Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λεβ Ρέμπετ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεβ Ρέμπετ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3  Μαρτίου 1912[1]
Στρύι
Θάνατος12  Οκτωβρίου 1957
Μόναχο
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο Λιτσάκιβσκι (49°50′ s. š., 24°3′8″ v. d.)[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΑυστροουγγαρία
Λαϊκή Δημοκρατία της Δυτικής Ουκρανίας
Λαϊκή Δημοκρατία της Ουκρανίας
Δεύτερη Πολωνική Δημοκρατία
Ναζιστική Γερμανία
Ukrainian National Government
Δυτική Γερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πολωνικά
ΣπουδέςΝομική Σχολή Πανεπιστημίου της Λβιβ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΟργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών
Οικογένεια
ΣύζυγοςDaria Rebet
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λεβ Ρέμπετ (3 Μαρτίου 1912 – 12 Οκτωβρίου 1957) ήταν ένας Ουκρανός πολιτικός συγγραφέας και αντικομμουνιστής κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν βασικό μέλος του υπουργικού συμβουλίου της ουκρανικής κυβέρνησης (η οποία στηριζόταν από την παράταξη του Στεπάν Μπαντέρα) που κήρυξε την ανεξαρτησία της στις 30 Ιουνίου 1941. Για ένα διάστημα, ο Ρέμπετ ήταν ο επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης.

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρέμπετ γεννήθηκε στην πόλη Στρίι, στη Δυτική Ουκρανία από Ουκρανό πατέρα και μητέρα πιθανώς εβραϊκής καταγωγής. Ο πατέρας του ήταν ταχυδρομικός υπάλληλος. Ο Ρέμπετ ήταν τόσο βαθιά θρησκευόμενος όσο και καθολικός της ελληνικής καθολικής εκκλησίας και πολύ δραστήριος σωματικά από νεαρή ηλικία. Ήταν μέλος της ουκρανικής προσκοπικής οργάνωσης.

Πολιτική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νεολαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρέμπετ εντάχθηκε στην Ουκρανική Στρατιωτική Οργάνωση UVO (ουκρανικά: Українська Військова Організація‎‎) σε ηλικία 17 ετών. Αυτό οδήγησε τελικά στην ένταξη του στην Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών, την OUN (ουκρανικά: Організація Українських Націоналістів).

Πρώιμη πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρέμπετ έγινε βασικός συγγραφέας και στοχαστής της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών, ανεβαίνοντας γρήγορα στον βαθμό του περιφερειακού διοικητή (ουκρανικά: Провідник Крайової Екзекутиви‎) θέση που κατείχε από το 1934 έως το 1938.

30 Ιουνίου 1941[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 30 Ιουνίου 1941, όταν το OUN κήρυξε ανεξαρτησία στο Λβιβ που κατελήφθη από τα γερμανικά στρατεύματα, ο Ρέμπετ έγινε αναπληρωτής πρωθυπουργός της ουκρανικής κυβέρνησης, διορισμένος από τον πρωθυπουργό Γιάροσλαβ Στέτσκο.

Όταν συνελήφθη ο Στέτσκο, ο Ρέμπετ έγινε πρωθυπουργός της κυβέρνησης για σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύλληψη και φυλάκιση από τους Ναζί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Αύγουστο του 1941, ο Ρέμπετ συνελήφθη από την Γκεστάπο. Πέρασε τα επόμενα τρία χρόνια στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν, στο τμήμα όπου κρατούνταν πολιτικοί κρατούμενοι. [3]

Δημοσιεύσεις και δολοφονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρέμπετ ήταν πολύ δραστήριος εκδοτικά στην εξορία. Εργάστηκε ως εκδότης πολλών περιοδικών. Το 1949 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή και τη δεκαετία του 1950 άρχισε να ερευνά τους τομείς του δικαίου, της πολιτικής και της κοινωνιολογίας. Τα κυριότερα έργα του περιελάμβαναν το Η διαμόρφωση του ουκρανικού έθνους (1951) και το Η θεωρία των εθνών (1956).

Ο Ρέμπετ δολοφονήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1957 στο Μόναχο από έναν πράκτορα της Κα Γκε Μπε, τον Μπόνταν Στασίνσκι. [4] Μετά τη δολοφονία του Ρέμπετ, η χήρα του, Ντάρια, συνέχισε το έργο του.

Συνέπειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θάνατος του Ρέμπετ αρχικά πιστεύονταν ότι προήλθε από φυσικά αίτια. Στη συνέχεια, ωστόσο, ο Στασίνσκι αυτομόλησε στο Δυτικό Βερολίνο το 1961 και παραδόθηκε οικειοθελώς για να δικαστεί στη Δυτική Γερμανία.

Εξηγώντας τι τον παρακίνησε να σκοτώσει τον Ρέμπετ, ο Στασίνσκι είπε στο δικαστήριο ότι του είχαν πει πως ο Ρέμπετ ήταν «ο κορυφαίος θεωρητικός των Ουκρανών στην εξορία».

Το 1984, το πρακτορείο Associated Press ανέφερε ότι οι Μπόνταν Στασίνσκι και η σύζυγός του, Ίνγκα, είχαν λάβει νέες ταυτότητες και τους είχε παρασχεθεί άσυλο από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής. [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Auschwitz Prisoners Database. 188653. Ανακτήθηκε στις 12  Μαρτίου 2022.
  2. 2,0 2,1 d:Q20067115: «Вітер в долонях» Λβιβ. 2017. σελ. 29.
  3. Piotrowski, Tadeusz (1998). Poland's Holocaust: Ethnic Strife, Collaboration with Occupying Forces and Genocide in the Second Republic, 1918–1947. McFarland. σελ. 212. ISBN 978-0-7864-0371-4. 
  4. Christopher Andrew and Vasili Mitrokhin. The Sword and the Shield: The Mitrokhin Archive and the Secret History of the KGB Basic Books, 1999. (ISBN 978-0-465-00312-9) p. 362
  5. «Report Ex-KGB Agent Living in S. Africa». Associated Press. March 5, 1984.