Αντόνια φαν Άκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντόνια φαν Άκεν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Anthonia Maria Van Aken (Αγγλικά)
Γέννηση21  Οκτωβρίου 1876
Θάνατος25  Αυγούστου 1966
ΨευδώνυμοAnthonie
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο των Κάτω Χωρών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλήτρια της αντισφαίρισης
προπονήτρια αντισφαίρισης

Η Αντόνια "Αντόνιε" Μαρία φαν Άκεν (λατινικό αλφάβητο : Anthonia "Anthonie" Maria Van Aken) (21 Οκτωβρίου 1876 - 25 Αυγούστου 1966) ήταν Ολλανδή πρωταθλήτρια και προπονήτρια της αντισφαίρισης. Ήταν αντισφαιρίστρια του συλλόγου HLTC Leimonias[1]. Αδελφή της ήταν η επίσης πρωταθλήτρια στην αντισφαίριση Ζους φαν Άκεν.

Ήταν πρωταθλήτρια Ολλανδίας στο απλό το 1900, 1901 και το 1902, στο διπλό γυναικών το 1900, 1901 με συμπαίκτρια την Μάντζι βαν Λένεπ , και το 1902 με συμπαίκτρια την Ζους φαν Άκεν, και στο μεικτό το 1901 και το 1902 με συμπαίκτη τον Λεονάρντους Τριπ [2]. Θεωρούνταν από τις καλύτερες γυναίκες αντισφαιρίστριες στην Ολλανδία την εποχή της μαζί με την Μπέτι φαν Άκεν[3].

Ήταν και προπονήτρια της αντισφαίρισης σε μικρά παιδιά στον σύλλογο της, χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο "ΑΝ thonie" επειδή δεν αναγνωριζόταν η αξίας της από τις εφημερίδες της εποχής, η αντισφαίριση τότε ήταν το μόνο άθλημα που μπορούσε να ασχοληθεί μία γυναίκα[1]. Αντιμετώπισε πρόβλημα με την οικογένεια της λόγω της ενασχολήση της με την αντισφαίριση, ο πατέρας της ντρεπόταν όταν διάβασε το όνομα της κόρης του στην εφημερίδα μετά τη νίκη στο ολλανδικό πρωτάθλημα το 1900, ήταν και αυτός ένας λόγος που χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο όπως αναφέρεται[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]