Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:IVasileiou/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Παναγιώτης Νάνος - Νάννος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παναγιώτης Νάνος ή Νάννος, λογοτέχνης: Γεννήθηκε στο Μορφοβούνι (πρώην Βουνέσι) Αγράφων το 1962. Σπούδασε Διοίκηση & Οικονομία της Υγείας (ΔΜΥ - Τ.Ε.Ι. Αθήνας), Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση (ΕΚΠΑ), μεταπτυχιακά ΔΜΥ (Ε.Α.Π). Υπηρέτησε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) 33 χρόνια, αρχικά στο Υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα 12 σε ειδικές θέσεις, μεταξύ των άλλων διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, κ.α.

Περί τις 80 εργασίες έχουν ανακοινωθεί σε επαγγελματικά συνέδρια, ενώ έχει διδάξει στην εκπαίδευση ενηλίκων. Το 2019 εκλέχθηκε δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα. Παράλληλα, ασχολείται με διάφορες μορφές Λόγου και Τέχνης, μυθιστόρημα, διήγημα, ποίηση, Τοπική Ιστορία, Λαογραφία, καλλιτεχνική φωτογραφία, κ.α. Ως συγγραφέας υπογράφει με το λογοτεχνικό επώνυμο Νάννος, η προσθήκη του ν είναι απότοκος της αυτογνωσίας του γράμματος αλλά και της καταγωγής του επωνύμου του. Στα Γράμματα ξεκίνησε ως αρθρογράφος ημερήσιων τοπικών εφημερίδων. Συμμετείχε σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, όπου διακρίθηκαν έργα του, μυθιστόρημα, διήγημα, ποίηση, δοκίμιο. Το έργο του έχει αποσπάσει θετικές κριτικές, συνοπτικά έχει ως εξής:

Λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Σκιές οδοιπόρων», βραβείο μυθιστορήματος Ιδρύματος Σταυροπούλου 2009, εκδόσεις «Μεταίχμιο», 2010.[1]

«Αγία Θάλασσα», μυθιστόρημα, εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», 2022.[2]

Ποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Παραμυθία», ποιήματα χαϊκού, εκδόσεις «Β. Κυριακίδης», 2005.[3]

«Τιθωνού Σιωπές», πεζά ποιήματα, εκδόσεις «Σεξπηρικόν», 2015.[4]

«Ες Κύπρον – εξομολόγηση με 74 ποιήματα», εκδόσεις «Φάος», (α' έκδοση 2020, β' έκδοση 2021, γ' έκδοση 2022).[5]

Τοπική Ιστορία - Λαογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Άξιου της Πατρίδας Μνήμη - Νικόλαος Πλαστήρας» έκδοση Κέντρου Ιστορικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας», α' έκδοση 2000, β' έκδοση 2001, γ' έκδοση 2012.

«Αγία Τριάς Βουνεσίου – Σεμνείων Ιερόν», «Εκτυπωτική Καρδίτσας» 2022.

«Ποιος είδε ψάρι στο βουνό και θάλασσα σπαρμένη;» ιστορική – λαογραφική μελέτη με υπότιτλο «Η απάρνηση του γυναικείου φύλου και υιοθέτηση του αντρικού από κόρες περασμένων αιώνων: Αίτια και Τεκμήρια της έμφυλης υπέρβασης.» Α Βραβείο Λαογραφίας «Άγις Θέρος» 2016 από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (υπό έκδοση)


Ασχολήθηκε συστηματικά με το Δημοτικό Τραγούδι, τόσο σε επίπεδο εκδηλώσεωνμε συναυλίες (αντιφωνικό τραγούδι), όσο και με καταγραφές σε κείμενα και ψηφιακούς δίσκους σε συνεργασία με την χορωδία του Συλλόγου Μορφοβουνιωτών που ίδρυσε ο ίδιος και είχε τον συντονισμό της. Από τις καταγραφές και τα τραγούδια που συνέλεξε, κυκλοφόρησαν τα κάτωθι βιβλία με ψηφιακούς δίσκους:

«Διπλός Χορός Αγράφων», βιβλίο με 2 CD, με 25 πασχαλιάτικα τραγούδια. (2006).

«Από τα Σεβάσματα ως τις Χαρές – Αγραφιώτικα ήθη έθιμα και τραγούδια του αρραβώνα και του γάμου» βιβλίο με 3πλό CD με 66 τραγούδια σχετικά με τον αρραβώνα και το γάμο. (παραγωγή 2007).

«Αγραφιώτικα Κάλαντα και Εθιμικά Τραγούδια», CD με 47 κάλαντα και παιδικά εθιμικά τραγούδια. (Τα βιβλία για το γάμο και θα κάλαντα έγραψε μαζί με την κόρη του Ροδάνθη και κυκλοφόρησαν το 2007).

«Οι Βουνεσιώτες τραγουδούν», 3πλός ψηφιακός δίσκος, με επαγγελματίες και ερασιτέχνες Βουνεσιώτες τραγουδιστές. (2006).

«Φωνές των Αγράφων», CD με 23 αντιφωνικά τραγούδια και οργανική μουσική από την 1η Συναυλία Αντιφωνικού Τραγουδιού, Μορφοβούνι, 2008.

Σειρά «Βουνεσιώτες τραγουδούν» με 7 ατομικούς ψηφιακούς δίσκους ανώνυμων τραγουδιστών από το Βουνέσι, ενώ έχουν ηχογραφηθεί χωρίς ποτέ να κυκλοφορήσουν άλλοι 4 ψηφιακοί δίσκοι.

Λοιπά έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Το όνειρο του Λάϊου», θεατρικό μονόπρακτο με θέμα από την Θεσσαλική Επανάσταση του 1878, εκδόσεις ΕΣΠΑ 2008.

Βιβλίο για την Επανάσταση του 1878 και την μάχης της Ματαράγκας, σε συνεργασία με τον φιλόλογο κ. Ν.Κατοίκο, εκδόσεις ΕΣΠΑ 2008.

«Αθάνατος», Επιλογή κειμένων, επιμέλεια ειδικής έκδοσης (λεύκωμα), στη μνήμη του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε με το αεροσκάφος τον Απρίλη του 2018 σε ώρα καθήκοντος. Εκδόθηκε το 2021 από το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.

Περισσότερες από τριάντα (30) εργασίες, μελέτες, εισηγήσεις σε συνέδρια Ιστορίας & Πολιτισμού, με θέματα από την Τοπική Ιστορία, περιλαμβάνονται σε πρακτικά συνεδρίων και επίτομα περιοδικά, όπως τα «Καρδιτσιώτικα Χρονικά», «Γνώση και Γνώμη», «Θεσσαλικό Ημερολόγιο», «Ιστόρηση», κ.ά.

Αρθρογραφεί πολλά χρόνια στον Τύπο, ασχολήθηκε με το χρονογράφημα, με εκατοντάδες δημοσιευμένα κείμενα.

Ασχολείται με την ποιητική φωτογραφία, έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις (Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα) ενώ είναι έτοιμο λεύκωμα (Φωτό + γραμμα) με σύνθεση φωτογραφίας και ποιήματος.

Εκδοτική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνεκδότης ψηφιακού ιστολογίου Τέχνης, Αrtenistas (2012 -2014).

Εκδότης της εξαμηνιαίας επιθεώρησης «Ιστόρηση» (2021 - ).

Μέλος Επιτροπών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισηγητής και πρόεδρος αρχικά της Οργανωτικής Επιτροπής, αργότερα μέλος Κριτικής Επιτροπής του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Αντ.

Σαμαράκης», μέλος κριτικής επιτροπής στο Διαγωνισμό της ΠΕΛ στους Δελφούς.

Συντονιστής στην εικαστική επιτροπή για την Ανάπτυξη του Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «χωρο-χρόνου άγραφον», την μελέτη του οποίου συνέταξε ο ίδιος με τον διεθνή εικαστικό καλλιτέχνη, αείμνηστο Παντελή Σαμπαλιώτη (Αγιοπηγή 1957 – Βερολίνο 2011) και ως δήμαρχος υλοποιεί από το 2021.

Άλλη δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τέλος, από πεποίθηση εθελοντής, το 2015 σε μια συμβολική κίνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δώρισε το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο, το αρχείο του (συλλογές εφημερίδων, εντύπων, αρχείων, βιβλίων, πλέον των 50.000 αντικειμένων), στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Καρδίτσας.

Παραθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nannos, Panagiōtēs· Νάννος, Παναγιώτης (2010). Skies hodoiporōn : mythistorēma (1ē. ekd έκδοση). Athēna: Metaichmio. ISBN 978-960-455-790-5. 653093356. 
  2. Νάννος, Παναγιώτης. Αγία Θάλασσα. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα. σελ. 0. ISBN 978-960-19-0949-3. 
  3. Νάννος, Παναγιώτης. Παραμυθία. Θεσσαλονίκη: Κυριακίδης Β. σελ. 0. ISBN 960-7854-58-6. 
  4. Νάννος, Παναγιώτης. Τιθωνού Σιωπές. Θεσσαλονίκη: Σεξπηρικόν. σελ. 0. ISBN 978-960-9517-76-8. 
  5. Νάννος, Παναγιώτης. Ες Κύπρον – εξομολόγηση με 74 ποιήματα. Καρδίτσα: Φάος. σελ. 0.