Ύμνος της Δημοκρατίας του Καζακστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Εθνικός Ύμνος της Δημοκρατίας του Καζακστάν (καζακικά: Қазақстан Республикасының Мемлекеттік Әнұраны, μεταγραφή: Qazaqstan Respýblıkasynyń Memlekettik Ánurany, قازاقستان زەسپۋبلىيكاسىنىڭ مەملەكەتتئك أنۇرانى) είναι ο τίτλος του πρώην εθνικού ύμνου του Καζακστάν, ο οποίος υιοθετήθηκε ως ύμνος από το 1992 έως τις αρχές του 2006. Μετά την ανεξαρτησία τον Δεκέμβριο του 1991, η μελωδία του ύμνου της Καζακικής ΣΣΔ, συντεθειμένη από τους Μουκάν Τουλεμπάγιεφ, Γιεβγκένι Μπρουσιλόφσκι και Λατίφ Χαμίντι διατηρήθηκε, και νέοι στίχοι υιοθετήθηκαν το 1992, μετά από έναν μακρύ διαγωνισμό. Οι στίχοι γράφτηκαν από κοινού από τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων της ποιήτριας Νταριμπάγιεβα, μια από τις λίγες γυναίκες που έχουν αναμειχθεί στην συγγραφή εθνικού ύμνου.[1]

Στις 7 Ιανουαρίου, 2006, το "Καζακστάν Μου" (καζακικά: Meniń Qazaqstanym‎‎), που γράφτηκε το 1956, υιοθετήθηκε ως νέος εθνικός ύμνος της χώραςμ τροποποιημένους στίχους.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κατάλογος ιστορικών εθνικών ύμνων

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Marshall, Alex (2015). Republic or Death! Travels in Search of National Anthems. London: Random House Books. σελίδες 137–139. ISBN 9781847947413. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]