Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:Anagnostouchristos

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δομή φιλοξενίας προσφύγων ΠΙΚΠΑ Λέσβου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δομή φιλοξενίας ΠΙΚΠΑ Λέσβου ήταν ένας ανοικτός προσφυγικός καταυλισμός στη Μυτιλήνη Λέσβου. Λειτούργησε από το 2012 έως τον Οκτώβρη του 2020 με αυτοοργάνωση, αυτονομία, στηριζόμενη στις αρχές του εθελοντισμού και έχει φιλοξενήσει και υποστηρίξει περισσότερους από 30.000 ανθρώπους που είχαν ανάγκη[1].

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προσφυγική ροή και οι ανάγκες στέγασης των προσφύγων οδήγησαν στην «κατάληψη» του ΠΙΚΠΑ, ενός χώρου κοντά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης που λειτουργούσε στο παρελθόν ως παιδικές κατασκηνώσεις. Ο Δήμος της Μυτιλήνης παραχώρησε το ΠΙΚΠΑ και οι εθελοντές το μετέτρεψαν σε ξενώνες για τις ευάλωτες κυρίως ομάδες προσφύγων και όχι μόνο[2].

Το καλοκαίρι του 2014 το ΠΙΚΠΑ έφτασε να φιλοξενεί 600 πρόσφυγες. Από τις αρχές του 2015 φιλοξενούνται στο χώρο ευάλωτες ομάδες όπως θύματα ναυαγίων, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις , ανάπηροι, εγκυμονούσες, λεχώνες, οικογένειες με βρέφη και μικρά παιδιά, άτομα που αιτούνται άσυλο ή επανένωση με μέλη της οικογένειας τους στην Ευρώπη. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με το υπ΄αριθμ. Δ22/45812/164/30-10-2015 έγγραφό του προς το Δήμο της Μυτιλήνης ενέκρινε τη χρήση των εγκαταστάσεων του ΠΙΚΠΑ ως χώρου προσωρινής φιλοξενίας ευπαθών ομάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2016, μετά από επεισόδια και φωτιές στο ΚΥΤ της Μόριας, 95 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα μεταφέρθηκαν στο ΠΙΚΠΑ. Στις 25 Μαΐου 2018, μετά από επεισόδια και συμπλοκές στη ΜΟΡΙΑ, φιλοξενήθηκαν στο ΠΙΚΠΑ 350 πρόσφυγες.[3]

Το έργο του ΠΙΚΠΑ αναγνωρίστηκε διεθνώς με την ύψιστη διάκριση τους Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και στις 3/10/2016 απονεμήθηκε στη δομή το βραβείο Nansen Refugees Award. η Έφη Λατσούδη, μια εκ των ιδρυτικών μελών του ΠΙΚΠΑ, έλαβε το βραβείο Nansen της Υ.Α. ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη Γενεύη, το 2016»[4]

Το 2017 κάτι μοναδικό γεννιέται στη δομή του ΠΙΚΠΑ. Δημιουργείται ένα πρωτοποριακό παιδαγωγικό εγχείρημα από γονείς και παιδαγωγούς, με σκοπό την εκπαίδευση και επανένταξη των ανηλίκων προσφυγόπουλων και λειτουργεί σε ερευνητική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Queen Maud και με την υποστήριξη της Ομάδας Gjengen i ryggen από την Νορβηγία.

Η εκκένωση και το κλείσιμο της δομής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 30 Οκτωβρίου 2020 εκκενώθηκε με ευθύνη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου η δομή υποστήριξης προσφύγων που λειτουργούσε από το 2012 στις εγκαταστάσεις του τέως ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με Δελτίο Τύπου στις 29/10/2020 ανακοίνωσε το κλείσιμο της δομής του ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο. Στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη δομή είναι άτυπη και λειτουργεί χωρίς κανένα έλεγχο.  Οι τελευταίοι 74 διαμένοντες σύμφωνα με την ανακοίνωση θα μεταφερθούν στην αναγνωρισμένη δημοτική δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ για ευάλωτα άτομα, ενώ 21 ασυνόδευτα ανήλικα, μεταφέρθηκαν σε ειδικές δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου επέδωσε την ίδια μέρα την σχετική απόφαση  στην ΜΚΟ που διαχειρίζεται τη δομή, ώστε να συνεργαστεί για την ασφαλή μεταφορά των προσφύγων.

Προηγήθηκε η έντονη αντίδραση-ανακοίνωση  της διαχειρίστριας ΜΚΟ «Αλληλεγγύη Λέσβου» στις 11/10/2020 με δελτίο τύπου, όταν ενημερώθηκε για την εκκένωση του χώρου από τον τύπο, σύμφωνα με την υπ αριθμόν 533/25-9-2020 σχετική επιστολή της Γ.Γ. του  Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. Στο δελτίο τύπου μεταξύ των άλλων αναφέρεται  ότι ο χώρος του ΠΙΚΠΑ δεν αποτελεί παράνομη κατάληψη, ούτε ασκούνται χωρίς άδεια δράσεις που δε συνάδουν με την ιδιότητα του χώρου.[5]


  1. «lesvossolidarity.org». Lesvos Solidarity. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2021. 
  2. «lesvossolidarity.org». Lesvos Solidarity. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2021. 
  3. Οκτώ χρόνια ΠΙΚΠΑ, οκτώ χρόνια αλληλεγγύη, https://www.youtube.com/watch?v=QlqHIeMauuY, ανακτήθηκε στις 2021-05-07 
  4. «Λέσβος / Μεταφέρουν στις λάσπες ευάλωτους πρόσφυγες - Κλείνουν το ΠΙΚΠΑ». Αυγή. 14 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2021. 
  5. «Σε Κίνδυνο οι Ευπαθείς Ομάδες-Κάτοικοι του ΠΙΚΠΑ!». Lesvos Solidarity. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2021.