Έθνη της Ευρώπης, υπερασπιστείτε τα ιερότερα αγαθά σας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Völker Europas, wahrt eure heiligsten Güter!
ΟνομασίαVölker Europas, wahrt eure heiligsten Güter!
ΔημιουργόςQ319919
Έτος δημιουργίας1895
ΕίδοςΛιθογραφία με πένα
δεδομένα

Το Έθνη της Ευρώπης, υπερασπιστείτε τα ιερότερα αγαθά σας (γερμ.: Völker Europas, wahrt Eure heiligsten Güter) είναι έργο του ζωγράφου ιστορικών θεμάτων Χέρμανν Κνάκφους επάνω σε ένα προσχέδιο του Αυτοκράτορα Βίλχελμ Β' της Γερμανίας. Φιλοτεχνήθηκε το έτος 1895 για να γίνει δώρο στον Τσάρο της Ρωσίας Νικόλαο Β'.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικονίζεται ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ως προστάτης των Γερμανών, ενώ συνοδεύεται από Βαλκυρίες που συμβολίζουν τα έθνη της Ευρώπης. Μαύρα σύννεφα σκεπάζουν απειλητικά τον ουρανό από την Ανατολή, όπου βλέπουμε έναν Βούδα καθισμένο. Πυρκαγιά και κεραυνοί ολοκληρώνουν την απειλητική εικόνα. Στην Δύση όμως, το σύμβολο του χριστιανικού σταυρού λάμπει σαν ήλιος στον ουρανό, εκπέμποντας τις ακτίνες του. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ με τη ρομφαία στο δεξί χέρι στέκει στο ακρωτήρι ενός γκρεμού και δείχνει με το αριστερό προς την πεδιάδα, όπου είναι κτισμένη μια πόλη.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας είναι αλληγορική εικόνα με σκοπό να ενώσει τα χριστιανικά έθνη εν όψη του κίτρινου κινδύνου. Οι Βαλκυρίες ερμηνεύονται ως Μαριάννα της Γαλλίας, Γερμάνια, προσωποποίηση της Ρωσίας, Αυστρίας, Βρετανίας, καθώς και μια ανώνυμη γυναίκα.[1]

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αυτοκράτορας Βίλχελμ Β' έστειλε τον πίνακα στον Τσάρο της Ρωσίας με την έκκληση, να περιορίσει τις επιδράσεις της Ανατολής, και ιδιαίτερα την αναστολή του κινδύνου που θα ενέκυπτε από την εξέγερση του Κινέζικου λαού υποκινούμενου από τους Ιάπωνες. Ο Τσάρος έδειξε ικανοποιημένος με τον πίνακα. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Βίλχελμ Β' έβγαλε τον περίφημο λόγο του (Να μην υπάρξει ίκτος!, Pardon wird nicht gegeben!) για την Εξέγερση των Μπόξερ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Asmut Brückmann: Die europäische Expansion. Kolonialismus und Imperialismus 1492-1918, Reihe Tempora Historisch-politische Weltkunde, Klett, Stuttgart u. a. 1999, S. 79

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]