Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χάρτμαν (κρατήρας): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Spiros790 (συζήτηση | συνεισφορές)
δημιουργία ///μετάφραση από αγγλόγλωσση ΒΠ
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 08:45, 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Χάρτμαν είναι κρατήρας στην αθέατη από την Γη πλευρά της Σελήνης. Βρίσκεται επάνω στο δυτικό-νοτιοδυτικό χείλος του τοιχώματος της τεράστιας πεδιάδας Mendeleev και προεξέχει μερικώς στο ευρύ εσωτερικό τοίχωμα αυτής της μορφολογικής περιοχής. Πλησίον του βρίσκεται ο κρατήρας Γκρην.

Η ασυνήθιστη τοποθέτηση αυτού του κρατήρα καθώς και η εγγύτητα του Γκρην, έχουν δώσει στον Χάρτμαν μια εξωτερική στεφάνη ιδιαίτερου σχήματος. Το χείλος είναι ελαφρώς επίμηκες και έχει ένα εξόγκωμα προς τα έξω προς τα ανατολικά. Το εσωτερικό τοίχωμα είναι πιο φαρδύ στην ανατολική πλευρά, αντισταθμίζοντας το εσωτερικό δάπεδο στη δυτική. Αυτό έχει ωοειδές σχήμα το οποίο είναι ακανόνιστο.

Εκτιμάται πως δημιουργήθηκε κατά την Κοπερνίκια περίοδο.[1]

Δορυφορικοί κρατήρες

Χάρτμαν Γεωγραφικό πλάτος Γεωγραφικό μήκος Διάμετρος
K 1,8° N 136,0° E 13 km

Βιβλιογραφία


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hartmann (crater) (έκδοση 679081121) της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. The geologic history of the Moon, 1987, Wilhelms, Don E.; with sections by McCauley, John F.; Trask, Newell J. USGS Professional Paper: 1348. Plate 11: Copernican System (online)