Έρτχεν Κλες φαν Λέιντεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έρτχεν Κλες φαν Λέιντεν
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Aertgen van Leyden (Ολλανδικά)
Γέννηση1498[1][2][3] ή 1498[4]
Λέιντεν
Θάνατος1564[1][2][3] και 1564[4]
Λέιντεν
Χώρα πολιτογράφησηςΚάτω Χώρες των Αψβούργων
Ιδιότηταζωγράφος[4][5]
Είδος τέχνηςπροσωπογραφία
Σημαντικά έργαThe Calling of Saint Anthony, The Raising of Lazarus και Saint Jerome in his study by candlelight
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Άγιος Ιερώνυμος στo μελετητήριό του υπό το φως των κεριών, περίπου. 1520.

Ο Έρτχεν Κλες φαν Λέιντεν (Aertgen Claesz. van Leyden, Λέιντεν, περ. 1498 – Λέιντεν, περ. 1564) ήταν Ολλανδός ζωγράφος του 16ου αιώνα, σχεδιαστής και δημιουργός υαλογραφιών Έργα αυτού του καλλιτέχνη βρίσκονται στο Ρέικσμουζεουμ στο Άμστερνταμ, στο "Stedelijk Museum De Lakenhal" στο Λέιντεν, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη και στο Μουσείο Thyssen-Bornemisza στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με τον βιογράφο Κάρελ φαν Μάντερ (1604), [6] ο φαν Λέιντεν ήταν γιος ενός υφαντουργού μάλλινων από το Λέιντεν. Το 1516, έγινε μαθητευόμενος στον ζωγράφο του Λέιντεν Κορνέλις Ένχεμπρεχτς. Ορισμένες πηγές ονομάζουν εσφαλμένα τον Έρτχεν φαν Λέιντεν ως αδελφό του Λούκας φαν Λέιντεν. Στην πραγματικότητα, ο Λούκας ήταν γιος ενός ζωγράφου, του Χούγκο Γιάκομπς .

Τα πρώτα έργα του φαν Λέιντεν επηρεάστηκαν από το στυλ του μέντορά του, Ένχεμπρεχτς., ενώ τα μεταγενέστερα έργα του δείχνουν επιρροές από τους Γιαν φαν Σκόρελ και τον Μάαρτεν φαν Χέιμσκερκ μεταξύ άλλων. Το στυλ του φαν Λέιντεν ήταν πολύ ποικιλόμορφο, καθιστώντας δύσκολο να του αποδοθούν με βεβαιότητα πίνακες. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα αποδόθηκαν σε άλλους καλλιτέχνες και μόνο τον 20ο αιώνα του αποδόθηκαν αρκετοί πίνακες, συμπεριλαμβανομένου ενός τρίπτυχου της Υπέρτατης Κρίσης που ανακτήθηκε στη Βαλανσιέν το 1969, και ενός πίνακα που βρίσκεται τώρα στο Ρέικσμουζεουμ, Η κλήση του Αγίου Αντωνίου, η οποία είχε αποδοθεί στον Λούκας φαν Λέιντεν μέχρι το 1960.

Σύμφωνα με τα αρχεία της πόλης Λέιντεν, ο Έρτχεν vφαν Λέιντεν έζησε και εργάστηκε στο Λέιντεν από το 1521 έως το 1564. Το 1564, ο Ερτχεν n πνίγηκε στο κανάλι "Vollersgracht" στο Λέιντεν.

Το έργο του Έρτχεν φαν Λέιντεν παρέμεινε περιζήτητο μετά τον θάνατό του. Ο Ρούμπενς είχε έναν από τους πίνακές του. Ο κατάλογος του 1656 με τα υπάρχοντα του Ρέμπραντ περιλαμβάνει επίσης πολλά έργα τουΈρτχεν φαν Λέιντεν.

Το 2009, το Μουσείο Stedelijk De Lakenhal στο Λέιντεν αγόρασε ένα τρίπτυχο του φαν Λέιντεν που χρονολογείται περίπου στα 1530. Αυτό το έργο, που απεικονίζει την Υπέρτατη Κρίση, θα είναι τμήμα μιας έκθεσης για τον Λούκας βαν Λέιντεν που διοργάνωσε το μουσείο το 2011, μαζί με το Ρέικσμουζεουμ και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. [7]

Τρίπτυχο με την ανάσταση του Λαζάρου, περίπου το 1530

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος Ολλανδών ζωγράφων

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]