Αμπντουλάχ Γκιουλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Αμπντουλάχ Γκιουλ
Abdullah Gül Senate of Poland.JPG
Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας
Ανέλαβε   28 Αυγούστου 2007
Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Προκάτοχος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 29 Οκτωβρίου 1950 (1950-10-29) (63 ετών)
Flag of Turkey.svg Καισάρεια, Τουρκία
Εθνικότητα Τούρκο
Σύζυγος Ηαυρῦνισα Γκιουλ
Παιδιά 2 υιός 1 κόρες
Θρήσκευμα Σουνίτες Ισλάμ
Υπογραφή Abdullah Gül's signature.png

Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ (Abdullah Gül, 29 Οκτωβρίου 1950 - ...) είναι Τούρκος πολιτικός και πρόεδρος της χώρας από το 2007.

Γεννήθηκε το 1950 στην Καισάρεια. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Το διάστημα 1977-1983 δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Σαγγαρίου. Από το 1983 εργάστηκε στην Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα στη Τζέντα. Το 1991 έγινε επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης και στις εκλογές του ίδιου χρόνου εξελέγη βουλευτής, με το ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας του Νετζμετίν Ερμπακάν. Το 1993 εξελέγη αντιπρόεδρος του Κόμματος, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στις εκλογές του 1995 επανεξελέγη βουλευτής. Ανέλαβε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση συνασπισμού των κομμάτων Ευημερίας (Ερμπακάν) και Ορθού Δρόμου (Τσιλέρ).

Το 1998 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έθεσε εκτός νόμου το Κόμμα Ευημερίας, και ο Γκιούλ, όπως και όλοι οι βουλευτές του κόμματος, εντάχθηκε στο Κόμμα Αρετής. Με το νέο αυτό κόμμα επανεξελέγη βουλευτής το 1999. Στο συνέδριο του Κόμματος Αρετής το 2000, ήταν υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, αλλά δεν εξελέγη. Το 2001 το Συνταγματικό Δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου το Κόμμα αρετής. Ο Γκιούλ συνεργάστηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ίδρυση νέου κόμματος. Έτσι ιδρύθηκε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, τον Αύγουστο του 2001 και ο Γκιούλ ανέλαβε αντιπρόεδρος. Μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές του 2002, ο Γκιούλ ορίστηκε εντολοδόχος πρωθυπουργός, ως μεταβατικός, καθώς ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε κώλυμα νομικής φύσης. Ο Γκιούλ σχημάτισε Κυβέρνηση στις 18 Νοεμβρίου 2002 και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στις 28 Νοεμβρίου. Στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές της 9ης Μαρτίου 2003, ο Ερντογάν εξελέγη βουλευτής, οπότε ο Γκιούλ του παρέδωσε την πρωθυπουργία στις 14 Μαρτίου 2003, ολοκληρώνοντας τη σύντομη θητεία του ως πρωθυπουργός και αναλαμβάνοντας Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της νέας Κυβέρνησης.

Στις 24 Απριλίου 2007 ο Πρωθυπουργός Ερντογάν τον πρότεινε ως υποψήφιο του κόμματος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Λόγω του γεγονότος ότι, εάν εκλεγόταν, θα ήταν ο πρώτος ισλαμικών καταβολών Πρόεδρος μετά την εγκαθίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923 (και μάλιστα με σύζυγο που φοράει την ισλαμική μαντίλα), η υποψηφιότητά του προκάλεσε την αντίδραση του στρατού και του λεγόμενου «κεμαλικού κατεστημένου», περιλαμβανομένου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο δημιούργησε πρωτοφανή προσκόμματα στη διαδικασία εκλογής. Κατάληξη αυτών ήταν η διάλυση της Βουλής και η διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 22 Ιουλίου 2007 και η θριαμβευτική νίκη του κόμματος ΑΚΡ του Πρωθυπουργού Ερντογάν.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Η νέα Εθνοσυνέλευση τον εξέλεξε με την τρίτη ψηφοφορία, στις 28 Αυγούστου 2007, 11o Πρόεδρο της χώρας. Έλαβε 339 ψήφους επί συνόλου 550 εδρών.