Αλίκη του Ιμπελέν, αντιβασίλισσα της Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Να μη συγχέεται με την Αλίκη του Ιμπελέν βασίλισσα της Κύπρου.


Αλίκη του Ιμπελέν, αντιβασίλισσα της Κύπρου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14ος αιώνας
ΘάνατοςΔεκαετία του 1300[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙωάννης των Λουζινιάν
ΓονείςΓκυ του Ιμπελέν, σενεσάλης της Κύπρου
Ο θυρεός των Ιμπελέν.

Η Αλίκη, γαλλ. Alice/Alix d'Ibelin (1325-30 - μετά το 1374) από τον Οίκο του Ιμπελέν ήταν κόρη του σενεσάλη της Κύπρου και με τον γάμο της έγινε αντιβασίλισσα της Κύπρου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η πρώτη κόρη του Γκυ σενεσάλη της Κύπρου και της Μαργαρίτας του Ιμπελέν. Οι Ιμπελέν ήταν ένας παλαιός, ευγενής Οίκος, που για δύο αιώνες είχε εξέχουσα θέση στα Σταυροφορικά κράτη της Ιερουσαλήμ και της Κύπρου. Ο αδελφός της Ιωάννης διαδέχθηκε τον πατέρα του ως σενεσάλης· μία αδελφή Μαργαρίτα δεν εμφανίζεται σε μετέπειτα έγγραφα και υποθέτουμε πως απεβίωσε νωρίς.

Παντρεύτηκε το 1350 τον Ιωάννη τιτουλάριο πρίγκιπα της Αντιόχειας, που μετά έγινε αντιβασιλιάς της Κύπρου. Ήταν η δεύτερη σύζυγός του, καθώς η πρώτη, η Κωνσταντία της Σικελίας είχε αποβιώσει μερικά έτη πριν, χωρίς απογόνους. Επειδή η Αλίκη και ο Ιωάννης ήταν συγγενείς, χρειάστηκε παπική άδεια για τον γάμο, που εκδόθηκε στις 14 Απριλίου 1350. Οι Γενεαλογίες της Ανατολής (Lignages d'Outremer) την αναφέρουν ως 2η σύζυγο του Ιωάννη. Η προίκα της ήταν ο Αλαμινός της Κύπρου, που τον είχε κληρονομήσει από τον εκ πατρός πάππο της Φίλιππο του Ιμπελέν.

Κάποια στιγμή πριν το 1358 η Αλίκη έκανε το μόνο τέκνο της, τον Ιάκωβο (απεβ. 1395/97) τιτουλάριο κόμη της Τρίπολης, που νυμφεύτηκε την εξαδέλφη του Μαργαρίτα της Κύπρου και είχε πέντε τέκνα. Μεταξύ αυτών ο Πιέρ, πατέρας του νόθου Φοίβου, που μέσω αυτού η Αλίκη είχε απογόνους.

Ο σύζυγός της Ιωάννης είχε από την ερωμένη του Αλίκη Ζιμπλέ έναν νόθο τέκνο, τον Ιωάννη. Η Αλίκη απεβίωσε μετά το 1374.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1350 τον Ιωάννη των Πουατιέ-Λουζινιάν αντιβασιλιά της Κύπρου και τιτουλάριο πρίγκιπα της Αντιόχειας. Είχε τέκνο:

  • Ιάκωβος απεβ. 1395/97, τιτουλ. κόμης της Τρίπολης. Νυμφεύτηκε την εξαδέλφη του Μαρία/Μαριέττα των Πουατιέ-Λουζινιάν, κόρη του θείου του Πέτρου Α΄ της Κύπρου και είχε τέκνα:
    • Ιωάννης απεβ. 1428/32, τιτουλ. κόμης της Τρίπολης.
    • Πέτρος απεβ. 1451, τιτουλ. κόμης της Τρίπολης, αντιβασιλιάς της Κύπρου, τιτουλ. κοντόσταυλος & σενεσάλης της Ιερουσαλήμ. Νυμφεύτηκε την εξαδέλφη του πατέρα του, την Ισαβέλλα, κόρη του Ιακώβου Α΄ της Κύπρου και είχε ένα εκτός γάμου τέκνο:
      • (νόθος) Φοίβος απεβ. μετά το 1485, τιτουλ. μαρεσάλης της Αρμενίας, τιτουλ. κύριος της Σιδώνος.
    • Ελεονώρα απεβ. π. 1414, παντρεύτηκε τον εξάδελφο του πατέρα της, τον Ερρίκο τιτουλ. πρίγκιπα της Γαλιλαίας, γιο του Ιακώβου Α΄ της Κύπρου.
    • Λοϋζία, παντρεύτηκε μάλλον τον εξάδελφο του πατέρα της Εύδη/Όντο τιτουλ. σενεσάλη της Ιερουσαλήμ, γιο του Ιακώβου Α΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Charles Cawley, Medieval Lands, Cyprus

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.