Λάμπετερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 52°7′13″N 4°4′56″W / 52.12028°N 4.08222°W / 52.12028; -4.08222

Λάμπετερ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Λάμπετερ
52°7′13″N 4°4′56″W
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο
Διοικητική υπαγωγήCeredigion
Ταχ. κωδ.SA48
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Λάμπετερ (ουαλικά: Llanbedr Pont Steffan, πρφ. «Χλανμπέντρ Ποντ Στέφαν», αγγλικά: Lampeter) είναι πόλη στην περιοχή Ceredigion της Ουαλίας, επί των ποταμών Teifi και Dulas. Η κυριολεκτική μετάφραση του ονόματος της πόλης στα ελληνικά είναι Άγιος Πέτρος, από το ουαλικό Llan (άγιος - ως τοπωνύμιο) και Peter.

Η απογραφή του 1991 σημείωσε 1989 κατοίκους, εκ των οποίων 1410 ουαλόφωνοι. Η πόλη είναι κυρίως γνωστή για το πανεπιστήμιό της, που ιδρύθηκε το 1822. Το πανεπιστήμιο προσφέρει κυρίως πτυχία στις Ελεύθερες Τέχνες, ενώ παλαιότερα το κεντρικό κτήριο στέγαζε τη θεολογική σχολή του St David's University College. Η θεολογική σχολή μεταφέρθηκε σε δύο καινούρια κτήρια, και μεταξύ άλλων, προσφέρει προγράμματα στην Ορθόδοξη θεολογία.

Στο Λάμπετερ και στις γειτονικές του περιοχές ανήκουν ένα θέατρο (το Theatr Felinfach) και αρκετά τοπικά καταστήματα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εδουάρδος Α' της Αγγλίας εγκαθίδρυσε τη βασιλική κομητεία του Κάρντιγκανσιρ μετά την ήττα του τελεύταιου πρίγκηπα των Ουαλών Llywelyn ap Gruffydd το 1282- τότε το Λάμπετερ τέθηκε υπό αγγλικό έλεγχο. Το γεγονός αυτό, όμως είχε ελάχιστη επίπτωση στον πολιτισμό της πόλης, καθώς η Ουαλική γλώσσα και συνείδηση ευημερούσαν. Η παλαιότερη αναφορά στο Λάμπετερ χρονολογείται γύρω στο 1187, όταν ο Owain Gwennydd διέλυσε το κάστρο του βασιλιά της Ουαλίας γνωστό ως Pont Steffan (γέφυρα του Στεφάνου). Τα ερείπια του κάστρου χρησιμοποιήθηκαν αργότερα ως θεμέλια του κτηρίου του πανεπιστημίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]