσσερις παραλλαγές, το Groenendael, το Tervueren, το Malinois και το Laekenois.

Το Groenendael αναπτύχθηκε από τον Nicholas Rose, έναν εκτροφέα από το χωριό Groenendael του Βελγίου, τον 19ο αιώνα. Η γαλλική αστυνομία τα χρησιμοποιούσε από τις αρχές του 20ού αιώνα, όπως και η νεοϋρκέζικη, που το 1908 εισήγαγε 4 σκύλους από το Βέλγιο, για να εργαστούν δίπλα σε ένα Γκρένενταλ αμερικανικής εκτροφής. Την ίδια περίοδο τα Γκρένενταλ χρησιμοποιούνταν από τους Βέλγους τελωνειακούς για συνοριακές περιπολίες και εγκωμιάζονταν για την ικανότητά τους να ανακαλύπτουν τους λαθρέμπορους. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιούνταν ως τσοπανόσκυλα, σκύλοι φύλαξης, αλλά και συντροφιάς και συμμετείχαν, με μεγάλες διακρίσεις, στους διεθνείς αγώνες εργασίας.

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου διακρίθηκαν στο πεδίο μάχης ως αγγελιοφόροι, τραυματιοφορείς, ακόμα και ως ελκυστές μυδραλιοβόλων. Η διακεκριμένη συμμετοχή τους στον πόλεμο απογείωσε τη φήμη τους ακόμα και στις ΗΠΑ, έως την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης της δεκαετίας του 1930, οπότε και η δημοτικότητά τους έπεσε. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρήκε τα Γκρένενταλ για μία ακόμη φορά στην υπηρεσία του στρατού, να χρησιμεύουν για τη φύλαξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Όλες οι παραλλαγές του Βελγικού ποιμενικού είναι σκυλιά εργασίας αν και σήμερα (λανθασμένα) χρησιμοποιούνται συνήθως μονάχα ως σύντροφοι χωρίς να μπορούν να εκτονώσουν τα ένστικτα και τις ανάγκες τους.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Laekenois

Τα χαρακτηριστικά των σκυλιών των τεσσάρων παραλλαγών είναι εντελώς διαφορετικά, όπως το είδος του τριχώματός τους και το χρώμα τους, δεν διαφέρουν όμως στο μέγεθος και το χαρακτήρα. Το Groenendael είναι ένα μυώδες μαύρο σκυλί με μακρύ τρίχωμα, δυνατό, αν και όχι ιδιαίτερα βαρύ. Είναι ευκίνητο και περπατάει με υπερηφάνεια. Το ύψος του αρσενικού είναι κατά μέσον όρο 62 cm και του θηλυκού 58 cm. Το βάρος τους είναι 25-30 kg και 20-25 kg αντίστοιχα. Έχει διπλό μαύρο τρίχωμα και μπορεί να εμφανίζει μικρά, διακριτικά, άσπρα σημάδια στο στήθος ή στα δάχτυλα.

Αναγκαίες γνώσεις πριν την απόκτησή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός ο σκύλος είναι πιστός, αγαπάει πολύ τους ανθρώπους και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Χρειάζεται σοβαρή και σωστή εκπαίδευση από την αρχή, καθώς και πολύ καλή άσκηση, πνευματική και σωματική. Είναι πολύ έξυπνος, ενεργητικός, μαθαίνει γρήγορα και μπορεί να γίνει καταστροφικός αν δεν του δοθεί η απαραίτητη σημασία και εκτόνωση που χρειάζεται. Επίσης, είναι πολύ προστατευτικός με το αφεντικό του.

Malinois

Είναι φύλακας χώρου και πολύ καλός σωματοφύλακας, γι' αυτό και είναι τόσο ευκίνητος. Πολλοί, ωστόσο, το χρησιμοποιούν για συντροφιά και όχι για φύλαξη κάποιου χώρου, αλλά ακόμα και στον τομέα αυτό, ο συγκεκριμένος σκύλος θα μπορέσει να ανταποκριθεί εφόσον έχει την κατάλληλη πνευματική και σωματική εκτόνωση. Θα αγαπήσει πολύ τα αφεντικά του και θα φυλάει και τον χώρο του ταυτόχρονα. Τέλος, επειδή μαδάει πολύ, χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]