Μπούτζι-Μάγι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπούτζι-Μάγι
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μπούτζι-Μάγι
6°7′15″S 23°35′48″E
ΧώραΛαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Διοικητική υπαγωγήΚασάι-Οριεντάλ
Ίδρυση1914
Έκταση135,12 km²
Υψόμετρο549 μέτρα
Πληθυσμός2.892.000 (2023)[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Μπούτζι-Μάγι (Mbuji-Mayi), γνωστό παλαιότερα με την ονομασία Μπακουάνγκα (Bakwanga) είναι μεγάλη πόλη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, στο νοτιο-κεντρικό μέρος της μεγάλης αυτής αφρικανικής χώρας. Παρά το ότι ο πληθυσμός της δεν είναι γνωστός με κάποια ακρίβεια, με εκτιμήσεις από 1,48 εκατομμύριο κατοίκους[2] το έτος 2010 μέχρι 3,5 εκατομμύρια, όπως εκτιμήθηκε από τον ΟΗΕ[3] το 2008, είναι μάλλον η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά την πρωτεύουσα Κινσάσα. Το ίδιο το Μπούτζι-Μάγι είναι πρωτεύουσα της Επαρχίας Ανατολικού Κασάι.

Το Μπούτζι-Μάγι είναι κτισμένο στις όχθες του ομώνυμου ποταμού Μπούτζι-Μάγι, σε υψόμετρο 549 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται σε μια περιοχή κατοικούμενη από τη φυλή Λούμπα. Η ονομασία «μπούτζι-μάγι» προέρχεται από την τοπική γλώσσα λούμπα-κασάι και σημαίνει «νερό των κατσικιών» (ως τοπωνύμιο θα μπορούσε να αποδοθεί χαλαρά ως «Γιδονέρι»), προερχόμενη από τον μεγάλο αριθμό των κατσικιών στην περιοχή. Παρά τον μεγάλο πληθυσμό της, η πόλη παραμένει απομακρυσμένη και απομονωμένη, με ανεπαρκείς συνδέσεις με τις γειτονικές επαρχίες, με την Κινσάσα και με το Λουμπουμπάσι. Πάντως διαθέτει αεροδρόμιο. Υπάρχει επίσης πανεπιστήμιο, στο οποίο η διδασκαλία γίνεται στη γαλλική γλώσσα.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.cia.gov/the-world-factbook/countries/congo-democratic-republic-of-the/#people-and-society.
  2. «CIA The World Factbook». CIA. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2011. 
  3. UN Integrated Regional Information Networks (25 Φεβρουαρίου 2008), «Congo-Kinshasa; Neglect, Deaths in Prison Condemned», Africa News