Χρήστης:Panos1b/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Hyundai Rotem
Κλάδος
  • Βιομηχανία:
  • Τροχαίου υλικού
  • Αμυντικών προϊόντων
  • εξοπλισμού εργοστασίων
Ίδρυση1977-07-1, πριν 46 έτη (1977-07-1)
ΈδραUiwang, Νότια Κορέα
Περιοχές δραστηρ.Παγκόσμια
Υπάλληλοι3900
ΜητρικήHyundai Motor Group

Η Hyundai Rotem είναι μια Νότιο Κορεάτικη εταιρία που κατασκευάζει τροχαίο υλικό, αμυντικά προϊόντα και εξοπλισμό εργοστασίων. Είναι θυγατρική της Hyundai Motor Group.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε το 1977 και παρέδωσε την πρώτη αμαξοστοιχία της το 1979 στην Νοτιά Κορέα. Το 2001 αγοραστικέ από την Hyundai Motor Group και το 2007 άλλαξε το όνομα σε Hyundai Rotem με σκοπό να αναδείξει την νέα αυτή εταιρική της ταυτότητα. Σήμερα είναι μια από της μεγαλύτερες και πιο γνωστές εταιρίες του κλάδου της στην Ν. Κορέα αλλά και παγκόσμιος αφού δραστηριοποιείτε σε πάνω από 50 χώρες απασχολώντας 3900 εργαζόμενος.[1]

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρία δραστηριοποιείτε στην Ελλάδα κυρίως στην προμήθεια τροχαίου υλικού για τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Μετρό Αθήνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική της εμφάνιση έγινε το 2004 όταν παρέδωσε, για της ανάγκες τον Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, 21 συρμούς δεύτερης γενιάς για της γραμμές 2 και 3. Στην συνέχεια μειοδότησε και στον επόμενο διαγωνισμό προμήθειας 28 συρμών για της γραμμές 2 και 3 παραδίδοντας σταδιακά την τρίτη γενιά συρμών το 2013.

Δεύτερη Γενιά Συρμών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοινοπραξία Hawna-Rotem, Mitsubishi Vapor και Knorr-Bresme αναδείχτηκε ο ανάδοχος για την προμήθεια τον συρμών δεύτερης γενιάς της Αθήνας. Η συρμοί αυτοί ήταν η επιτομή της τεχνολογίας με χαρακτηριστικά που τους έκανε αισθητά πιο φιλικούς στη χρήση από τους αντίστοιχους γερμανικής κατασκευής της πρώτης γενιάς. Ειδικότερα αυτοί είχαν κλιματισμό, εσωτερικές πινακίδες προορισμού, γέφυρες επικοινωνίας μετάξι οχημάτων, χώρους αποκλειστικής χρήσης από άτομα με ειδικές ανάγκες και κομβία ανοίγματος θυρών για χρήση της ώρες εκτός αιχμής[2]. Επίσης ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον συρμών αυτών είναι πως 7 από αυτούς είναι διρευματικής τεχνολογίας και μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν τόσο από τρίτη ράγα 750V DC οσό και από υπέργεια καλώδια 25 kV AC. Έχουν, λοιπών, την δυνατότητα να κινούνται και στο δυτικό του ΟΣΕ στα 25 kV χρησιμοποιώντας παντογράφους. Εξυπηρετώντας κατ' αυτον τον τρόπο το τμήμα της γραμμής 3 από Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το Αεροδρόμιο σε γραμμές κοινής χρήσης με τον προαστιακό σιδηρόδρομο[3].

Τρίτη Γενιά συρμών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εν μέσω οικονομικής κρίσης η Ελλάδα υποδέχτηκε το 2011 την τρίτη γενιά συρμών από την κοινοπραξία Hyundai Rotem/Siemens. Ο διαγωνισμός ήταν προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ και υπογράφηκε το 2009[4]. Προσφέρουν ορισμένα επιπλέων λειτουργικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τους συρμούς δεύτερης γενιάς. Πάνω από τις θύρες υπάρχουν ηλεκτρονικοί διαδραστικοί χάρτες του δικτιού του μετρό , οπτικές ένδειξης για την μη λειτουργείας θύρας και κάμερες εξωτερικά και εσωτερικά τους[5]. Μέχρι σήμερα αποτελούν τους νεότερους συρμούς σε όλες της γραμμές του Μητροπολιτικού σιδηροδρόμου Αθήνας. Αν και οι συρμοί αρχίσαν να παραδίδονται τέλη του 2011 οι ελλείψεις προσωπικού και οι δυσκολίες προσαρμογής τους στο δύτικο[6] σήμαινε πως οι συρμοί έκαναν περίπου τρία χρόνια να εισέρθουν σε κανονική κυκλοφορία[7].

Τραμ Αθήνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον διαγωνισμό για τους 25 συρμούς δεύτερης γενιάς του Τραμ Αθήνας με προϋπολογισμό ύψους 64,25 εκατ. ευρώ κατεθεσαν προσφορες η Hyundai Rotem, η Škoda και η Alstom[8]. Εν τέλη μειοδότης ανακηρύχθηκε η γαλλική Alstom[9] όμως παρατηρείτε αμειοτο το ενδιαφέρον της Hyundai Rotem για την εγχώρια ελληνική αγορά.

  1. «About Hyundai Rotem». web.archive.org. 6 Νοεμβρίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2021. 
  2. «Δεύτερη γενιά συρμών – ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε». Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2021. 
  3. Newsroom. «Σύνταγμα – αεροδρόμιο κάθε μισή ώρα με το μετρό | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2021. 
  4. «Greece Orders 102 Railcars from Hyundai Rotem-Led Consortium». www.railway-technology.com. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2021. 
  5. «Έγκριση αιτήματος της εταιρείας «Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.» για εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης στο εσωτερικό 17 συρμών 3ης γενιάς του μετρό της Αθήνας». dpa.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2021. 
  6. «Είναι ελαττωματικοί οι συρμοί τρίτης γενιάς του Μετρό;». Athens Transport. 19 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2021. 
  7. «Στην κυκλοφορία, επιτέλους, οι νέοι συρμοί του Μετρό». Athens Transport. 7 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2021. 
  8. «Alstom, Hyundai Rotem και Skoda κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για τους 25 συρμούς του τραμ». Metaforespress. 23 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2021. 
  9. Καραγιάννης, Νίκος (27 Ιουλίου 2018). «Υπεγράφη η σύμβαση για 25 νέα Τραμ στην Αθήνα από την Alstom». Ypodomes.com. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2021.