Χριστίνα Κώτσια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χριστίνα Κώτσια
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10  Ιουλίου 1994
Ελλάδα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ύψος1,78 μ.
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΔιεθνής υδατοσφαιρίστρια

Η Χριστίνα Κώτσια (γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1994) είναι διεθνής Ελληνίδα υδατοσφαιρίστρια που αγωνίζεται ως αμυντική στην ομάδα υδατοσφαίρισης της ΑΕΚ

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χριστίνα Κώτσια έκανε τα πρώτα της βήματα στο χώρο της υδατοσφαίρισης στις ακαδημίες του Ολυμπιακού Πειραιώς, στον οποίο υπέγραψε και το πρώτο της επαγγελματικό συμβόλαιο.

Στην ομάδα του Πειραιά παρέμεινε μέχρι το 2012 έχοντας καταφέρει να κατακτήσει προηγουμένως το πρωτάθλημα Ελλάδας του 2011. Επίσης, το 2011 κατάφερε να φτάσει με τον Ολυμπιακό στο Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο καθώς αρχικά ηττήθηκε με σκορ 13–14 από την Οριτζόντε Κατάνια στον ημιτελικό, ενώ στη συνέχεια νίκησε στον μικρό τελικό 14–12 την Κίνεφ Κίρισι.

Το καλοκαίρι του 2012, η Χριστίνα Κώτσια αποφάσισε να αποχωρήσει από το σύλλογο του Πειραιά και να ταξιδέψει στις ΗΠΑ προκειμένου να συνδυάσει τις σπουδές της με την υδατοσφαίριση, με αθλητική υποτροφία, στο Πανεπιστήμιο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο πανεπιστήμιο αγωνίστηκε στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Το 2015 άρχισε η συνεργασία της με τον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης, με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 2019. Μετά αγωνίστηκε με την ΑΕΚ στην Α1 πόλο γυναικών ως την σεζόν 2021-2022. Την χρονιά 2022-2023 εντάχθηκε στην ομάδα γυναικών του Πανιώνιου.

Διεθνείς συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χριστίνα Κώτσια είναι διεθνής με την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης νεανίδων της Ελλάδας με την οποία έχει πραγματοποιήσει αρκετές συμμετοχές. Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2011 στη Μαδρίτη κατέκτησε χρυσό μετάλλιο με την ομάδα Νεανίδων. Στην συνέχεια, το 2012 κατέκτησε με την Εθνική ομάδα το χρυσό μετάλλιο στο επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων στο Περθ και χάλκινο μετάλλιο την ίδια χρονιά στο World League με την Εθνική γυναικών. Τον Μάϊο του 2014 κλήθηκε στην προετοιμασία της ελληνικής Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών ενόψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Βουδαπέστης.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας: 2011
  • Χρυσό μετάλλιο με την ομάδα Νεανίδων στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2011 στη Μαδρίτη
  • Χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων στο Περθ το 2012
  • Χάλκινο μετάλλιο στο World League με την Εθνική γυναικών το 2012.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]