Άξιμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άξιμ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Άξιμ
4°52′0″N 2°14′29″W
ΧώραΓκάνα
Διοικητική υπαγωγήNzema East Municipal District
Ζώνη ώραςΜέσος χρόνος Γκρίνουιτς
UTC±00:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Άξιμ (Axim) ή Ασίμ είναι παραλιακή πόλη της Γκάνας, που απέχει 22 χιλιόμετρα από το νοτιότερο σημείο της χώρας, το Ακρωτήριο Θρη Πόιντς[1]. Το 2013 είχε πληθυσμό 27.719 κατοίκους[2] και διοικητικώς υπάγεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ανατολικό Νζέμα, που ανήκει στη Δυτική Περιφέρεια.

Ιστορικώς, η περιοχή του Άξιμ κατοικήθηκε από τη φυλή Νζέμα. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι, οι Πορτογάλοι, έφθασαν στις αρχές του 16ου αιώνα ως έμποροι και το 1515 έκτισαν το Φρούριο του Αγίου Αντωνίου στην ακτή. Από εκεί «εξήγαγαν» έναν αριθμό Αφρικανών ως δούλους στην Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο. Τους επόμενους αιώνες η περιοχή ελεγχόταν από τους Ολλανδούς («συνθήκη του Άξιμ», 1642), που επεξέτειναν και τροποποίησαν το φρούριο από το 1642 μέχρι το 1872, προτού η περιοχή ενταχθεί στη Βρετανική Αυτοκρατορία. Σήμερα το φρούριο είναι δημόσιος χώρος, ανοικτός στο κοινό.

Η πόλη χωρίζεται σε δύο μεγάλα μέρη: την Κάτω πόλη (Lower Axim) και την Επάνω πόλη (Upper Axim), που είναι ο αρχικός ευρωπαϊκός οικισμός και έχει αρκετά μεγάλα διατηρηθέντα μέγαρα του 19ου αιώνα, που ανήκαν σε μεγιστάνες της εμπορίας ξυλείας και άλλους επιχειρηματίες.

Η οικονομία του Άξιμ στηρίζεται στον αλιευτικό του στολίσκο και στον τουρισμό, ο οποίος βασίζεται στις μεγάλου μήκους παραλίες με αμμουδια. Υπάρχουν επίσης φυτείες Κοκοφοίνικα και καουτσουκόδεντρου, ενώ ντόπιοι μικρής κλίμακας ανεξάρτητοι χρυσοθήρες αναζητούν ψήγματα χρυσού σε ρυάκια και μικρά ποτάμια της ενδοχώρας.

Κάθε Αύγουστο γίνονται οι ευχαριστιακοί εορτασμοί Κούντουμ, ένα φεστιβάλ που συμπίπτει με την εποχή της μέγιστης αλιείας, οπότε άνθρωποι από τα γύρω μέρη έρχονται στην πόλη για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς, να ψαρέψουν και να αγοράσουν τις ψαριές από τους αλιείς του Άξιμ.

Το Άξιμ έχει κλίμα τροπικών μουσώνων, με θερμές και υγρές συνθήκες όλο το έτος. Υπάρχουν πάντως δύο ξηρές εποχές κάθε έτος (τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο και τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο) — η δεύτερη οφείλεται στο ψυχρό θαλάσσιο ρεύμα Μπενγκέλα — αλλά κάποιες βροχές πέφτουν και αυτές τις εποχές. Ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι οι πιο βροχεροί μήνες, ενώ η συνολική μέση ετήσια βροχόπτωση είναι 1.908,9 χιλιοστόμετρα, υπερτετραπλάσια εκείνης της Αθήνας.

  • Στο Άξιμ γεννήθηκε ο Άντον Βίλχελμ Άμο, καθηγητής της φιλοσοφίας στα γερμανικά Πανεπιστήμια της Ιένας και του Χάλε τον 18ο αιώνα.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nzema East Municipal District
  2. «World Gazetteer online». World-gazetteer.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2012. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 6