Όλα για εκείνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όλα για εκείνη
(Pour elle)
ΣκηνοθεσίαΦρεντ Καβαγιέ[1][2]
ΠαραγωγήOlivier Delbosc
ΣενάριοΦρεντ Καβαγιέ
ΠρωταγωνιστέςΒενσάν Λιντόν[2], Ντιάνε Κρούγκερ[2], Ολιβιέ Μαρσάλ[2], Hammou Graïa, Kader Boukhanef, Λιλιάν Ροβέρ, Μαρί-Φρανς Σαντόν, Μικαέλα Φίσερ, Moussa Maaskri, Ολιβιέ Περιέ, Ρεμί Μαρτέν, Smadi Wolfman, Τιερί Γκοντάρ, Ivan Franěk[3] και Μαρκ Ρομπέρ[3]
ΜουσικήΚλάους Μπαντέλτ
ΦωτογραφίαΑλέν Ντουπλαντιέ[3]
ΔιανομήNetflix
Πρώτη προβολή2008
Διάρκεια95 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία και Ισπανία
ΓλώσσαΓαλλικά

Το Όλα για εκείνη (Πρωτότυπος τίτλος:Pour elle) είναι αστυνομική δραματική ταινία γαλλικής παραγωγής του 2008 σε σκηνοθεσία Φρεντ Καβαγιέ και σενάριο των Καβαγιέ και Τζουλιάμ Λεμάν. Πρωταγωνιστούν οι Ντιάνε Κρούγκερ και Βίνσεντ Λίντον.

Το 2010 κυκλοφόρησε ένα ριμέικ με τίτλο Οι επόμενες τρεις μέρες (The Next Three Days) σε σενάριο και σκηνοθεσία του Πολ Χάγκις και πρωταγωνιστές τους Ράσελ Κρόου και Ελίζαμπεθ Μπανκς.[4]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ζυλιέν και η Λίζα Οκλέρ είναι ένα συνηθισμένο ζευγάρι που ζει ευτυχισμένα με τον νεογέννητο γιο τους Όσκαρ μέχρι που μια μέρα η αστυνομία εισέβαλε στο διαμέρισμά τους για να συλλάβει τη Λίζα με κατηγορίες για φόνο. Το κακουργιοδικείο την καταδίκασε σε 20 χρόνια φυλάκιση. Τρία χρόνια αργότερα, ο Ζυλιέν συνεχίζει να προσπαθεί να βρει στοιχεία για την αθωότητα της Λίζα, αλλά δεν έχουν προκύψει νέα στοιχεία και όλα τα στοιχεία συνεχίζουν να την δείχνουν ως την κύρια ύποπτη.

Το θύμα της δολοφονίας ήταν η διευθύντρια του γραφείου της Λίζας, με τον οποίο είχε καυγά την ημέρα του εγκλήματος. Σε μια αναδρομή, εμφανίζεται το τι πραγματικά συνέβη το βράδυ της δολοφονίας: σε ένα υπόγειο πάρκινγκ, ένας ληστής σκότωσε την διευθύντρια του γραφείου χτυπώντας την με πυροσβεστήρα, προτού απομακρυνθεί και τρακάρει με τη Λίζα καθώς αυτός τράπηκε σε φυγή. Κατά τη διάρκεια του καυγά, το αίμα της πρόσφατα δολοφονημένης γυναίκας λέρωσε το παλτό της Λίζας. Μια σειρά άλλων θανάτων συνέβαλαν στην επιβολή όλων των κατηγοριών στη Λίζα.

Μη βλέποντας άλλη επιλογή, ο Ζυλιέν στρέφεται στον Ανρί Πασκέ, έναν πρώην εγκληματία που έχει δραπετεύσει από τη φυλακή επτά φορές και έχει γράψει ένα βιβλίο για τις μεθόδους απόδρασής του. Ο Πασκέ του εξηγεί ότι καμία φυλακή δεν είναι απόρθητη και καθεμία από αυτές έχει ένα «κλειδί» που απλά πρέπει να βρεθεί. Λέει επίσης ότι η απόδραση είναι εύκολη, αλλά το να καταφέρεις να παραμείνει ελεύθερος είναι πολύ δύσκολο. Με αυτό, ο Πασκέ συμβουλεύει στον Ζυλιέν να κόψουν όλους τους οικογενειακούς δεσμούς, να φύγουν από τη χώρα σε λίγες ώρες, να επιλέξουν μια νέα ταυτότητα αγοράζοντας πλαστά έγγραφα, να πάνε σε μια χώρα χωρίς δεσμούς με τη Γαλλία και, κυρίως, να έχουν πολλά χρήματα για να μπορέσουν να τα κάνουν όλα αυτά και μετά να συντηρήσουν τον εαυτό τους μόλις φτάσουν. Για τους επόμενους τρεις μήνες, ο Ζυλιέν επισκέπτεται τη φυλακή προσπαθώντας να βρει το σωστό «κλειδί» για να βοηθήσει τη Λίζα να δραπετεύσει.

Εκείνο το βράδυ, ο Ζυλιέν αποκτά πλαστά έγγραφα και τις επόμενες μέρες αρχίζει να συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, πουλώντας έπιπλα, προσωπικά αντικείμενα και τελικά το δικό του σπίτι. Ο σχεδιασμός της απόδρασης θα έπαιρνε ακόμα λίγο χρόνο, αλλά ο Ζυλιέν ενημερώνεται ξαφνικά ότι η Λίζα πρέπει να μεταφερθεί στη Ρεν σε τρεις ημέρες. Στη συνέχεια αποφασίζει να επισπεύσει το σχέδιο και, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να έχει όλα τα χρήματά του έτοιμα για απόδραση, κλέβει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, εισβάλλοντας στο σπίτι ενός μεγάλου εμπόρου ναρκωτικών και τον σκοτώνει.

Την επόμενη μέρα, μπαίνει κρυφά στο ιατρικό βαν κοντά στη φυλακή και αντικαθιστά τα ιατρικά αρχεία της Λίζας με μια τροποποιημένη έκδοση των ιατρικών δεδομένων. Ο Δρ. Γκαρντς διαβάζει τα ιατρικά αρχεία και, ανησυχώντας για την υγεία της Λίζας, τη μεταφέρει αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Στη συνέχεια, ο Ζυλιέν εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να εμφανιστεί στο νοσοκομείο και να βοηθήσει τη γυναίκα του να δραπετεύσει. Μετά από μεγάλες αποδράσεις, κυνηγητά και λανθασμένες κατευθύνσεις, οι Οκλερ ανακτούν τον Όσκαρ και τελικά καταφεύγουν στο Σαν Σαλβαδόρ, στην Κεντρική Αμερική, όπου μπορούν να ζήσουν μια ήσυχη ζωή.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βενσάν Λίντον - Ζυλιέν Οκλέρ
  • Ντιάνε Κρούγκερ - Λίσα Οκλέρ
  • Ολιβιέ Μαρσάλ - Χένρι Πάσκετ
  • Λάνσελοτ Ρος - Όσκαρ
  • Λιλιάν Ροβέρε - Μερ Ζυλιέν
  • Τιερί Γκοντάρ - Πασκάλ
  • Ολιβιέ Περιέ - Περ Ζυλιέν
  • Ντοροτέ Ταβερνιέ - Ναταλί

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ιστότοπο συγκέντρωσης κριτικών Rotten Tomatoes η ταινία έχει ποσοστό αποδοχής 81% βασισμένες σε 31 κριτικές, με μέσο όρο 6.50 στα 10. Η κριτική συναίνεση του ιστοτόπου αναφέρει: "Το τεντωμένο και ζωηρό γαλλικό θρίλερ με απόδραση από την φυλακή μπορεί να είναι ύποπτα απίθανο, αλλά συγκρατείται από δύο υπέροχες κεντρικές παραστάσεις." [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt1217637/. Ανακτήθηκε στις 15  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=129557.html. Ανακτήθηκε στις 15  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  4. Ortega, Tony (October 2, 2009). «Post-Xenu Beghe Reveals TV's First 'Mangina'». The Village Voice (Village Voice Media). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-10-04. https://web.archive.org/web/20091004082018/http://blogs.villagevoice.com/runninscared/archives/2009/10/post-xenu_beghe.php. Ανακτήθηκε στις 2009-10-02. 
  5. «Όλα για εκείνη». Rotten Tomatoes (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]