Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ζακ Μαρτσέλις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζακ Μαρτσέλις
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4  Φεβρουαρίου 1980
Παλάνγκα
Χώρα πολιτογράφησηςΙταλία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαινοτόμος επιχειρηματίας
φιλάνθρωπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Zach (όνομα γέννησης Žilvinas) Mecelis (Zach Mecelis, γεννημένος στις 4 Φεβρουαρίου 1980) είναι Λιθουανός οικονομολόγος, επενδυτής και φιλάνθρωπος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Mecelis γεννήθηκε στην Palanga της Λιθουανίας και ξεκίνησε πανεπιστημιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Vytautas Magnus (VMU) στο Kaunas. Το 1999 μετακόμισε στις ΗΠΑ και σπούδασε στη Βόρεια Καρολίνα και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Pace της Νέας Υόρκης.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χρηματοοικονομική καριέρα του Mecelis ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη, στη Wall Street, με το Zimmer Lucas and Partners, ένα σημαντικό fund που ειδικεύεται στον τομέα της ενέργειας. O Mecelis ξεκίνησε από μια χαμηλή θέση λειτουργίας υποστήριξης γραφείου και ανέβηκε στην κορυφή. Σε μόλις 4 χρόνια, προήχθη σε διευθυντή έρευνας με ευθύνη μιας ομάδας οκτώ αναλυτών που εργάζονταν σε ερευνητικές και επενδυτικές στρατηγικές στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ. Αργότερα στην καριέρα του, εντάχθηκε στην GLG Partners LP στο Λονδίνο, όπου ήταν υπεύθυνος για τις παγκόσμιες επενδύσεις κοινής ωφέλειας στον ενεργειακό τομέα με έμφαση στη Δυτική Ευρώπη. Το 2006 και το 2007, ψηφίστηκε από τα ευρωπαϊκά στελέχη ενέργειας ως κορυφαίος αναλυτής στη δημοσκόπηση της Thomson Reuters Extel. Το 2009, ο Mecelis μετακόμισε με την ομάδα του στην Noble Group, μια εταιρεία Fortune 500, όπου ίδρυσε την Arc Asset Management. Το 2012, ο Mecelis ίδρυσε τη δική του εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων, Covalis Capital [1]. Μαζί με τους συνδιαχειριστές του, ο Mecelis ηγείται της παγκόσμιας στρατηγικής της εταιρείας και μιας μεγάλης ομάδας αναλυτών παγκοσμίως στα γραφεία του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, διαχειριζόμενος πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από το 2020 [2].

Υπό την ηγεσία του Mecelis, η Covalis Capital επιτυχία νέα κεφάλαια. Το 2020 o Mecelis ανακοίνωσε ένα νέο fund 500 εκατομμυρίων ευρώ για να επωφεληθεί από τις απότομες κινήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς κατά τη διάρκεια της καραντίνας [3]. Ομοίως, το 2021, o Mecelis ξεκίνησε ένα fund για να επωφεληθεί από τις τάσεις στις επενδύσεις ESG, αξιοποιώντας την επιτυχία του προηγούμενου fund, το οποίο είχε απόδοση 32% σε ετήσια βάση [4].

Ο Mecelis είναι επίσης ο ιδρυτής της Nature Infrastructure Capital, μιας εταιρείας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων για την ενεργειακή μετάβαση και ειδικών καταστάσεων [5]. Η Nature Infrastructure Capital ξεκίνησε και εκτέλεσε την εξαγορά ύψους 2,5 δισ. ευρώ της NorteGas, του δεύτερου μεγαλύτερου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Ισπανία μαζί με τις J.P. Morgan Asset Management, Swiss Life και ADIC. Επιπλέον, τα κεφάλαια που διαχειρίζεται η Nature Infrastructure Capital απέκτησαν και συνεχίζουν να κατέχουν πλειοψηφικό μερίδιο στην Max Solar GMBH, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλιακής ενέργειας εδάφους και οροφής και EPC στη Γερμανία [6].

Φιλανθρωπία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Mecelis είναι γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο, το οποίο περιλαμβάνει ιδίως πρόσφατες συνεισφορές για την υποστήριξη της καταπολέμησης της επιδημίας του ιού COVID-19 [7]. Έχει δωρίσει το ποσό των 250.000 ευρώ σε ιατρικά ιδρύματα και πρωτοβουλίες στη Λιθουανία. Από το 2018, είναι ένας από τους κύριους χορηγούς του Μουσείου MO του Βίλνιους [8]. Από το 2023, ο Mecelis είναι επίσης ένας από τους κύριους χορηγούς του Arvydas Sabonis Basketball House, ενός πολιτιστικού και αθλητικού κέντρου στη Λιθουανία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]