Ένωση Αγροτικών και Μικρών Βιβλιοθηκών (ΗΠΑ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση Αγροτικών και Μικρών Βιβλιοθηκών (αγγλ.Association for Rural & Small Libraries, Inc - ARSL) είναι μια κοινότητα ανθρώπων που υποστηρίζουν τις μικρές και αγροτικές Βιβλιοθήκες, εργάζονται για την ανάπτυξη τους και προωθούν τα συμφέροντα τους σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το παλαιότερο καταγεγραμμένο έγγραφο η ARSL ιδρύθηκε το 1982, αποτελούμενη κατά κύριο λόγο από φοιτητές της Βιβλιοθηκονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης. Μια συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου (Board Members) της ένωσης τον Ιανουάριο του 2007, οδήγησε στην καθιέρωση της ετήσιας αναθεώρησης του στρατηγικού σχεδιασμού και προσανατολισμού της ARSL. Με την πάροδο των χρόνων η ένωση διεξήγαγε συνεδριάσεις, ώσπου κατέληξε στη διοργάνωση ενός συνεδρίου σε ετήσια συχνότητα και σε διαφορετική περιοχή κάθε φορά [1].

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κυβερνητικό σώμα της ARSL είναι το Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Directors), το οποίο υπηρετεί τριετή θητεία και απαρτίζεται το μέγιστο από 15 μέλη εκλεγμένα από το σύνολο των μελών της ένωσης. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τη διαχείριση των υποθέσεων της ένωσης και έχει τη δυνατότητα να ενεργεί εξ ονόματος της. Στις αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου έγκειται η σύσταση Εκτελεστικής Επιτροπής (Executive Committee), απαρτιζόμενη από τον Πρόεδρο (President), τον Αντιπρόεδρο (Vice President/President-Elect), τον Προηγούμενο Πρόεδρο (Immediate Past President), το Γραμματέα (Secretary) και τον Ταμία (Treasurer), οι οποίοι εκλέγονται από τα μέλη της ARSL πλην του Γραμματέα και του Ταμία που εκλέγονται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Η Εκτελεστική Επιτροπή ενεργεί υπό την επίβλεψη του Διοικητικού Συμβουλίου και σύμφωνα με το καταστατικό της ένωσης. Η σύσταση επιμέρους Επιτροπών (Other Committees.) είναι δυνατή σύμφωνα με την κρίση του Συμβουλίου. Οι συγκεκριμένες Επιτροπές έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο και σκοπό λειτουργίας και απαρτίζονται από μέλη της ένωσης και του Συμβουλίου. Για τη ρύθμιση και την επεξεργασία σημαντικών ζητημάτων του χώρου, πραγματοποιείται ετήσια συνέλευση (Annual Meeting), καθώς και άλλες ειδικές συνελεύσεις κατόπιν έγκρισης του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου [2].

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικό σκοπό της ARSL αποτελεί η ενίσχυση και υποστήριξη των μικρών και αγροτικών βιβλιοθηκών. Για την επίτευξη του βασικού σκοπού της η ένωση έχει θέσει επιμέρους στόχους, οι οποίοι αντικατοπτρίζονται στα 8 τονισμένα φύλλα του δέντρου στο λογότυπο της. Οι επιμέρους στόχοι[3] της ένωσης , όπως δηλώνονται στην καταστατικό λειτουργίας της, είναι οι εξής:

  1. Να οργανώσει ένα δίκτυο μελών με ενδιαφέρον για την ανάπτυξη χρήσιμων υπηρεσιών βιβλιοθηκών σε αγροτικές και μικρές βιβλιοθήκες.
  2. Να παρέχει ευκαιρίες για τη συνεχή εκπαίδευση των μελών της.
  3. Να παρέχει μηχανισμούς ώστε τα μέλη της να ανταλλάσσουν ιδέες και να συναντώνται σε τακτική βάση.
  4. Να καλλιεργήσει την άσκηση της Βιβλιοθηκονομίας και να ενισχύσει το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των μελών του επαγγέλματος, ώστε να μπορούν να δράσουν ομαδικά για κοινούς στόχους.
  5. Να χρησιμεύσει ως πηγή τρέχουσας πληροφόρησης σχετικά με τις τάσεις, τα θέματα και τις στρατηγικές.
  6. Να συνεργάζεται με άλλες βιβλιοθηκονομικές και μη ομάδες και οργανισμούς που εξυπηρετούν τις κοινότητες αγροτικών και μικρών βιβλιοθηκών.
  7. Να συλλέγει και να διαδίδει πληροφορίες και πηγές που είναι κρίσιμες για αυτό το δίκτυο.
  8. Να υποστηρίξει τις αγροτικές και μικρές βιβλιοθήκες σε τοπικό, πολιτειακό και εθνικό επίπεδο.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε άτομο, ίδρυμα ή φορέας που σχετίζεται με τη Βιβλιοθηκονομία, συμφωνεί με τον προσανατολισμό της ARSL και επιθυμεί να ενισχύσει το έργο της, μπορεί να ενταχθεί σε μια από τις κατηγορίες μελών που διαθέτει έναντι ετήσιας συνδρομής. Τα μέλη[4] της ένωσης διακρίνονται σε:

  • Ιδρύματα (Institutional Membership)
  • Επιχειρήσεις (Institutional Membership)
  • Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Institutional Membership)

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ARSL μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων της αποσκοπεί στην ενίσχυση του έργου των συγκεκριμένων βιβλιοθηκών και την προώθηση της ανάπτυξης τους. Διεξάγει ετήσιο συνέδριο (Conference), όπου τα μέλη της έρχονται σε επαφή και ενημερώνονται για σημαντικά ζητήματα του χώρου, διοργανώνει εκδηλώσεις και παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών των βιβλιοθηκών που βρίσκονται στις αγροτικές κοινότητες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ιστορία της ARSL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Διοίκηση της ARSL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Στόχοι της ARSL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Συμμετοχή στην ARSL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]