Αψίδα του Φάβιου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αψίδα του Φάβιου, λατιν.: Fornix Fabianus, ήταν μία αρχαία ρωμαϊκή αψίδα, που βρισκόταν στο ανατολικό άκρο της Ρωμαϊκής Αγοράς.

Κτίστηκε το 121 π.Χ. από τον Κόιντο Φάβιο Μάξιμο Αλλοβρογικό για να εορτάσει τη νίκη του επί των Aλλοβρογών και ήταν η πρώτη αψίδα θριάμβου, που κτίστηκε εντός ή δίπλα στην Αγορά (Forum). [1] Θεωρούμενο από τους Ρωμαίους ως ένα από τα όρια της Ρωμαϊκής Αγοράς, διέσχιζε την Iερά Οδό (Via Sacra) και βρισκόταν μεταξύ τού Οίκου των Εστιάδων και της Βασιλικής Οικίας (Regia), πιθανότατα στο δυτικό άκρο της Bασιλικής Οικίας. [1] [2] Η αψίδα ήταν πιθανότατα κατασκευασμένη από τόφφο και επιστρωμένη με τραβερτίνη και στολισμένη με αγάλματα τού Κόιντου Φάβιου και της οικογένειάς του.

Η αψίδα αναστηλώθηκε από τον εγγονό τού Φάβιου το 57 π.Χ. Η μοίρα της μετά είναι αβέβαιη. Λόγω της θέσης της, καθώς αυτό το τμήμα της αγοράς λεηλατήθηκε επανειλημμένα για οικοδομικά υλικά ανά τους αιώνες, δεν έχει παραμείνει τίποτε από την αψίδα. Αν και επιγραφές από την Αψίδα τού Φάβιου αποκαλύφθηκαν το 1540 και το 1543, έχουν επίσης χαθεί. [1]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]