Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δωμάτιο 40

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Δωμάτιο 40, όπως φαίνεται από τη βόρεια πλευρά του κτηρίου διοίκησης του Βρετανικού Ναυτικού στα 1914.

Το Δωμάτιο 40 ή 40 O.B. (Old Building) (αργότερα NID25) υπήρξε τομέας της διοίκησης του Βρετανικού Ναυτικού, κύρια γνωστού για τις προσπάθειες κρυπτανάλυσης κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Η πιο γνωστή του συνεισφορά ήταν η αποκρυπτογράφηση του τηλεγραφήματος Ζίμμερμαν σχετικά με τη συμμετοχή του Μεξικού στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Το Δωμάτιο 40 δημιουργήθηκε τον Οκρώβριο του 1914, αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου. Ο Ναύαρχος Όλιβερ, διευθυντής της ναυτικής αντικατασκοπείας, παρακολουθούσε τις εκπομπές του Γερμανικού σταθμού στη Ναουέν, κοντά στο Βερολίνο. Έδωσε τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων στον Διοικητή Ναυτικής Εκπαίδευσης Τζέημς Ίγουιγκ, ο οποίος ασχολούνταν ερασιτεχνικά με την κρυπτογραφία. Ο Ίγουιγκ προσέλαβε ειδικούς όπως ο Γουίλιαμ Μοντγκόμερυ, και ο Νίγκελ ντε Γκρέυ.

Το όνομα "Δωμάτιο 40" παρέμεινε αν και στην πραγματικότητα ο τομέας κρυπτοανάλυσης επεκτάθηκε πολύ και μετακινήθηκε σε αρκετά περισσότερα γραφεία. Εκτιμάται πως το Δωμάτιο 40 αποκρυπτογράφησε περίπου 15,000 Γερμανικές αναφορές.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]