Σουράλε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Σουράλε και ο Ξυλοκόπος σε ένα νόμισμα 50 τένγκε του Καζακστάν, 2013 

Ο Σουράλε (ταταρικά και μπασκιρικά: Шүрәле, Şüräle [ʃyræˈlɘ]; ρωσικά: Шурале‎, Šurale, τουρκικά: Şürele) είναι το πνεύμα του δάσους στην μυθολογία των Μπασκίρ[1] και των Τάταρων. Σύμφωνα με θρύλους, ο Σουράλε ζει στα δάση. Έχει μακριά δάχτυλα, ένα κέρατο στο μέτωπό του, και ένα ασαφές σώμα. Παρασύρει τα θύματα σε ένα άλσος και μπορεί να τους γαργαλάει σκοτώνοντας τους. Ο Σουράλε μοιάζει πολύ με άλλους παρόμοιους χαρακτήρες, όπως ο Αρτσούρι των Τσουβάς, τον Πιτσέν των Τάταρων της Σιβηρίας και τον Γιαριμτίκ των Τάταρων των Ουραλίων. 

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπορεί να αλλάξει μορφή σε πολλές διαφορετικές μορφές. Ως άνθρωπος, φαίνεται σαν χωριάτης με μάτια που λάμπουν, και τα παπούτσια του είναι ανάποδα. Ένα άτομο που γίνεται φίλος με τον Σουράλε μπορεί να μάθουν τα μυστικά της μαγείας. Οι γεωργοί και οι βοσκοί θα κάνουν σύμφωνα με το λέσι για να προστατεύσουν τις καλλιέργειες και τα πρόβατα. Ο Σουράλε έχει πολλά κόλπα, συμπεριλαμβανομένης της παραστράτησης των κορυφαίων αγροτών, και τους αρρωσταίνει ή τους γαργαλάει.[2] Είναι επίσης γνωστό ότι κρύβει τα τσεκούρια των ξυλοκόπων.

Εμπνευσμένος από την ταταρική λαογραφία, ο Γκαμπντούλα Τουκάι έγραψε το ποίημα Σουράλε.[3] Το Σουράλε ήταν το ψευδώνυμο του Τουκάι. Το πρώτο Ταταρικό μπαλέτο από τον Φαρίτ Γιαρούλιν ονομαζόταν Σουράλε.


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Мифы народов мира/под ред. Токарева С. А. — М., Советская энциклопедия, 1992 г. — т.2
  2. Türk Mitolojisi Ansiklopedik Sözlük, Celal Beydili, Yurt Yayınevi (Page - 531)
  3. Şüräle, Ğabdulla Tuqay, 1907

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mitolojik Varlıklar, Çulpan Zaripova [1]
  • Tatar Türklerinde Varlıklar, Çulpan Zaripova [2] (Şürälä)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]