Έρημος Μοχάβι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 35°0.5′N 115°28.5′W / 35.0083°N 115.4750°W / 35.0083; -115.4750

Το Εθνικό Πάρκο Τζόσουα Τρι (Joshua Tree National Park)

Η Έρημος Μοχάβι (προφ.: /moʊhɑːvi/ ή /məhɑːvi/) ή Μοχάβε βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και καταλαμβάνει σημαντικό τμήμα της νοτιοανατολικής Καλιφόρνιας και μικρότερα τμήματα της κεντρικής Καλιφόρνιας, νότιας Νεβάδας, νοτιοδυτικής Γιούτας και βορειοδυτικής Αριζόνας. Το όνομά της προέρχεται από την φυλή Μοχάβε των ιθαγενών Αμερικανών. Τα μεγάλα υψόμετρα (πάνω από 2.000 πόδια) στο Μοχάβε συνήθως αναφέρονται ως High Desert, ενώ η Κοιλάδα του Θανάτου, ένα από τα πιο διάσημα μέρη της ερήμου, είναι το χαμηλότερο σημείο στη Βόρεια Αμερική στα 282 πόδια (86 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα όρια της ερήμου Μοχάβι γενικά ορίζονται από την παρουσία του φυτού Yucca brevifolia που θεωρείται ένα είδος δείκτη για αυτή την έρημο. Τα τοπογραφικά όρια περιλαμβάνουν τα όρη Τεχατσάπι μαζί με τις οροσειρές Σαν Γκαμπριέλ και Σαν Μπερναρντίνο. Τα όρια των βουνών είναι αρκετά διαφορετικά καθώς χαρακτηρίζονται από τα δύο μεγαλύτερα τεκτονικά ρήγματα στην Καλιφόρνια: το Σαν Αντρέας και το Γκάρλοκ. Η μεγάλη στέπα θάμνων Γκρέιτ Μπέισιν βρίσκεται στο Βορρά, και η πιο ζεστή έρημος Σονόρα (το Low Desert) βρίσκεται στα νότια και τα ανατολικά. Στην έρημο Μοχάβε πιστεύεται ότι ευδοκιμούν μεταξύ 1.750 και 2.000 είδη φυτών.[1]

Ενώ τα περισσότερα μέρη της ερήμου Μοχάβε είναι αραιοκατοικημένα, υπάρχουν πολλές μεγάλες πόλεις, όπως το Λάνκαστερ και το Βίκτορβιλ ενώ οι μεγαλύτερες είναι το Λας Βέγκας και το Χέντερσον.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια εφήμερη λίμνη στο Badwater Basin, Death Valley National Park

Η έρημος Μοχάβι ορίζεται από τις πολλές οροσειρές που δημιουργούν ξηρές συνθήκες. Αυτές οι περιοχές συχνά δημιουργούν κοιλάδες, κλειστές λεκάνες απορροής, αλυκές, και εποχιακές αλμυρές λίμνες, όταν υπάρχουν αρκετές βροχοπτώσεις. Οι οροσειρές και οι κοιλάδες είναι μέρος της επαρχίας Basin and Range και του Μεγάλου Λεκανοπέδιου, μια γεωλογική περιοχή που δημιουργεί ανοικτές κοιλάδες κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών. Οι περισσότερες από τις κοιλάδες αποστραγγίζονται εσωτερικά, έτσι ώστε όλη η βροχόπτωση που πέφτει εντός της κοιλάδας τελικά δεν ρέει στον ωκεανό. Μερικά σημεία της Μοχάβε (προς τα ανατολικά, μέσα και γύρω από τον ποταμό Κολοράντο/φαράγγι του ποταμού Βέρτζιν) βρίσκονται σε διαφορετική γεωγραφική περιοχή που ονομάζεται Οροπέδιο του Κολοράντο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mazzucchelli, Vincent G., "The Southern Limits of the Mohave Desert, California", The California Geographer, 1967, VIII: 127–133. This study provides original maps of the Mohave and adjacent deserts in the southwestern states.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Mojave Desert στο Wikimedia Commons