Αντουάν λε Φλαμέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντουάν λε Φλαμέν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας
Θάνατος14ος αιώνας[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙσαβέλλα Παλαβιτσίνι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜαρκήσιος (1278–1286, Μαρκιζάτο της Βοδονίτσας)
βαρόνος (1303–1313)

Ο Αντουάν λε Φλαμέν (Antoine le Flamenc) ήταν Βαρώνος της Βοιωτικής Καρδίτσας την περίοδο 1303 – 1313 και μαρκήσιος της Βοδονίτσας την περίοδο 1278 – 1286, όπου συγκυβέρνησε μαζί με την γυναίκα του Ισαβέλλα. Ήταν γαλλικής καταγωγής, από φλαμανδική οικογένεια που είχε εγκατασταθεί στους Άγιους τόπους· εκεί γεννήθηκε ο Αντουάν και ήρθε στην Ελλάδα μετά την κατάκτησή της από τους Φράγκους.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ισαβέλλα Παλαβιτσίνι μαρκησία της Βοδονίτσας, αλλά μετά τον θάνατό της διεκδίκησε τη μαρκιωνία ως σύζυγός της, από τον εξάδελφό της Θωμά Παλαβιτσίνι, χωρίς να καταφέρει να αποκτήσει δικαιώματα στη μαρκιωνία. Το 1303 στάλθηκε από τον δούκα της Αθήνας Γκυ Β΄ ντε λα Ρος στη Θεσσαλία, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των επιδρομών εκεί.

Ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Ματθίλδης του Αινώ πριγκίπισσας της Αχαΐας και παρευρέθηκε στον αρραβώνα της στη Θήβα με τον Κάρολο των Καπετιδών-Ανζού πρίγκιπα του Τάραντα στις 2 Απριλίου 1309.

Στις 15 Μαρτίου 1311, ο Φλαμέν πολέμησε εναντίον των μισθοφόρων της Καταλανικής Εταιρείας στην Μάχη του Αλμυρού και ήταν ένας από τους λίγους επιζώντες, καθώς αιχμαλωτίστηκε και κρατήθηκε για λύτρα. Στον ναό του Αγίου Γεωργίου (παλαιότερα καθολικό μοναστηριού), ο οποίος βρίσκεται κοντά στον σημερινό οικισμό του Ακραίφνιου (πρώην Καρδίτσα) Βοιωτίας, σώζεται γραπτή κτητορική επιγραφή επάνω στο τύμπανο αρκοσολίου του νότιου τοίχου του οικοδομήματος, που χρονολογεί την ανέγερση του ναού κατά το έτος 1311 και κατονομάζει τον Φλαμέν ως κτήτορα. Η σαρκοφάγος στο αρκοσόλιο χρησιμοποιήθηκε πιθανώς ως θέση ταφής του ίδιου του Φλαμέν. Πιθανολογείται ότι κίνητρο του Φράγκου αριστοκράτη υπήρξε η εκπλήρωση ευχαριστήριου όρκου για τη σωτηρία του, μετά την μοιραία για τους υπόλοιπους Φράγκους μάχη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hopf, Carl. Chroniques gréco-romanes.
  • Miller, William. "The Frankish Inscription at Karditza." The Journal of Hellenic Studies, Vol. 29. (1909), pp. 198–201.
  • Setton, Kenneth M. Catalan Domination of Athens 1311–1380. Revised edition. Variorum: London, 1975.
  1. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.