Όμιλος Περιοδικών Εκδόσεων Ηνωμένου Βασιλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Όμιλος Περιοδικών Εκδόσεων Ηνωμένου Βασιλείου (αγγλ. United Kingdom Serials Group - UKSG) ιδρύθηκε το 1978 στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελεί έναν οργανισμό ο οποίος εκπροσωπεί όσους ασχολούνται με τη χρήση και τη δημοσίευση της επιστημονικής και επαγγελματικής πληροφόρησης. Καθώς το πεδίο δράσης του έχει επεκταθεί γεωγραφικά εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει διευρύνει τους τύπους των εκδόσεων που περιλαμβάνει, ο Όμιλος πλέον χρησιμοποιεί μόνο το ακρωνύμιο UKSG, χωρίς να έχει μπει στη διαδικασία μετατροπής του.[1]

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο UKSG διευθύνεται από μια κύρια Επιτροπή[2] (Committee) απαρτιζόμενη από 18 μέλη, η οποία περιλαμβάνει τον Πρόεδρο (Chair), το Γραμματέα (Secretary), τον Ταμία (Treasurer) και έως 15 μέλη, τα οποία εκλέγονται κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση (Annual General Meeting).

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο UKSG μέσα από το ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων του επιδιώκει να συμβάλλει στην ενίσχυση της επιστημονικής αλυσίδας πληροφόρησης και να προωθήσει την επιστημονική επικοινωνία μεταξύ όσων εμπλέκονται στο χώρο των περιοδικών εκδόσεων. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του UKSG, αποστολή[3] του είναι να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ της κοινότητας της πληροφόρησης και να ενθαρρύνει την ανταλλαγή ιδεών κατά την επιστημονική επικοινωνία.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύνολο των μελών[4] του UKSG αποτελείται από οργανισμούς και μεμονωμένα άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επιστημονικής πληροφόρησης, τα οποία καταβάλλουν ετήσια συνδρομή για τη συμμετοχή τους στο έργο του. Αριθμεί περίπου 500 οργανισμούς, στους οποίους παρέχει ποικίλες υπηρεσίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και ευκαιρίες επαγγελματικής δικτύωσης και εξέλιξης.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσα από τη δράση και το έργο του ο UKSG συμβάλλει στη διάδοση της επιστημονικής πληροφόρησης. Αναλυτικότερα, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών υπηρεσιών, προκειμένου να βοηθήσει τα μέλη του να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αναπτύξουν επιπλέον δεξιότητες. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα κατάρτισης που αναπτύχθηκε από τον UKSG έχει λάβει τη Σφραγίδα Αναγνώρισης του CILIP- (Chartered Institute of Library and Information Professionals). Επιπλέον, σε ετήσια βάση διοργνώνει ένα συνέδριο (Annual Conference) μέσω του οποίου παρέχεται στους συμμετέχοντες πληθώρα πληροφοριακού υλικού, εργαστήρια και ευκαιρίες δικτύωσης. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων, μέσω της δημοσίευσης ενός ενημερωτικού δελτίου και την έκδοση του επιστημονικού περιοδικού «Insights»[5], το οποίο εκδίδεται τρεις φορές το χρόνο σε ηλεκτρονική μορφή και περιλαμβάνει άρθρα για θέματα που σχετίζονται με την επιστημονική πληροφόρηση. Επιπρόσθετα, προωθεί την καινοτομία μέσα από ερευνητικές και συνεργατικές πρωτοβουλίες και διατηρεί ένα ιστολόγιο, μέσω του οποίου παρέχεται πληροφόρηση σχετική με το έργο και την πορεία του.

Ο UKSG σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Προτύπων Πληροφόρησης - National Information Standards Organization (NISO) έχει συστήσει την Ομάδα Εργασίας KBART (Knowledge Bases And Related Tools Working Group)[6], η οποία ξεκίνησε την επίσημη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2008 και εξετάζει αναδυόμενα προβλήματα στα πλαίσια της Ανοιχτής Πρόσβασης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]