Συζήτηση:Μητρικό γάλα

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Επιμέλεια ασαφειών[επεξεργασία κώδικα]

Το άρθρο χρειάζεται επιμέλεια. Αναγράφεται ότι το γάλα είναι "σημαντικό", "ιδανικό", "σπουδαίο", "επαρκεί" και επαναλαμβάνεται για τα επιμέρους συστατικά χωρίς ειδική επεξήγηση. Επίσης χρειάζεται διευκρίνηση για τις ηλικίες. Μπορεί να εμπλουτιστεί με πίνακα της σύστασης του μητρικού γάλακτος;188.109.169.72 13:36, 16 Οκτωβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Αντί να προσθέτεις πρότυπα ασάφειας κτλ κτλ κριτικές, μπορείς άνετα να προσθέσεις πηγές και παραπομπές τεκμηρίωσης. Μου χρειάστηκαν 5 μόνο λεπτά για να το κάνω. --Ttzavarasσυζήτηση 17:08, 16 Οκτωβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Το άρθρο χρειάζεται πολύ παραπάνω επιμέλεια από 5 λεπτά. Ο κάθε χρήστης συνεισφέρει όπως μπορεί και όπως θέλει ακολουθώντας τους κανόνες.17:11, 16 Οκτωβρίου 2011 (UTC)

Παρακαλώ μη προσθέτεις άσχετα πρότυπα ασάφειας, όπως στην επαρκή ποσότητα νερού που περιέχεται. Το "για ποιόν" είναι περισσότερο από σαφές, όχι βέβαια για το γεράνι στο μπαλκόνι μου. Επίσης το "για ποιες ηλικίες" όχι βέβαια για παιδιά ή ενήλικες, αφού αναφερόμαστε στο μητρικό γάλα και άρα αναφέρεται σε βρέφη. --Ttzavarasσυζήτηση 21:14, 16 Οκτωβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Πρόκειται περί μεγάλης ασάφειας που συστήνεται ο θηλασμός ως αποκλειστικό υγρό π.χ. και για παιδάκια 3 ετών που ακόμα θηλάζουν!19:22, 24 Οκτωβρίου 2011 (UTC)

Το παιδάκι των τριών ετών δεν είναι βρέφος αλλά νήπιο. Ο απογαλακτισμός συστήνεται από τον γιατρό όταν το βρέφος περάσει κάποια ηλικία. --Ttzavarasσυζήτηση 19:46, 24 Οκτωβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

O απογαλακτισμός δεν συστήνεται τεκμηριωμένα από κανέναν γιατρό, συστήνεται μόνο από γιατρό που αυθεραιτεί:

There is no upper limit to the duration of breastfeeding and no evidence of psychologic or developmental harm from breastfeeding into the third year of life or longer.

http://aappolicy.aappublications.org/cgi/reprint/pediatrics;115/2/496.pdf

ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη IBCLC (συζήτησησυνεισφορά) .


"Γι΄αυτό δεν είναι απαραίτητη η χορήγηση άλλων υγρών. " Αυτό έγραφε, δηλαδή όποιο παιδάκι θηλάζει (και 3 ετών να είναι) άμα πιει το μητρικό γάλα να μην πιει άλλο υγρό (π.χ. νερό).19:52, 24 Οκτωβρίου 2011 (UTC)


Έκδοση από την 17:35, 16 Οκτωβρίου 2011 (επεξεργασία) (αναίρεση) 188.109.169.72 (Συζήτηση)

αφαίρεση επικίνδυνης ασάφειας (μάλλον αναφέρεται σε μωρά που αποκλειστικά θηλάζουν)


Ναι. Όπως καταλάβατε αναφέρεται σε βρέφη που αποκλειστικά θηλάζουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες χωρίς την προσθήκη άλλων υγρών. Exclusive breastfeeding means that the infant receives only breast milk. No other liquids or solids are given – not even water – with the exception of oral rehydration solution, or drops/syrups of vitamins, minerals or medicines. http://www.who.int/elena/titles/exclusive_breastfeeding/en/ --Gerakina 23:06, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Έγραψα και πριν, για τα λιπαρά και τη "διακοπή" του θηλασμού χωρίς να έχω κάνει εγγραφή και σύνδεση. Γράφω με το όνομα χρήστη IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant), έχοντας αυτή την ιδιότητα εδώ και μία δεκαετία. Όποιος επιθυμεί την εξακρίβωση αυτών των στοιχείων μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου.

Ειδικά για τα ζωικά λιπαρά, και μόνο στη wikipedia να ψάξετε, θα διαπιστώσετε ότι τα λιπαρά των πουλερικών (πάπια, χήνα, κότα) είναι κατά 63-65% ακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά των μυρικαστικών είναι περίπου 50% ακόρεστα. Τα ζωικά λιπαρά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, σε σχέση με τα φυτικά λιπαρά που επίσης έχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα, αλλά σε μικρότερο ποσοστό (10-15%).

Για το θέμα του αποθηλασμού, έχουμε επαρκείς ανθρωπολογικές μελέτες και παγκόσμια στατιστικά δεδομένα. H ομάδα ειδικών της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιάτρων, χρησιμοποιεί την ευρύτερη πηγή δεδομένων για το συγκεκριμένο θέμα, που είναι το βιβλίο της ανθρωπολόγου Kathy Dettwyler:

Dettwyler KA. A time to wean: the hominid blueprint for the natural age of weaning in modern human populations. In: Stuart-Macadam P, Dettwyler KA, eds. Breastfeeding: Biocultural Perspectives. Hawthorne, NY: Aldine de Gruyter; 1995:39 –73

Σύμφωνα με την παγκόσμια στατιστική που διενήργησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 1978, ο μέσος χρόνος αποθηλσμού στον πλανήτη (με τη συμμετοχή της Ευρώπης και της Β. Αμερικής όπου είχε ήδη εγκαταλειφθεί ο θηλασμός με την "αμέριστη" συμπαράσταση του ιατρικού κόσμου, ήταν 4,2 χρόνια με τυπική απόκλιση τα 2,2 χρόνια. Οι γιατροί που προτείνουν αποθηλασμό (οποτεδήποτε) το κάνουν είτε από άγνοια, όντας εκπαιδευμένοι σε ένα σύστημα όπου πο θηλασμός είναι απών, είτε για να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα πουλώντα γάλατα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, γάλατα για μετά το 1ο χρόνο, ακόμη και μετά το 2ο χρόνο.

Ευελπιστώ ότι επιθμία όλων στη wikipedia είναι να παρέχουν πληροφορίες επιστημονικά τεκμηριωμένες και όχι ανακρίβειες που βασίζονται σε υποθέσεις σε συνήθειες.

ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη IBCLC (συζήτησησυνεισφορά) .

  • "Το λίπος του γάλακτος είναι ζωικής προέλευσης και για αυτό και τα περισσότερα λιπαρά οξέα είναι κορεσμένα, ενώ τα ακόρεστα (μονο-και πολυακόρεστα) είναι πολύ λιγότερα."[Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος, 3]
  • πλούσιος είναι αυτός που διαθέτει σε αφθονία (λεξικό Τριανταφυλλίδη)
  • "Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον για έναν τύπο λιπαρών οξέων που περιέχονται στο μητρικό γάλα."

Η άποψη ότι το γάλα είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά έρχεται σε αντίθεση με την πηγή[3]. Δεν προκύπτει από τις υπόλοιπες πηγές[4][5] η αφθονία τους, η λέξη "περιέχονται" δεν είναι σαφής για τεκμηρίωση του χαρακτηρισμού "πλούσιο". Οι υπόλοιπες πηγές άλλωστε δεν επιτρέπουν γενίκευση για όλα τα μονοακόρεστα λιπαρά, αναφέρονται σε ένα μόνο πολύ συγκεκριμένο τύπο.08:23, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)


Η φράση "Τα ζωικά λιπαρά περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα " είναι ανακριβής. Τα ζωικά λιπαρά περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα σε σχέση με τα φυτικά λιπαρά είναι η ακριβής έκφραση. Αν αναζητήσετε πληροφορίες για το λίπος της κότας, της πάπιας, του γουρουνιού κλπ. Θα δείτε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των λιπαρών οξέων (πάνω από 60%) είναι ΜΟΝΟ και ΠΟΛΥακόρεστα λιπαρά οξέα.

Tα λιπαρά του ΜΗΤΡΙΚΟΥ γάλακτος έχουν αναλυθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το 44% είναι κορεσμένα λιπαρά οξέα και το 54-55% είναι ΜΟΝΟ- και ΠΟΛΥακόρεστα λιπαρά οξέα. Άρα, τα ακόρεστα λιπαρά οξέα υπερτερούν. Στις όποιες αναγραφές, αν πράγματι επιθυμείτε να είναι ακριβείς, θα πρέπει να χρησιμοποείτε τις ίδιες μονάδες. Δηλαδή, η φράση στα 100 γρ. μητρικού γάλακτος περιέχονται 2 γρ. ακόρεστων λιπαρών οξέων και 44% κορεσμένων, είναι προσπάθεια παραπλάνησης και σύγχισης για το μέσο αναγνώστη. Ή θα αναφέρετε και τα δύο σε γραμμάρια, ή και τα δύο σε ποσοστό.

Κατηγοριοποιημένα και αναλυμένα τα λιπαρά θα τα βρείτε σε πολλές πηγές, μεταξύ αυτών και εδώ: REFERENCES 1. Jensen RG. Handbook of milk composition. San Diego: Academic Press, 1995. 2. Koletzko B, Rodriguez-Palermo M. Polyunsaturated fatty acids in human milk and their role in early development. J Mamm Gland Biol Neopl 1999;4:269. 3.Finley, D. A., B. Lönnerdal, K. G. Dewey, and L. E. Grivetti. 1985. Breast milk composition: fat content and fatty acid composition in vegeterians and non-vegeterians. Am. J. Clin. Nutr. 41: 787–800.

ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη IBCLC (συζήτησησυνεισφορά) .


Για τα λιπαρά του γάλακτος προστέθηκε πηγή (United Nations University). --Ttzavarasσυζήτηση 17:03, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


Η φράση "Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον για έναν τύπο λιπαρών οξέων που περιέχονται στο μητρικό γάλα." είναι η αρχή του άρθρου "Λιπαρά οξέα στο γάλα" παραπομπή νο5, το οποίο συνεχίζει "Πρόκειται για τα λεγόμενα μακράς αλυσίδας πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (LCPUFA, DHA – AA), που φαίνεται να παίζουν σημαντικά θετικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής και στην ανάπτυξη της όρασης. Τα λιπαρά αυτά είναι άφθονα στο μητρικό γάλα"

Σχετικά με την παραπομπή νο3 (Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος) δεν διευκρινίζει αν αναφέρεται στο μητρικό ή στο αγελαδινό γάλα, το οποίο έχει μικρότερο ποσοστό πολυακόρεστων, μόλις 3%. (United Nations Univesity)

Σχετικά με τα λιπαρά οξέα: στο μητρικό γάλα περιέχονται κορεσμένα σε ποσοστό 44-45%, ακόρεστα σε ποσοστό 54-55% από τα οποία το 40% είναι μονοακόρεστα και το 14-15% πολυακόρεστα. (The National Health and Medical Research Council, Australia)


Οι παραπομπές νο 1, 4 και 5 αναφέρουν τους τύπους των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχονται στο μητρικό γάλα, για όποιον ενδιαφέρεται για περισσότερη πληροφόρηση, καθώς ο τίτλος του συγκεκριμένου άρθρου είναι "Μητρικό γάλα" και όχι "Λιπαρά οξέα". --Gerakina 22:34, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


Προστέθηκαν νέες παραπομπές, άλλαξε η αντιστοιχία των αριθμών παραπάνω. --Gerakina 10:46, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


Η φράση περί αφθονίας αναφέρεται σε σχέση με το αγελαδινό και όχι έναντι των άλλων λιπαρών του γάλακτος: "Τα λιπαρά αυτά είναι άφθονα στο μητρικό γάλα, ενώ λείπουν από το αγελαδινό.", όπως πράγματι φαίνεται από τη σύσταση του γάλακτος ότι τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται στο μεγαλύτερο ποσοστό - στα 100 γρ. γάλακτος: 2 γρ. κορεσμένα (45% των συνολικών λιπαρών), 1.7 γρ. πολυακόρεστα (38% των συνολικών λιπαρών), 0.5 γρ. μονοακόρεστα και έχει επίσης χοληστερόλη.(USDA) Είναι σύνηθες να υπολογίζεται σε γραμμάρια και όχι σε ml που αναγράφει η πηγή United Nations University, προτείνω να διευκρινιστεί στο άρθρο σε τι αναφέρεται για να μην υπάρχει σύγχυση.11:13, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)

Η λέξη "υπόλοιπο" ανάμεσα στις ερμηνείες τις έχει και αυτή του άχρηστου περισσεύματος όταν το μεγαλύτερο μέρος από κάτι έχει χρησιμοποιηθεί. Παρακαλώ πολύ να μη χρησιμοποιείται για θρεπτικά συστατικά. Δημιουργεί εξ ορισμού τη σύγχυση ότι κάτι δεν είναι απαραίτητο, σε αντίθεση με τις τεκμηρίωση για τη σημασία των θρεπτικών συστατικών του μητρικού γάλακτος.19:28, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)

Ανθρωποκεντρισμός[επεξεργασία κώδικα]

Το μητρικό γάλα θα πρέπει να αποδοθεί διεξοδικά από την άποψη των θηλαστικών και όχι μόνο από τους ανθρώπους. Το μητρικό γάλα δεν είναι μόνο ανθρώπινο χαρακτηριστικό. --Ντίνος 22:16, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Αναλύεται στο άρθρο γάλα. Προστέθηκε αποσαφήνιση.22:33, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)