Έβενος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ακατέργαστος έβενος

Ο έβενος είναι είδος ξύλου το οποίο είναι σχεδόν μαύρο, συμπαγές, σκληρό και βαρύ. Συνήθως προέρχεται από δένδρα του γένους διόσπυρος[1], αλλά το όνομα έβενος μπορεί να φέρουν και άλλα βαριά και μαύρα ξύλα από τελείως διαφορετικά γένη φυτών.

Ο έβενος είναι τόσο βαρύ ξύλο (μεγάλης πυκνότητας), ώστε βυθίζεται στο νερό. Η λεπτή δομή του και το εξαιρετικά λείο φινίρισμα που επιτυγχάνεται όταν λειανθεί τον καθιστούν πολύτιμο ως διακοσμητικό ξύλο, για τον λόγο αυτό είναι πολύ ακριβό.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα δένδρα που παράγουν τον έβενο περιλαμβάνουν τα είδη: Diospyros ebenum («έβενος της Κεϋλάνης»), ιθαγενές της νότιας Ινδίας και της Σρι Λάνκα, Diospyros crassiflora (έβενος Gaboon)[2], ιθαγενές της δυτικής Αφρικής, και Diospyros celebica (έβενος Macassar), ιθαγενές της Ινδονησίας.

Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αντικείμενο που είναι κατασκευασμένο από έβενο αποκαλείται «εβένινο». Η ιστορία της χρήσης του εβένου είναι μακρά. Εγχάρακτα εβένινα τέχνεργα έχουν ανακαλυφθεί σε αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους[3].

Οι σύγχρονες χρήσεις του εβένου περιορίζονται κυρίως σε μικρά αντικείμενα, ιδίως μέρη μουσικών οργάνων[4], όπως τα μαύρα πλήκτρα του πιάνου, τμήματα του βιολιού, της βιόλας, της κιθάρας κλπ.. Παραδοσιακά, τα μαύρα κομμάτια στο σκάκι κατασκευάζονταν από έβενο, ενώ π. χ. τα λευκά από ελεφαντόδοντο.

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Editors of Encyclopaedia Britannica (07 Νοεμβρίου 2019). «Diospyros». Encyclopædia Britannica. https://www.britannica.com/plant/Diospyros. 
  2. «Gaboon Ebony». www.wood-database.com/ Lumber Identification (Hardwoods). The Wood Database. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2016. 
  3. D.M., Dixon (19 Φεβρουαρίου 1961). «The ebony trade of ancient Egypt». discovery.ucl.ac.uk. 
  4. Sproßmann, Robert, et al. (2017). «Characterization of acoustic and mechanical properties of common tropical woods used in classical guitars». Results in Physics 7: 1737-1742. 

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λεξιλογικός ορισμός του έβενος στο Βικιλεξικό
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Ebony στο Wikimedia Commons