Παναγία Αργοκοιλιώτισσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°7′6.895″N 25°33′44.330″E / 37.11858194°N 25.56231389°E / 37.11858194; 25.56231389

Παναγία η Αργοκοιλιώτισσα
Χάρτης
Είδοςεκκλησία
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°7′7″N 25°33′44″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
ΧώραΕλλάδα

Με το όνομα Παναγία Αργοκοιλιώτισσα ή Παναγία η Αργοκοιλιώτισσα φέρεται ιερό εικόνισμα που ανευρέθηκε στην ορεινή Νάξο, στη θέση Αργοκοίλι, εξ ου και το προσωνύμιο, καθώς και το Μοναστήρι που έχει ανεγερθεί στο σημείο εύρεσης, το οποίο και καταλαμβάνει έκταση περίπου 25 στρεμμάτων.

Το Ιερό Εικόνισμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία από τις εικόνες που αποδίδονται στον ευαγγελιστή Λουκά βρίσκεται στην Παναγία την Αργοκοιλιώτισσα. Η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε το 1836 και είναι ένα ανάγλυφο εικόνισμα λεπτοτάτης τέχνης από κηρομαστίχα με πολύ μικρές διαστάσεις, 5.00 Χ 5.20 εκατοστά.

Είναι μία αμφίπλευρη εικόνα, που από τη μια πλευρά απεικονίζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και από την άλλη τη Βάπτιση του Ιησού Χριστού. Το Εικόνισμα βρέθηκε στη θέση Αργοκοίλι το 1836 απ' όπου εκλάπη, με αποτέλεσμα να χαθεί. Φέρεται ότι βρέθηκε σε εικονοστάσιο.

Ανέγερση ναού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα της Νάξου, 4 χιλιόμετρα μετά την Κόρωνο, στη θέση Αργοκοίλι.

Στον χώρο που βρέθηκε η εικόνα ανεγέρθηκε αρχικά ένα πρόχειρο μικρό κελί για τη φύλαξή της και αργότερα, το 1851, ναός της Παναγίας. Κοντά στον ναό αυτό, το 1962, στο σημείο της εύρεσης, οικοδομήθηκε ο μικρός ναός της Αγίας Άννας, που ενσωμάτωσε το φρεάτιο που οδηγεί στο σπήλαιο.

Επίσης στον ίδιο χώρο το 1997 ξεκίνησε η ανέγερση νέου ναού, ανατολικότερα του αρχικού που σε διαστάσεις κρίνεται ο μεγαλύτερος των Κυκλάδων, ενώ επίσης στον χώρο υπάρχουν συγκροτήματα κελιών για τη φιλοξενία των προσκυνητών. Πέριξ αυτού προγραμματίστηκε η ανέγερση περιμετρικών κελιών φιλοξενίας πιστών καθώς και αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων και μεγάλο αμφιθέατρο.

Παναξιακό προσκύνημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα όλος ο χώρος αυτός χαρακτηρίζεται "παναξιακό προσκύνημα", ενώ οι ιστορίες της θαυματουργού εικόνας αναφέρονται πέρα από τοπικά γεγονότα, σχεδόν σ΄ όλες τις Κυκλάδες. Το προσκύνημα γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΡΓΟΚΟΙΛΙΩΤΙΣΣΑ, εκδόσεις Ερμής