Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στέφανος του Δυρραχίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στέφανος του Δυρραχίου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1328
Θάνατος1380
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολεμιστής
Οικογένεια
ΤέκναLeonardo Esteves de Nápoles
ΓονείςΙωάννης της Γραβίνας
ΟικογένειαΟίκος των Καπετιδών-Ανζού

Ο Στέφανος', γεννημένος Stefano di Durazzo και αργότερα γνωστός ως Estêvão de Nápoles στην Πορτογαλία, (π. 1320 - 1380) από τον Οίκο των Καπετιδών-Ανζού ήταν Ιταλός ευγενής και πολεμιστής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν -όπως ισχυριζόταν- ο νεότερος γιος του Ιωάννη, δούκα του Δυρραχίου, ηγεμόνα του βασιλείου της Αλβανίας, από τη σύζυγό του Αγνή του Περιγκόρ. Ήταν λοιπόν εγγονός του Καρόλου Β΄ της Νάπολης. Αλλά αυτό είναι ένα μεταγενέστερο κατασκεύασμα, ως προέλευση του επωνύμου de Nápoles, γιατί δεν υπάρχει καμία αναφορά στις πηγές για κάποιον τέτοιο νόμιμο ή νόθο γιο ενός πρίγκιπα της Νάπολης.

Μετακόμισε στην Πορτογαλία ως σταυροφόρος, έχοντας πολεμήσει τους Μαυριτανούς μαζί με τον «εξάδελφό του» βασιλιά Aλφόνσο Δ΄ της Πορτογαλίας στη μάχη του Σαλάντο, όπως αναφέρεται στα Χρονικά των Βασιλέων της Πορτογαλίας τού Ντουάρτε Νούνιες δε Λεάιο. Γνωστός στην Πορτογαλία ως Εστεβάο ντε Νάπολες (Estêvão de Nápoles), έγινε ο γενάρχης της Πορτογαλικής οικογένειας Νάπολες (Nápoles), ενός ψεύτικου κλάδου του βασιλικού Οίκου των Καπετιδών-Ανζού της Νάπολης.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στέφανος του Δυρραχίου είναι γνωστό ότι νυμφεύτηκε στην Πορτογαλία, αλλά το όνομα της συζύγου του δεν είναι γνωστό. Ο μόνος (γνωστός) γιος του ήταν ο:

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Pereira Marques, António Augusto. Os Senhores das Honras de Molelos eo Asilo da Folhadosa . Guarda, 1953; σελ. 6-8.
  • Nunes de Leão, Duarte. Crónicas dos Reis de Portugal . Επιμέλεια M. Lopes de Almeida, Porto, Lello & Irmão, 1975. Σελ. 265