Ανέμωνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ανέμωνας είναι ράχη (μακρόστενο ύψωμα) που οριοθετεί το νότιο-νοτιοδυτικό άκρο του Κάμπου της Χίου. Χωρίζει έτσι τα «Καμπόχωρα» από τα «Νοτιόχωρα»: Από την κορυφή του και νοτιότερα επικρατούν τα ελαιόδενδρα και η καλλιέργεια της μαστίχας, ενώ πέρα από τη βόρεια πλαγιά του, που είναι επίσης σκεπασμένη με ελαιόδενδρα, αρχίζουν τα «περιβόλια» του Κάμπου. Από το γεγονός αυτό προέρχεται και η χιώτικη έκφραση «από τον Ανέμωνα και κάτω, Περιβολαριάς και των τέκνων» — υποτίθεται ότι την είπε ένας ιερέας που είχε ξεχάσει τα ονόματα που έπρεπε να μνημονεύσει στη Θεία Λειτουργία.

Στην αρχή της εφαρμογής του Σχεδίου Καποδίστρια, υπήρχε ο ομώνυμος «καποδιστριακός» Δήμος Ανέμωνα, με τη ράχη ως το βόρειο όριό του. Στη συνέχεια όμως συγχωνεύθηκε με τον Δήμο Ιωνίας και το σύνολο ονομάζεται επίσης Δήμος Ιωνίας.

Ο Ανέμωνας πήρε την ονομασία του από τους ισχυρούς ανέμους (ιδίως τους βόρειους) που πνέουν στην κορυφογραμμή του. Και πραγματικά, στον αυχένα του από τον οποίο διέρχεται και ο δρόμος προς τα Μαστιχοχώρια (1,5 χλμ. δυτικά από το Θολοποτάμι), υψώνονται ανεμόμυλοι, σήμερα ημιερειπωμένοι.

Στα νοτιοανατολικά του Ανέμωνα βρίσκεται η ιστορική Μονή Αγίου Μηνά Χίου.