Ανδριόσαρχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανδριόσαρχος
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Μέσο Ηώκαινο 48–41Ma
Το μόνο σωζόμενο κρανίο Ανδριόσαρχου
Το μόνο σωζόμενο κρανίο Ανδριόσαρχου
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Αρτιοδάκτυλα (Artiodactyla)
Κλάδος: Κητανκοδοντάμορφα (Cetancodontamorpha)
Γένος: Ανδριόσαρχος (Andrewsarchus)
Osborn, 1924
Τυπικό είδος
Andrewsarchus mongoliensis (Ανδριόσαρχος ο μογγολικός)
Osborn, 1924

Ο Ανδριόσαρχος (andrewsarchus) ήταν σαρκοβόρο θηλαστικό που έζησε κατά την Ηώκαινη περίοδο, πριν από 45-36 εκατομμύρια χρόνια, στη σημερινή Μογγολία. Ανακαλύφτηκε το 1923 από τον Ρόι Τσάπμαν Άντριους, από τον οποίο πήρε και το όνομα του. Γνωρίζουμε πολύ λίγα για αυτό το θηρίο, καθώς το μόνο γνωστό μέρος του ζώου είναι το κρανίο του με μήκος 83 και πλάτος 56 εκατοστών. Το όνομα του σημαίνει κυρίαρχος του Άντριους απο την αρχαία ελληνική λέξη άρχω, και η επιστημονική του ονομασία είναι Ανδριόσαρχος ο Μογγολικός.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύγχρονη αναπαράσταση του θηλαστικού

Το κρανίο και τα δόντια του Ανδριόσαρχου ήταν σχεδιασμένα για να συνθλίβουν κόκαλα και όστρακα. Λόγω της έλλειψης ευρημάτων δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια το ολικό μήκος και βάρος του ζώου. Οι υπολογισμοί κυμαίνονται από 5 έως και 8 μέτρα σε μήκος και ύψος 1.80 στους ώμους, και βάρος 700-1.000 κιλά. Για να υποστηρίξει τις τεράστιες σιαγόνες του πιθανότατα είχε ένα είδος καμπούρας πάνω στην πλάτη του. Η διατροφή του είναι άγνωστη. Πιθανότητα τρεφόταν με πτώματα γιγάντιων χορτοφάγων ή με οστρακοειδή που έβρισκε κοντά στις ακτές. Οι πιο σύγχρονοι υπολογισμοί τοποθετούν τον Ανδριόσαρχο στα 3,5 μέτρα μήκος. Μέχρι πρόσφατα ο Ανδριόσαρχος θεωρούνταν το μεγαλύτερο χερσαίο σαρκοβόρο θηλαστικό με μοναδικούς ανταγωνιστές του την γιγάντια αρκούδα Αρκτοθήριο με μήκος 4 μέτρα και βάρος 700-1750 κιλά και τη Βραχυπρόσωπη αρκούδα με μήκος 3 μέτρα και βάρος 500-1000 κιλά.

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά ο Ανδριόσαρχος θεωρούνταν πρόγονος των σημερινών λύκων και υαινών, παρόλα αυτά αργότερα κατατάχθηκε στην κατηγορία των Μεσονυχίδων, αλλά πρόσφατες αναλύσεις και έρευνες του κρανίου του δείχνουν ότι ήταν πρόγονος των Εντελόδοντων. Έτσι πιθανότατα ο Ανδριόσαρχος είχε στα πόδια του οπλές αντί για νύχια. Συνεπώς οι σημερινοί του συγγενείς είναι οι φάλαινες, οι ιπποπόταμοι και οι χοίροι.