Το τελευταίο τρένο για τη Γιούμα (ταινία, 1957)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά την ταινία του 1957. Για την ταινία του 2007, δείτε: Το τελευταίο τρένο για τη Γιούμα (ταινία, 2007).
Το τελευταίο τρένο για τη Γιούμα
(3:10 to Yuma)
ΣκηνοθεσίαΝτέλμερ Ντέιβς[1][2][3]
ΣενάριοΈλμορ Λέναρντ
Βασισμένο σεThree-Ten to Yuma
ΠρωταγωνιστέςΓκλεν Φορντ[2][4], Βαν Χέφλιν[4], Φελίσια Φαρ[4], Leora Dana[4], Χένρι Τζόουνς[4], Ρίτσαρντ Τζέκελ[4], Ντόροθι Άνταμς[4], Ford Rainey[4], Ρόμπερτ Έλενσταϊν[4], Ρόμπερτ Έμχαρντ[4], George Mitchell και Richard Devon
ΜουσικήΤζορτζ Ντάνινγκ
ΦωτογραφίαCharles Lawton Jr.
ΜοντάζΑλ Κλαρκ
ΕνδυματολόγοςΖαν Λουί
Εταιρεία παραγωγήςColumbia Pictures
ΔιανομήColumbia Pictures και Netflix
Πρώτη προβολή1957
Διάρκεια92 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το τελευταίο τρένο για τη Γιούμα (Πρωτότυπος τίτλος: 3:10 to Yuma) είναι Αμερικανικό δραματικό γουέστερν του 1957 σε σκηνοθεσία Ντέλμερ Ντέιβς και σενάριο του Χάλστεντ Γουέλς. Πρωταγωνιστούν οι Γκλεν Φορντ και Βαν Χέφλιν. Βασισμένο σε ένα διήγημα του 1953 του Έλμορ Λέοναρντ, ακολουθεί έναν φτωχό από την ξηρασία κτηνοτρόφο που αναλαμβάνει την επικίνδυνη δουλειά να συνοδεύσει έναν διαβόητο παράνομο στη δικαιοσύνη.

Το 2012 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.[5] [6]

Η ταινία έγινε ριμέικ το 2007, σε σκηνοθεσία Τζέιμς Μάνγκολντ με πρωταγωνιστές τους Ράσελ Κρόου με Κρίστιαν Μπέιλ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην επικράτεια της Αριζόνα της δεκαετίας του 1880, ο κτηνοτρόφος Νταν Έβανς και οι δύο γιοι του γίνονται μάρτυρες μιας συμμορίας υπό την ηγεσία του διαβόητου παράνομου Μπεν Γουέιντ να ληστεύει μια άμαξα. Όταν ο οδηγός της άμαξας καταφέρνει να νικήσει έναν από τους ληστές, ο Γουέιντ πυροβολεί και τους δύο άντρες και τους σκοτώνει. Στο δρόμο για το Μεξικό, οι ληστές σταματούν σε ένα σαλούν στο Μπρίσμπι για ποτά. Ο Γουέιντ ειδοποιεί τον Μάρσαλ της πόλης για τη ληστεία και τους φόνους. Συγκεντρώνεται ένα απόσπασμα και ο Γουέιντ δίνει οδηγίες στους άντρες του να περάσουν τα σύνορα με ασφάλεια μέχρι να μπορέσει να τους ξανασυναντήσει, ενώ το απόσπασμα κατευθύνεται πίσω προς τον τόπο της ληστείας. Εκεί το απόσπασμα συναντά τον Νταν και τον ιδιοκτήτη της εταιρείας αμαξών, κ. Μπάτερφιλντ, που συνοδεύουν τον Μάρσαλ καθώς κατευθύνονται προς το σαλούν. Ο Τσάρλι Πρινς, ο υπαρχηγός του Γουέιντ, επιστρέφει στο Μπίσμπι για να δει τι κρατάει τον Γουέιντ λίγο πριν το απόσπασμα φτάσει στην πόλη. Ο Έβανς αποσπά την προσοχή του Γουέιντ, επιτρέποντας στον Μάρσαλ να έρθει πίσω από τον Γουέιντ και να τον συλλάβει. Ο Πρινς πυροβολείται στο χέρι, αλλά δραπετεύει με το άλογό του για να μαζέψει την υπόλοιπη συμμορία.

Ο Μάρσαλ ζητά από δύο εθελοντές να συνοδέψουν τον Γουέιντ στην πόλη Κοντέσιον για να προλάβουν το τελευταίο τρένο, το 3:10 για τη Γιούμα , όπου μπορεί να κρατηθεί για δίκη. Ο Μπάτερφιλντ προσφέρεται να πληρώσει 200 δολάρια σε οποιονδήποτε εθελοντή και ο Νταν και ένα μεθυσμένο μέλος που λέγεται Άλεξ Πότερ προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Ο Μάρσαλ βάζει έναν άντρα που προσποιείται ότι είναι ο Γουέιντ σε μια άμαξα που φεύγει από την πόλη εκείνο το βράδυ, ελπίζοντας να παραπλανήσει τους άντρες του Γουέιντ και να αγοράσει λίγο χρόνο για τον Νταν και τον Πότερ. Ο Γουέιντ μεταφέρεται στο ράντσο του Νταν, όπου η Άλις Έβανς, η σύζυγός του, μαθαίνει για την απόφαση του συζύγου της. Στη συνέχεια, ο Γουέιντ μεταφέρεται στην πόλη του Κοντέσιον, όπου ο Νταν και ο Πότερ συναντούν τον Μπάτερφιλντ σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για να περιμένουν το τρένο. Ο Γουέιντ προσπαθεί να δωροδοκήσει τον Νταν για να τον αφήσει να φύγει. Η άρνηση του Νταν να το κάνει εντυπωσιάζει τον παράνομο.

Ο αδελφός του σκοτωμένου οδηγού της άμαξας, Μπομπ Μουνς, φτάνει και μπαίνει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ζητώντας εκδίκηση. Ο Νταν παλεύει και με το όπλο του αφοπλίζει τον Μπομπ . Ο Πρινς, έχοντας παρακολουθήσει κρυφά τον καβγά στο Κοντέσιον, ακούει τον πυροβολισμό και ειδοποιεί τη συμμορία του Γουέιντ. Ο τοπικός σερίφης είναι εκτός πόλης, έτσι ο Μπάτερφιλντ προσλαμβάνει πέντε ντόπιους άνδρες για να παρέχουν ασφάλεια, ενώ ο Γουέιντ μεταφέρεται στο σιδηροδρομικό σταθμό. Καθώς η συμμορία περικυκλώνει το ξενοδοχείο, οι ντόπιοι φεύγουν τρέχοντας, αφήνοντας για άλλη μια φορά μόνους τους τον Νταν, τον Άλεξ και τον Μπάτερφιλντ. Ο Άλεξ σώζει τον Νταν από τον πυροβολισμό από έναν παράνομο στην ταράτσα, αλλά ο Πρινς πυροβολεί τον Άλεξ στην πλάτη και βάζει τους άντρες να τον κρεμάσουν από τον πολυέλαιο του ξενοδοχείου. Ο Μπάτερφιλντ τρομοκρατείται και προσφέρεται να δώσει στον Νταν τα χρήματά του, σχεδιάζοντας να απελευθερώσει τον Γουέιντ. Η Άλις φτάνει και προσπαθεί να αλλάξει γνώμη στον άντρα της, αλλά εκείνος δεσμεύεται να πάει τον Γουέιντ στη Γιούμα και να προσάγεται στη δικαιοσύνη. Ο Νταν βγάζει τον Γουέιντ από την πίσω πόρτα, μετακινώντας τον επιδέξια στην πόλη καθώς οι παράνομοι πυροβολούν εναντίον τους.

Οι παράνομοι προλαβαίνουν τελικά τον Νταν καθώς το τρένο αρχίζει να φεύγει. Ο Πρινς φωνάζει στον Γουέιντ να πέσει κάτω για να πυροβολήσει τον Νταν. Αντίθετα, ο Γουέιντ λέει στον Νταν να πηδήξει στο διερχόμενο βαγόνι και φεύγουν μαζί για τη Γιούμα. Η συμμορία τρέχει πίσω από το τρένο, αλλά ο Νταν πυροβολεί τον Πρινς αφήνοντας τον νεκρό και οι υπόλοιποι εγκαταλείπουν την καταδίωξη. Ο Γουέιντ εξηγεί ότι χρωστούσε στον Νταν μια χάρη που έσωσε τη ζωή του νωρίτερα, και ισχυρίζεται ότι έχει ξεφύγει από τη φυλακή της Γιούμα στο παρελθόν, πράγμα που σημαίνει ότι ο Νταν θα μπορέσει να διεκδικήσει την ανταμοιβή του έντιμα. Η Άλις βλέπει τον Νταν να φεύγει με ασφάλεια στο τρένο καθώς η βροχή πέφτει πάνω της, δίνοντας τέλος στη μακρά ξηρασία.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γκλεν Φορντ - Μπεν Γουέϊντ
  • Βαν Χέφλιν - Νταν Έβανς
  • Φελίσια Φαρ - Έμμα Νέλσον
  • Χένρι Τζόουνς - Ντοκ Πότερ
  • Ρόμπερτ Έμχαρντ - Γκρέισον Μπάτερφιλντ
  • Λεόρα Ντάνα - Άλις Έβανς
  • Ρίτσαρντ Τζέκελ - Τσάρλι Πρινς
  • Τζορτζ Μίτσελ - μπάρμαν
  • Ρόμπερτ Έλενσταϊν - Έρνι Κόλλινς
  • Σεριντάν Κομεράτε - Μπόμπ Μουνς

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα την διανομή της ταινίας ανέλαβε η Σκούρας Φιλμ και η πρεμιέρα της έγινε στις 27 Ιανουαρίου 1958 στον κινηματογράφο Πάνθεον στην Αθήνα με τον τίτλο Οι γίγαντες συγκρούονται. [7]

Οικιακά μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα DVD κυκλοφόρησε το 2002. [8] Ένα Blu-ray της ταινίας κυκλοφόρησε ως μέρος του The Criterion Collection το 2013. [9]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντέιβιντ Χέιλγουελ μετέφερε την ιστορία στο The Associates and Aldrich, την εταιρεία παραγωγής του Ρόμπερτ Όλντριτς. [10] Ο Χάλστεντ Γουέλς έκανε ένα σενάριο. Ωστόσο ο Όλντριτς το πούλησε στην Columbia Pictures για 100.000 δολάρια. [11]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ιστότοπο συγκέντρωσης κριτικών Rotten Tomatoes η ταινία έχει ποσοστό αποδοχής 89% βασισμένες σε 9 κριτικές, με μέσο όρο 7.00 στα 10. [12]

Ριμέικ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα ριμέικ του 2007 υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τζέιμς Μάνγκολντ και πρωταγωνιστές τους Ράσελ Κρόου και Κρίστιαν Μπέιλ ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο. [13] [14]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0050086/. Ανακτήθηκε στις 7  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 www.filmaffinity.com/en/film152520.html. Ανακτήθηκε στις 7  Απριλίου 2016.
  3. www.filmstarts.de/kritiken/84119-Z%E4hl-bis-drei-und-bete.html. Ανακτήθηκε στις 7  Απριλίου 2016.
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 www.imdb.com/title/tt0050086/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 7  Απριλίου 2016.
  5. King, Susan (December 19, 2012). «National Film Registry selects 25 films for preservation». The Los Angeles Times. http://www.latimes.com/entertainment/movies/moviesnow/la-et-mn-national-film-registry-20121217,0,1057524.story. 
  6. «Complete National Film Registry Listing». Library of Congress. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2020. 
  7. «Η ζωή της πόλεως» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 27 Ιανουαρίου 1958. σελ. 3η. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2024. 
  8. 3:10 to Yuma (DVD (region 1)). Columbia TriStar Home Video. 1 Ιανουαρίου 2002. 
  9. 3:10 to Yuma (Blu-ray (region 1/A)). The Criterion Collection. 14 Μαΐου 2013. 
  10. COMEDIANS TO DO SEPARATE TURNS: Martin and Lewis Get Wallis' Permission to Split Up for 'One Motion Picture Only' Of Local Origin By OSCAR GODBOUT SNew York Times (June 20, 1956: 28.
  11. WYLER AND PECK TO TEAM ON FILM: Director and Actor Will Be Partners in Production of 'Thieves Market' By THOMAS M. PRYOR New York Times11 Dec 1956: 49.
  12. «ο τελευταίο τρένο για τη Γιούμα». Rotten Tomatoes (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2024. 
  13. «3:10 to Yuma». Rotten Tomatoes. Flixster. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2009. 
  14. «3:10 to Yuma (2007): Reviews». Metacritic. CBS. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]